Haberler

AK Parti Seçim Beyannamesi

AK Parti'nin milletvekili seçimlerine ilişkin seçim beyannamesinde, kişiye özel kanser tedavisini öngören ONCOGEN projesinin hayata geçirileceği bildirildi.

AK Parti'nin milletvekili seçimlerine ilişkin seçim beyannamesinde, kişiye özel kanser tedavisini öngören ONCOGEN projesinin hayata geçirileceği bildirildi.

AK Parti'nin 1 Kasım'da düzenlenecek genel seçime ilişkin açıkladığı seçim beyannamesinde "Sağlıklı Nesiller" başlığında, AK Parti hükümetleri döneminde sağlık alanında yapılanlar anlatıldı.

Bu dönemde sağlık sektörünün çile olmaktan çıktığı vurgulanarak yoksulları gözeten bir sağlık devrimi yapıldığı belirtildi.

Sağlıkta Dönüşüm Programı'nın hayata geçirilmesinden bu yana temel sağlık göstergelerinde, sağlık hizmet sunum altyapısı ve insan kaynağında önemli gelişmeler kaydedildiğinin altı çizilerek 18 yaşın altındaki bireylerin tamamının sağlık güvencesi altında olduğu "Genel Sağlık Sigortası" sisteminin hayata geçirildiği anımsatıldı.

Yeşil Kart sahiplerinin "ayakta tedavi" kapsamında gördükleri sağlık hizmetleri ile ilaç giderlerinin devlet tarafından karşılanmaya başlandığı hatırlatılan beyannamede, başlatılan Aile Hekimliği uygulamasıyla aile hekimi sayısının 2014 yılında 21 bin 384'e ulaştığı kaydedildi.

Koruyucu sağlık hizmetlerinin bütçesinde yaklaşık 9 kat artış sağlandığı aktarılan beyannameye göre, SSK hastaneleri başta olmak üzere diğer kamu kurumlarının hastaneleri Sağlık Bakanlığına devredildi, hastaneler tek çatı altında toplandı. Özel hastaneler, sisteme entegre edildi, vatandaşlar özel muayenehanelerdeki yüksek ücretlere mahkum olmaktan kurtarılarak özel sağlık tesislerinde hizmet alabilir duruma geldi.

Tam Gün Yasası ile vatandaşların özel muayenehanelere gitme mecburiyeti büyük ölçüde azaltıldı. Merkezi Hastane Randevu Sistemi (MHRS) uygulaması başlatıldı.

2010 yılında başlatılan evde sağlık bakımı hizmetleriyle yatağa bağımlı hastaların evlerinde kaliteli, etkin, ulaşılabilir ve güvenli sağlık hizmeti alması sağlandı.

2015 yılında Sosyal Güvenlik Kurumunun yapacağı harcamalar da dahil olmak üzere toplam kamu sağlık harcamaları için 81 milyar lira kaynak tahsis edildi. 2002 yılında 31,5 olan bebek ölüm hızı (bin canlı doğumda) 2014 yılında 7,8'e, 40 olan beş yaş altı ölüm hızı (bin canlı doğumda) 10,3'e, 64 olan anne ölüm oranı (yüz bin canlı doğumda) 15,9'a düşürüldü.

Doğumda beklenen yaşam süresi 71,8'den 76,9'a ulaştı. 2002 yılında 138 olan 100 bin kişiye düşen hekim sayısı 174'e; 171 olan hemşire ve ebe sayısı da 252'ye yükseldi. 2013 yılı itibarıyla toplam hekim sayısı 133 bin 775'e ve hemşire sayısı 139 bin 544'e ulaştı. Kişi başı hekime müracaat sayısı 2002 yılında 3,2 iken 2013 yılında 8,2'ye yükseldi.

İlacı, geçtiği her aşamada izleyen İlaç Takip Sistemi (İTS) kuruldu. Ürün Takip Sistemi'nin (ÜTS) kurulması çalışmalarına başlandı. Bu gelişmeler neticesinde 2003 yılında yüzde 39,5 olan sağlık hizmetlerinden memnuniyet oranı yüzde 70'in üzerine çıktı.

Aile hekimi bas¸ına du¨s¸en nu¨fus sayısı 3 binin altına düşürülecek

AK Parti'nin, yeni do¨nemdeki tu¨m vizyoner projelerinin merkezine sagˆlıkta tu¨keten u¨lke oldugˆu kadar u¨reten u¨lke olma hedefini koyduğuna işaret edilen beyannamede, "Tıbbi teknolojide, ilac¸ endu¨strisinde ve sagˆlık turizminde kapasitemizi artırmak, yeni projelerin temel motivasyonunu olus¸turacaktır. Hedefimiz u¨lkemizi sagˆlık alanında bo¨lgemizin o¨ncu¨ u¨lkesi yapmaktır" denildi.

Gelecek do¨nemde hastanelerdeki nitelikli yatak oranının yu¨zde 90'ın u¨zerine c¸ıkarılacağının bildirildiği beyannamede, şunlar yer aldı:

"Aile hekimi bas¸ına du¨s¸en nu¨fus sayısını 3 binin altına du¨s¸u¨recegˆiz. Fedakar sagˆlık personelimizin s¸artlarını iyiles¸tirmeye do¨nu¨k c¸alıs¸malarımıza devam edecegˆiz. Koruyucu Hekimligˆi yaygınlas¸tıracagˆız ve sagˆlıklı yas¸am ku¨ltu¨ru¨nu¨ tes¸vik edecegˆiz. BI·T destekli entegre uzaktan sagˆlık ve bakım uygulamalarını yaygınlas¸tırılacagˆız. Evde sagˆlık hizmetlerini, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlıgˆı ve belediyeler ile entegre ederek evde o¨z bakım hizmetlerini gelis¸tirecegˆiz.

Agˆız ve dis¸ sagˆlıgˆının du¨zenli kontrollerle takip edilmesini sagˆlayacagˆız. Biyoteknolojik u¨ru¨nlerde yerli u¨retimi artıracağız. Bo¨ylece sagˆlıkta u¨reten u¨lke olacagˆız. Plazma fraksinasyonu ile yerli plazma u¨ru¨nleri u¨retecegˆiz. Bu kapsamda, yerli plazmayı kullanacak ve u¨lkemizi bu teknolojiyi u¨retebilen ve kullanabilen sayılı u¨lkelerden biri haline getirecegˆiz."

Biyoes¸degˆer ilac¸lar geliştirilecek

"Kis¸iye o¨zel kanser tedavisini o¨ngo¨ren ONCOGEN projemizi hayata gec¸irecegˆiz" bilgisinin paylaşıldığı beyannamede, "Projeyle kis¸iye o¨zel ilac¸ ve kanser tu¨ru¨ne o¨zgu¨ tedavi mu¨mku¨n olacak ve u¨lkemiz sagˆlıkta biyoteknolojik u¨ru¨n rekabetinde du¨nyanın sayılı u¨lkeleri arasına girerek, sagˆlıkta lider u¨lke olma hedefine bir adım daha yaklas¸acaktır" denildi.

"Milli as¸ı projemiz ile kendi as¸ımızı u¨retecegˆiz" ifadesinin yer aldğı beyannameye şöyle devam edildi:

"Kamu-O¨zel Ortaklıgˆı modeli ile ins¸a edecegˆimiz şehir hastanelerini yaygınlas¸tıracagˆız. Yurt genelinde olus¸turulacak toplam 56 bin yatak kapasiteli hastanelerimizi hizmete sokarak daha gelis¸mis¸ bir hizmet altyapısı kuracagˆız. Tu¨rkiye'nin son do¨nemlerde sagˆlık hizmetleri alanında gerc¸ekles¸tirdigˆi bas¸arıları Ar-Ge alanında da su¨rdu¨rebilmesi ic¸in Tu¨rkiye Sagˆlık Enstitu¨leri Bas¸kanlıgˆı (TU¨SEB) ile Kanser Enstitu¨su¨ ve Kalite ve Akreditasyon Enstitu¨lerini kuracagˆız. Kalite ve Akreditasyon Enstitu¨su¨ ile du¨nya standartlarında sagˆlık hizmeti sunarken sagˆlık turizminde hedeflerimize istikrarlı ve kalıcı olarak yu¨ru¨yecegˆiz."

Tu¨rkiye Biyoteknoloji Enstitu¨su¨ ile Türkiye'de sagˆlık alanında biyoes¸degˆer ilac¸ların gelis¸tirilmesinin sağlanacağı kaydedilerek Sagˆlık Bilimleri U¨niversitesi projesi kapsamında da sagˆlık sisteminde rol model uygulamaları hedefleyen bir u¨lke olarak c¸alıs¸maların bir u¨niversite c¸atısı altında yapılanmasına o¨nem verildiği ifade edildi.

Sagˆlıklı Yas¸am ve Hareketlilik O¨ncelikli Do¨nu¨s¸u¨m Programı'yla tu¨tu¨n kullanımı, alkol ve uyus¸turucu bagˆımlılıgˆı ile etkin mu¨cadeleyi, sagˆlıklı beslenme, hareketli yas¸am, gıda gu¨venilirligˆinin ve ruh sagˆlıgˆının gelis¸tirilmesinin hedeflendiği vurgulandı. Program kapsamında, tarımsal is¸letmelerle gıda ve yem is¸letmelerinde yapılan kontrollerin sayı ve nitelik bakımından arttırılacağı belirtildi.

Gıda kontrol laboratuvarlarının bilgi ve iletis¸im altyapısının güçlendirileceği, veteriner sınır kontrol noktalarının iyileştirileceği ve geliştirileceği anlatıldı.

Bas¸ta c¸ocuklara yo¨nelik olmak u¨zere sagˆlıgˆa zararlı gıda u¨ru¨nlerinin yanıltıcı, yanlıs¸ yo¨nlendirici tanıtım faaliyetlerine yo¨nelik tedbirler alınacağı bildirilerek etiket ve ambalajların da tu¨keticileri daha dogˆru bilgilendirecek s¸ekilde du¨zenleneceği kaydedildi.

C¸ocukluk ve ergenlik do¨nemindeki bireylere yo¨nelik sagˆlıklı beslenme programlarının yürütüleceği, obezite ile mu¨cadele edileceği, diyabetin erken do¨nemde tes¸his edilme oranının artırılacağı ve diyabetli bireylere yo¨nelik bakım hizmetlerinin geliştirileceği bildirildi.

Tu¨tu¨n ve alkol bagˆımlılıgˆından kurtulmak isteyen vatandas¸ların hizmete eris¸imlerini kolaylas¸tırılacağı, uyus¸turucu madde bagˆımlılarına yo¨nelik tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerinin güçlendirileceği, uygulama koyulan eylem planının titizlikle yu¨ru¨tüleceği vurgulandı.

"1 Milyon Bisikletle Sagˆlıklı Yas¸am" programı başlatılacak

Yas¸amı tehdit eden hastalıklardan kaynaklanan problemlerle kars¸ılas¸an hastaların ve hasta yakınlarının, bas¸ta agˆrı olmak u¨zere tu¨m fiziksel, psikososyal ve ruhsal problemlerin o¨nlenmesi veya giderilmesi amacıyla verilen hizmet anlamına gelen palyatif bakım hizmetlerinin yaygınlaştırılacağının aktarıldığı beyannamede, şunlar kaydedildi:

"Bazı kanser tu¨rleri bas¸ta olmak u¨zere erken tes¸hise yo¨nelik taramalarını yaygınlas¸tırılacagˆız. Asbest ve radon gibi kanser hastalıgˆının o¨nemli risk fakto¨rlerine yo¨nelik haritalandırma yapacagˆız. Bu¨tu¨n illeri kapsayan aktif bir kanser kayıt sistemi olus¸turacagˆız. U¨lke genelindeki Toplum Ruh Sagˆlıgˆı Merkezi sayısı ve kapasitesini artıracağız. U¨lke genelinde psikiyatri yataklarının sayısı artıracağız. Yas¸am alanlarına yakın uygun yerlerde c¸ok amac¸lı, uygun maliyetli spor tesisi projeleri hayata gec¸irecegˆiz. Yerel yo¨netimlerin yu¨ru¨yu¨s¸ ve kos¸u yolu gibi alanlara ilis¸kin farkındalıgˆını artıracağız. Kamuya ait spor tesislerinin kullanım ilkelerini belirleyecek ve tamamını vatandas¸ların kullanımına ac¸acagˆız.

Spor dostu okul programı gelis¸tirecegˆiz ve okul spor kulu¨plerinin kurulmasını tes¸vik edecegˆiz. Beden egˆitimi ve spor derslerini daha aktif hale gelmesini sagˆlayacagˆız. '1 Milyon Bisikletle Sagˆlıklı Yas¸am' programını bas¸latacagˆız."

(Sürecek)

Kaynak: AA / Güncel

Ak Parti Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title