Haberler

AK Parti Seçim Beyannamesi (4)

AK Parti'nin milletvekili seçimlerine ilişkin seçim beyannamesinde, gelecek dönemde kültür ve sanat alanının, idari örgütlenmesinin yeniden ele alınacağı, genel bütçeden kültür ve sanata ayrılan payın artırılacağı sivil toplumun kültür ve sanat faaliyetlerine aktif olarak katılabileceği mekanizmaların oluşturulacağı bildirildi.

AK Parti'nin milletvekili seçimlerine ilişkin seçim beyannamesinde,  gelecek dönemde kültür ve sanat alanının, idari örgütlenmesinin yeniden ele alınacağı, genel bütçeden kültür ve sanata ayrılan payın artırılacağı sivil toplumun kültür ve sanat faaliyetlerine aktif olarak katılabileceği mekanizmaların oluşturulacağı bildirildi.

AK Parti'nin seçim beyannamesinde, "Kültür ve Sanat" başlığı altında, Türkiye Cumhuriyeti'nin Osmanlı, Selçuklu ve daha öncesine giden çok köklü ve kadim bir medeniyetin son halkası olduğu belirtildi.

"AK Parti olarak medeniyet, kültür ve sanat değerlerimizi muhafaza eden, yeniden üreten ve gelecek nesillere kaliteli bir biçimde aktaran, kültürel farklılıkları zenginlik olarak gören, herkesin kültür ve sanat faaliyetlerine katkıda bulunduğu ve erişebildiği, estetik duygusu güçlü ve kültürlü bir toplum için çaba gösteriyoruz" denilen beyannamede, iktidarın bugüne kadar yaptığı uygulama ve hizmetlere de yer verildi.

"Yapılacaklar" başlığı altında ise gelecek dönemde kültür ve sanat alanının, idari örgütlenmesinin yeninden ele alınacağı, genel bütçeden kültür ve sanata ayrılan payın artırılacağı, kültürün esas olarak sivil toplum inisiyatifinden beslendiğinin ve yeniden üretildiğinin bilincinde olunarak, sivil toplumun kültür ve sanat faaliyetlerine aktif olarak katılabileceği mekanizmaların artırılacağı ifade edildi.

Beyannamede şunlar yer aldı:

"Türkiye, çok katmanlı ve zengin bir kültür birikimine sahiptir. Türkiye'nin medeniyet birikiminin sunduğu imkanların uluslararası camiaya tanıtılması ve evrensel kültüre, düşünce ve sanat üretimine aktif olarak katkıda bulunmasını sağlayacağız. Bu kapsamda, kültürel etkinliklerimizin miktar ve kalitesini artıracağız. 2023 ve ötesini hedeflerken dünyayı tanımış, Türkiye'nin meselelerine vakıf, kendi toplumu ve tarihiyle barışık kültür ve sanat insanlarının yetişmesini sağlayacağız. Bu kapsamda; sahne sanatları, müzik, sinema, resim, animasyon, reklam, tasarım, estetik alanlarında kendi kültürel birikimimizin yanı sıra evrensel birikimden de istifade edeceğiz. Kültür ve sanat eserlerinin özgürce üretilmelerinin önünü açacak hukuki altyapıyı geliştireceğiz.

Fikri mülkiyet haklarının kurumsallaşmasına yönelik çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Kültür ve sanat insanlarımızın yurtiçinde ve dışında tanıtımına önem verecek, bu insanlarımızı teşvik edici her türlü tedbiri alacağız. Toplumumuzda simgesel değer ve kutsallık atfedilen kültürel varlıkların korunmasına özen göstereceğiz. Medeniyet değerlerimizin kurumsal taşıyıcısı olan vakıf geleneğimizi geliştirerek yaşatmaya ve yaygınlaştırmaya devam edeceğiz."

-"Osmanlıca'nın etkin bir şekilde öğretilmesini sağlayacağız"

Türkçe'nin Birleşmiş Milletler'in resmi dilleri arasına girmesi için girişimlerin artarak devam edeceğinin altının çizildiği beyannamede, "Farklı kültürlerin temel düşünce ve bilim eserlerinin Türkçe'ye çevirisini ve uzaktan eğitim yolu ile yabancılara Türkçe öğretimini sağlayacağız. Medeniyet birikimimizin en önemli unsurlarından olan Osmanlıca'nın etkin bir şekilde öğretilmesini, tarihimizle ve kültürümüzle olan bağlantının güçlendirilmesini sağlayacağız" denildi.

Beyannamede, Türk tarihinin önemli şahsiyetleri ve olayları ile masal kahramanlarının belgesel, dizi ve çizgi filmlere dönüştürülerek tanıtımının yapılmasının destekleneceği, çocukların sevebilecekleri ve sorumlu birer birey olarak yetişmelerini sağlayacak içeriğe sahip bilgisayar oyunlarının ve animasyonların üretilmesinin teşvik edileceği ifade edilerek, tiyatro, sinema, opera, bale ve müzik alanlarında yerli üretimin evrensel standartlarda teşviğinin sürdürüleceği aktarıldı.

"Türk film endüstrisinin dünyada sayılı endüstriler arasına girmesini sağlayacak tedbirleri alacağız. Kültürümüzün temel öğeleri olan milli, dini, ahlaki ve folklorik değerlerin işlenmesine yönelik etkin çalışan bir teşvik mekanizması oluşturacağız" ifadelerine yer verilen beyannamede, tarihi kent bölgelerindeki dokunun bütüncül olarak ortaya çıkarılacağı ve korunacağı kaydedildi.

Şehirlerde kültür ekonomisine yönelik strateji ve projelerin destekleneceği ifade edilen AK Parti seçim beyannamesinde, şöyle devam edildi:

"Şehirlerde, AVM benzeri ticari faaliyet alanlarında kültürel faaliyet alanlarının oluşturulmasını teşvik edeceğiz. Kitap merkezleri, kitapçılar çarşısı ve sahaflara mekan desteği vereceğiz. Şehirlerimizin, kültür ve sanat varlıklarımızın ve toplum kesimlerinin zaman içindeki değişimlerini izleyecek şekilde Dijital Fotoğraf Arşivleri oluşturacağız. Böylece medeniyet birikimimizin gelecek nesillere aktarılmasına katkıda bulunmuş olacağız.

Yerel yönetimlerimizin kültür sanat alanındaki hareket kabiliyetlerini geliştirecek ve mevcut kültür merkezlerinin yerel yönetimlere devredilmesini sağlayacağız. Kütüphane, kültür merkezi ve müze gibi kültürel tesisleri yerel yönetimlere devredeceğiz. Belediye, STK ve özel girişimcilerin kurduğu tiyatroların artırılmasını destekleyeceğiz. İlk, orta ve yükseköğretimde sanat ve estetik duygusunu geliştirici müfredatın oluşturularak uygulanmasını sağlayacağız. Ülkemizde okuma oranının yükseltilmesini özendireceğiz. Bu doğrultuda özellikle halk kütüphanelerinin ve okul kütüphanelerinin sayı ve niteliğini artıracağız."

-"Spordaki şiddet ve dopingin önlenmesine yönelik faaliyetlere ağırlık vereceğiz"

Beyannamede spor alanında insan kaynağına ve altyapıya yatırım yapmaya devam edileceği belirtilerek, "Yeni dönemde sporcu sayımızın ve sportif niteliklerimizin artırılması birinci önceliğimiz olacaktır" denildi. Ayrıca, sportif yeteneklerin erken yaşta tespitine yönelik çalışmalar yapılacağı, sporcu öğrencilere desteğin artırılacağı bildirildi.

2015 Yılında 2,3 milyar lira büyüklüğe sahip 178 adet spor tesisinin yapımının tamamlanacağı, mevcut tesislerin fiziki durumlarının da  iyileştirileceği kaydedilen beyannamede, bölgesel kalkınma perspektifi de dikkate alınarak spor turizmini geliştirme konusunda yeni adımlar atılacağının altı çizildi.

Beyannamede, "Spordaki şiddet ve doping olaylarının önlenmesine yönelik başta spor etiği olmak üzere bilinçlendirme ve bilgilendirme faaliyetlerine daha fazla ağırlık vereceğiz" ifadesi de yer aldı.

-"İşletmelerimizin rekabet gücünü artıracağız"

Çalışma hayatına ilişkin reformların gelecek dönemde de devam edileceğinin aktarıldığı beyannamede, şunlar yer aldı:

"Çalışma hayatındaki katılıkları azaltarak, istihdamın gelişimine sağlıklı bir zemin oluştururken, işletmelerimizin rekabet gücünü artıracağız. Kıdem tazminatı sisteminde yaşanan sorunların çözümü amacıyla sosyal taraflarla diyalog içinde mevcut durum tespiti ve mevzuat çalışması yapacağız. Mevzuat düzenlemesi yaparak fazla çalışma sürelerinin aşılması halinde işverenlere idari para cezası verilmesini sağlayacağız. Özel sektör işletmelerinde eğitim birimleri kurulmasını teşvik edeceğiz. Özel sektör, meslek kuruluşları ile işçi ve işveren kuruluşlarının meslek eğitimi vermelerini özendireceğiz. Sektörden gelen talepler doğrultusunda iş ve eğitim dünyası için gerekli olan Ulusal Meslek Standartları hazırlanıp yürürlüğe konulacak, yürürlükteki standartlar en geç 5 yılda bir güncellenecektir. "

İş Sağlığı ve Güvenliği Eylem Planını kararlılıkla hayata geçireceği vurgulanan beyannamede, sosyal güvenlik alanında sağlanan ilerlemelerin devam edeceğine dünyada değişen şartlar ve gelişen standartlar da yakından takip edilerek, sistemin güncelleneceğine işaret edildi.

-"Tamamlayıcı emeklilik tasarruflarını destekleyeceğiz"

Beyannamede şöyle devam edildi:

"Kayıt dışı istihdam ve kayıt dışı ücretle mücadele edilerek kayıtlı çalışan sayısını artıracak ve prim tabanını genişleteceğiz. Prim yapılandırmalarını ekonomik kriz ve doğal afet gibi istisnai haller dışında uygulamayacağız. Sağlık hizmetleri ve harcamalarında sürdürülebilirlik dikkate alınarak ilaç ve tedavi harcamalarını daha akılcı hale getireceğiz.

Sağlık bütçesinde kaynak etkinliğinin sağlanması amacına yönelik çalışacağız. Özellikle hasta ve işlemin takibinin yapılması, suistimallerin önlenmesi, gereksiz ve mükerrer tetkiklerin önüne geçilmesine yönelik çalışmalara hız kazandıracağız. Giderek artan yaş ortalamamızı da dikkate alarak aktif ve sağlıklı yaşlanmayı destekleyeceğiz. Yaşam boyu öğrenim programlarına daha iyi erişim sağlayarak uzun çalışma yaşamını destekleyecek, ileri yaşlarda uygun istihdam olanaklarını geliştireceğiz. Sektörel katkısının yanı sıra ülkemizdeki tasarruf eğilimini de güçlendireceğini öngördüğümüz tamamlayıcı emeklilik tasarruflarını destekleyeceğiz. Sosyal güvenlik ve prim ödeme bilincini artıracak ve farkındalık oluşturacağız. Cari dönem prim tahakkukunu ve tahsilatını artıracağız."

-"Sağlık sigortacılığını geliştirecek, emeklilik hizmetlerini etkinleştireceğiz"

Koruyucu, önleyici sağlık hizmetlerinin geliştirilmesine ve yaygınlaştırılmasına katkı sağlanacağının aktarıldığı beyannamede, "Sağlık hizmetlerinin doğru kullanılması konusunda toplumu bilinçlendirecek ve farkındalık oluşturacağız. Sağlık sigortacılığını geliştireceğiz. Emeklilik hizmetlerini etkinleştireceğiz. Geçmişe olduğu gibi önümüzdeki süreçte de düşük düzeyde maaş alan emeklilerimizin gelir seviyesini alacağımız tedbirlerle yükselteceğiz" denildi.

Başbakan Davutoğlu tarafından açıklanan emeklilere yönelik zammın da yer aldığı beyannamede, şunlar kaydedildi:

"Ticari faaliyette bulunan emeklilerimizden kesilen ayda yüzde 15 oranında Sosyal Güvenlik Destek Primini yüzde 10'a indireceğiz. 630 binden fazla emeklimizin yararlanacağı bu düzenlemeyle emeklilerimizin aylıklarına ortalama en az 50 liralık ayrıca bir artış sağlayacağız. 65 yaş aylığı alan vatandaşlarımızın 145 lira olan aylığını, 200 liraya çıkaracağız. İmkanlarımız arttıkça emeklilerimize ve diğer sosyal gruplara desteğimizi daha da artıracağız. Bu ve benzeri tedbirlerimiz ile bir yandan gelir dağılımını iyileştirmeye, diğer yandan ekonomik canlılığımızı sürdürmeye devam edeceğiz. Evde çocuk bakım hizmetleri yoluyla kayıtlı kadın istihdamını destekleyeceğiz. Sosyal güvenlik sözleşmelerine göre sağlık yardım hakkı elde etmiş sigortalıların ve bakmakla yükümlü oldukları kişilerin sağlık aktivasyon ve provizyon sistemine dahil edilmesini sağlayacağız. Sosyal güvenlik kurumuna erişimi artıracağız. e-randevu projesiyle randevu sistemini etkin ve daha kolay hale getireceğiz."

(Sürecek)

Kaynak: AA / Politika

Selçuklu Ak Parti Ak Parti Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title