Haberler

AK Parti Şırnak İl Kongresi

Milli Eğitim Bakanı Avcı: "İstihdama dönük, çocuklarımızın mezun oldukları zaman kolayca iş bulabildikleri alanlarda fakülte açmayı planlıyoruz" "Çocuklarımız hem Kürtçe'yi hem de Türkçe'yi güzel konuşmayı önümüzdeki yıllarda öğrenecekler.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, "İstihdama dönük, çocuklarımızın mezun oldukları zaman kolayca iş bulabildikleri alanlarda fakülte açmayı planlıyoruz" dedi.

Bakan Avcı, Şırnak Kapalı Spor Salonu'nda düzenlenen AK Parti İl Başkanlığı kongresinde yaptığı konuşmada, kendisinden önce kürsüye çıkıp Kürtçe konuşanlar gibi konuşmasının bir bölümünü Kürtçe yapmayı arzuladığını söyledi.

Ancak eskiden Kürtçe seçmeli ders olmadığı için bu imkandan mahrum olduğunu belirten Avcı, "Ama çocuklarımız hem Kürtçe'yi hem de Türkçe'yi güzel konuşmayı önümüzdeki yıllarda öğrenecekler. Böyle bir neslin yetişmesine katkıda bulunduğumuz için kendimizi şanslı hissediyoruz" ifadesini kullandı.

Avcı, son dönemde bölgede meydana gelen olaylarda halkın yer almadığına dikkati çekerek, bu yıl yapılacak seçim nedeniyle bazı kentlerde taşımalı ekiplerle provokasyonların sahnelenmeye çalışıldığını dile getirdi.

"Kız çocuklarımızın okullaşması oranı çok yükseldi"

Son 12 yılda bütçeden en büyük payın bakanlıklarına ayrıldığını, bu sayede çok büyük eğitim yatırımlarının gerçekleştirildiğini vurgulayan Avcı, şöyle konuştu:

"Şırnak'a 10 yılda 400 milyon liraya yakın sadece eğitimle ilgili yatırım yapıldı. Okul öncesi eğitimde yüzde 50'yi yakaladık. Bu Türkiye ortalamasında Şırnak için sevindirici bir durumdur. 12 yıl zorunlu eğitime geçişle ortaöğretimde oranlarımız hızla yükseliyor. Ortaokullarda yüzde 90'ları geçtik. İşin sevindirici tarafı, özellikle kız çocuklarımızın okullaşması oranı çok yükseldi. Bunda kız imam hatip okullarımızın payı olduğunu biliyoruz ve dolayısıyla bölgedeki talepleri dikkate alarak, kız okullarımıza ayrıca bir öncelik veriyoruz."

Şırnak'ta  öğretmen açığı bin 864

Bakan Avcı, Şırnak'ta norm kadro itibarıyla bin 864 öğretmen açığının bulunduğunu söyledi.

Geçen yıl ataması yapılan 50 bin öğretmenden sadece 7'sinin kendi seçim bölgesi olan Eskişehir'e atandığını vurgulayan Avcı, şunları kaydetti:

"Çünkü planlamamızı özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki öğretmen açığımızı gidermek üzere yapmıştık. Bunun gerekçesi ise batı illerimizde başımız sıkıştığı zaman ücretli öğretmen bulma şansımız var. Ama bu bölgede istesek de ücretli öğretmen bulamayacağımız için kadrolu öğretmen atamalarında bölgeye öncelik verdik. Ağustos atamalarında bölgedeki 23 ile 30 bin öğretmen atadık."

Avcı, Şırnak Valiliğinin öğretmenlerin barınması için yaptırdığı lojmanlar sayesinde öğretmenlerin ilde barınma endişesi olmadan görev yaptıklarına işaret etti.

"Haklı olarak şikayet ediyorlar"

Şırnak'a eğitim fakültesi kurulmasıyla ilgili talebin kendisine iletildiğini anımsatan Avcı, bu konuda özel bir politika yürüttüklerini dile getirdi.

Öğretmen adaylarının atanmamaktan şikayetçi olduğunu hatırlatan Bakan Avcı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Haklı olarak şikayet ediyorlar. Dolayısıyla eğitim fakültelerini yeni atanamayan öğretmenler üretmek üzere değil daha verimli işlerde değerlendirmek, hizmetiçi eğitimlerde değerlendirmek istiyoruz. Biz Anadolu'daki üniversitelerimizde hangi ilde, hangi branşta, ne tür fakültelere veya enstitülere ihtiyacımız olduğunu iyi hesaplarsak, buralardan mezun olacak çocuklarımızın da istihdam problemleri olmaz. Onun için daha istihdama dönük, mezun oldukları zaman çocuklarımızın kolayca iş bulabildikleri alanlarda fakülte açmayı planlıyoruz."

AK Parti  Genel Başkan Yardımcısı Muş

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Muş ise konuşmasında son dönemde bazı şehirlerde baskı ve tehdit sonucu çıkarılan olayların 1980 öncesinde yaşanan olaylarla aynı olduğunu söyledi.

"Senaryo hep aynı, piyonlar değişiyor" diyen Muş, bunların dış mihraklar tarafından organize edildiğini bildirdi.

Cezaevlerinde kendi dilleriyle konuşmasının önünü kesen dönemde kapandığını, okullarda Kürtçe'nin seçmeli ders olarak verilmesinin önünün açıldığını ifade eden Muş, sözlerini şöyle devam etti:

"Seçim döneminde Kürtçe propaganda yine bu iktidar döneminde gerçekleşti. Yerleşim yerlerinin eski isimlerinin iade edilmesi yine AK Parti iktidarları döneminde oldu. Yine Kürt Dili ve Edebiyatı ile ilgili eserler bizzat Kültür ve Turizm Bakanlığımız tarafından basılmakta, yayınlanmaktadır."

Seçimde Şırnaklılardan daha yüksek oy talebinde bulunan Muş, "Yüksek bir oy oranını AK Parti'ye verelim ki yeni bir anayasayla, toplumun tüm kesimlerini, değerlerini, millet iradesiyle yoğurarak, kuşatalım. Onları anayasa içinde garanti altına alalım. Türkiye'yi 2023 hedefine ulaştıralım" ifadesini kullandı.

"Bu meseleyi çözmeden hiçbir konuda mesafe kat edemeyiz"

AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal da çözüm sürecinde önemli mesafe kat edildiğini belirterek, şunları söyledi:

"Hiç kimse çözüm sürecini bu iki yılda yapılanlardan ibaret görmesin. Hiç kimse çözüm sürecini küçük basit bir girişim olarak görmesin. Büyük bir risk alarak çözmek için bütün gayretleri gösteriyoruz. Çünkü biz biliyoruz ki bu meseleyi çözmeden hiçbir konuda mesafe kat edemeyiz." - Şırnak

Kaynak: AA / Yerel

Mehmet Muş Nabi Avcı Ak Parti Şırnak Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title