Haberler

AK Parti'nin Seçim Beyannamesi (2)

AK Parti'nin seçim beyannamesine göre, Türkiye ekonomisi için temel ve kritik olan ham maddelerin güvenli teminine yönelik strateji oluşturulacak.

AK Parti'nin seçim beyannamesine göre, Türkiye ekonomisi için temel ve kritik olan ham maddelerin güvenli teminine yönelik strateji oluşturulacak. Kritik ham madde, maden ve minerallerin ülke dışına çıkarılmasında düzeni sağlayacak sistem kurulacak.

AK Parti'nin "7 Haziran Genel Seçimleri Seçim Beyannamesi"nde, "İstikrarlı ve Güçlü Ekonomi" başlığı altında, tarım ve gıda, enerji güvenliği, ulaştırma ve lojistik, ticaret, turizm ve inşaat, teknik müşavirlik ve müteahhitlik gibi alanlarda yapılan ve yapılacak çalışmalar hakkında bilgi verildi.

Buna göre tarımsal destekler, 190 tarım alt havzasında, iklim, toprak ve topografyanın yanı sıra mevcut su potansiyeli ve bitkilerin su tüketimi de dikkate alınarak, alt havzalar düzeyinde, bölgesel ve ürün bazında düzenlenecek. 2015 yılında 10 milyar lira nakit hibe desteği verilecek.

Arazilerini büyütmek isteyen ehil mirasçılara kredi imkanları sağlanacak. Tarım arazilerini ve verimli ovaları koruyacak "Arazi Kullanım Planları" ve "Ovalarımızın Belirlenmesi" çalışmaları ile tarım sayımı tamamlanacak.

Tarım Sektör Entegre Yönetim Bilgi Sistemi (TARSEY) tamamlanacak, Ülkesel Tarım Envanteri Takip Sistemleri (ÜTES) yaygın ve etkin bir şekilde uygulamaya koyulacak. 400 tarımsal meteoroloji istasyonu, bin 200'e çıkarılarak tüm ülke geneline yaygınlaştırılacak, 14 yeni araştırma merkezi kurulacak. Türkiye'nin ilk Milli Botanik Bahçesi hizmete açılacak.

Arıtılmış suların sulamada kullanımı araştırılacak, sulama yatırımlarında cazibeli ve düşük pompajlı olanlara öncelik verilecek. 2019 yılına kadar 10 milyon dekar ilave arazi sulanabilir hale getirilecek.

Sertifikalı tohumluk üretimi 880 bin tona çıkarılacak, Tarım alanları içerisinde organik tarımın oranı yüzde 4'e yükseltilecek. İlk yerli patates çeşitleri üretime kazandırılacak.

Ambalajlı ürünlerin etiketlerinde besleyici değerlere ait bilgilerin bulunması zorunlu hale getirilecek. Gıdalarda tuz ve şeker azaltılmasına devam edilecek.

Ürünlerini lisanslı depolarda muhafaza eden üreticilere kira desteği sağlanacak, 800 bin hektar alanda ıslah çalışmaları tamamlanacak.

Kafeinsiz siyah çay ve yeşil çay üretimine geçilecek. Erzurum, Van, Sakarya ve Diyarbakır'da et kombinaları yenilenecek, Erzincan'da tavuk kombinası faaliyete geçirilecek. Sanayiye giden çiğ sütün alım ve satımının sözleşmeli usulde yapılması sağlanacak.

Koyun ve keçi yetiştiriciliğine yönelik teşvikler artırılacak, koyun ve keçilerin kayıt altına alınarak izlenmesi ve hayvan hastalıklarının kontrol altına alınması sağlanacak. Süt ve et üretiminde sözleşmeli model geliştirilecek.

Balıkçı Gemileri İzleme ve Veri Toplama Sistemi kurulacak. Toplam 12 balıkçı barınağı tamamlanacak.

Ormanların sınırlarının korunması ve mülkiyet problemlerinin çözümüne yönelik orman kadastro çalışmaları hızlandırılacak. Ormanların ekonomik, sosyal ve ekolojik fonksiyonlarını gözeten sürdürülebilir yönetim ilkesi benimsenecek, odun ve odun dışı orman ürünleri potansiyeli değerlendirilerek üretim ve pazarlanması konusunda etkin yönetim sağlanacak.

İkinci GAP Eylem Planında beşeri ve sosyal kaynakların geliştirilmesi, temel altyapı yatırımlarının tamamlanması, DAP Eylem Planında tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi, KOP Eylem Planında toprak ve su kaynaklarının sürdürülebilir kullanımını sağlamak suretiyle sektörel çeşitliliğin artırılması, DOKAP Eylem Planında ise turizm odaklı sürdürülebilir kalkınma yaklaşımı esas alınacak.

Petrol ve doğalgaz aramaları artırılacak

Vatandaşlara ve üreticilere ucuz, kaliteli, güvenli enerji sağlamaya devam edilecek. 2017 sonuna kadar tüm illerde konut sektörüne doğalgaz iletimi tamamlanacak. Doğalgaz depolama kapasitesi artırılacak. Bu kapsamda yapımı devam eden ve tamamlandığında 1 milyar metreküp gaz depolama kapasitesi temin edecek Tuz Gölü Yeraltı Depolama projesinin ilk aşaması 2017'de, ikinci aşaması ise 2019'da devreye alınacak.

Trans Adriatik Doğal Gaz Boru Hattı Projesiyle (TAP) doğalgaz Yunanistan ve Arnavutluk üzerinden İtalya'ya ulaşatırılacak. Irak- Türkiye Doğal Gaz Boru Hattı Projesiyle Türkiye ve Avrupa için gaz alışı gerçekleştirilecek.

Karapınar Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi ilan edilen 3 bin MW kapasiteye sahip ve tarımsal amaçlı kullanılamayacak nitelikteki 6 bin hektar alanda bu yıl yatırımcılara yer tahsisi yapılması hedefleniyor.

Dolgu hacmi bakımından Türkiye'nin 2. büyük, 1.200 MW'lık kurulu gücüyle 4. büyük baraj ve HES olacak Ilısu Santrali ile yıllık ortalama 4,12 milyar kW/s enerji üretilecek. 270 metre gövde yüksekliğiyle Türkiye'nin en yüksek, dünyanın 3. yüksek barajı olacak Artvin Yusufeli Barajı tamamlanacak. Komşu ülkelerle elektrik ticareti kapasitesi artırılacak.

Elektrik üretim varlıklarının özelleştirilmesine devam edilecek. Enerjiyi verimli tüketen ürünlerin verimsiz ürünlere oranla kullanımının artırılması özendirilecek. Afşin-Elbistan gibi büyük linyit havzaları ile daha düşük kapasiteli diğer rezervlerin değerlendirilmesi sağlanacak. Kömür aramalarına hız verilecek ve rezervler artırılacak.

Enerji üretiminde dışa bağımlılığın azaltılması hedefiyle uyumlu olarak yurtiçi ve yurtdışında petrol ve doğalgaz arama faaliyetleri hızlandırılacak.

Linyit kömürü ve jeotermal gibi yerli kaynakların potansiyelinin tespitine yönelik arama faaliyetleri azami düzeye çıkarılacak. Kaya gazı konusunda ise kapsamlı araştırma faaliyetlerinin yürütülmesi sağlanacak. Demir cevheri, mermer ve bor başta olmak üzere sanayi hammaddelerinin yurtiçinde arama ve üretimine öncelik verilecek.

Türkiye ekonomisi için temel ve kritik olan ham maddelerin güvenli teminine yönelik strateji oluşturulacak. Kritik ham madde, maden ve minerallerin ülke dışına çıkarılmasında düzeni sağlayacak sistem kurulacak. Ülkeler ve ülke grupları tarafından belirlenen kritik ham maddeler listesiyle ilgili, başta nadir toprak elementleri olmak üzere Türkiye'de yer alan ham maddelerin aranması ve üretilmesine yönelik arama programı başlatılacak.

Madencilik sektöründe iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin artırılmasına yönelik, maden kanunu ve diğer ilgili kanunlarda yapılan düzenlemeler etkili bir şekilde uygulanacak. Küresel ölçekli ve rekabet gücü yüksek madencilik şirketlerinin oluşturulması desteklenecek.

MTA ve TTK yeniden yapılandırılacak

Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA), günün ihtiyaçlarına göre yeniden yapılandırılacak. Türkiye Taş Kömürü Kurumunun (TTK) zarar eden bir yapıdan çıkarılması için eylem planı hazırlayarak kurumun yeniden yapılandırılması sağlayanacak. "Yerli Kaynaklara Dayalı Enerji Üretimi Öncelikli Dönüşüm Programı" ile enerji alanında yerli kaynaklar maksimum düzeyde harekete geçirilerek dışa bağımlılık azaltılacak. Programla birincil enerji üretiminde yerli kaynakların payının, yüzde 28'den yüzde 35'e yükseltilmesi, yerli kömürden üretilen elektriğin 32 milyar kWh'dan 57 milyar kWh'a çıkarılması ve hidroelektrik kapasitesinin 10 bin Mw'lık kapasite eklenmesi hedefleniyor.

Yeni otoyollar inşa edilecek

Bölgeleri ve illeri birbirleriyle bütünleştirmeye, hem yolcu hem de yük açısından güçlü bir lojistik ve ulaştırma altyapısı oluşturmaya devam edilecek.

Karayolunda ülkenin kuzeyini güneyine, doğusunu batısına bağlayan ana akslar tamamlayacak ve otoyol ağı geliştirilecek. Havacılık ve denizcilik sektörlerinde ülke, dünyanın en önemli transit merkezlerinden birine dönüştürülecek. Demiryollarında yüksek hızlı ve hızlı tren hatları önemli ölçüde tamamlanacak. Böylece Türkiye, gelişmiş ülke standartlarında bir ulaştırma alt yapısına kavuşturulacak.

Önemli ulaşım koridorları, otoyol ağıyla birbirine bağlayacak, başta Marmara Bölgesi olmak üzere YİD modeliyle yeni otoyollar inşa edilecek. İstanbul-Bursa-İzmir (Körfez Geçiş Köprüsü dahil) ve Kuzey Marmara Otoyolu tamamlanarak hizmete açılacak. Çanakkale Boğaz Köprüsü'nün yer aldığı güzergahın yapımına başlanacak. Böylece otoyollar ve köprülerle çevrilmiş Marmara Ringi oluşturulacak.

Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve AVRASYA tüneli tamamlanacak.

Doğu Anadolu'yu Karadeniz Bölgesine bağlayan Ovit, Cankurtaran ve Salmankaş tünelleri, Orta Anadolu'yu Karadeniz'e bağlayan Ilgaz Tüneli, Cizre ile Şırnak'ı birbirine bağlayan Cudi Tüneli, Akdeniz sahilini geçilebilir kılan Mersin-Antalya arasında 6 tünel başta olmak üzere 128 kilometre uzunluğunda 62 tünel tamamlanacak. Ayrıca Nissibi, Kömürhan ve Ağın köprüleri ile çok sayıda viyadük hizmete açılacak.

Mega ulaşım projeleri hayata geçirilecek

3 katlı Büyük İstanbul Tüneli, günde 6,5 milyon vatandaşın kullanacağı toplam 9 farklı raylı sistemi birbirine bağlayacak. Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinin trafiğine nefes aldıracak projenin, YİD modeliyle yapımına başlanacak.

Yüzyılın en büyük projelerinden biri olan Kanal İstanbul'un çalışmalarına devam edilecek. Projeyle, Avrupa Yakası'nda, Karadeniz ve Marmara Denizi'nin arasına bir kanal inşa edilecek ve İstanbul içinden iki boğaz geçen bir şehir haline gelecek.

Ankara ve İstanbul arasını 1,5 saate indirecek yüksek hızlı tren projesinin, YİD modeliyle, etaplar halinde gerçekleştirmek üzere proje çalışmaları başlatıldı.

Ankara merkezli hızlı tren çekirdek ağını 3 bin 623 kilometreye ve buna paralel olarak ihtiyaç duyulacak hızlı tren seti sayısı 13'ten 125'e çıkarılacak.

Ankara-İzmir Yüksek Hızlı Tren Projesi tamamlanacak. Böylece ülke nüfusunun yarısı yüksek hızlı tren konforundan faydalanacak. Kapıkule'den Kars'a ve İzmir'den Habur'a uzanan Doğu-Batı demiryolu akslarındaki yük ve yolcu taşıyacak hızlı tren hatları ile Kuzey-Güney akslarındaki İstanbul-Antalya, İstanbul-İzmir-Aydın, Karasu-Antalya, Zonguldak-Mersin, Samsun-Çorum-Kırıkkale-Ankara, Kayseri-Nevşehir-Aksaray-Konya-Antalya, Samsun-Gaziantep yük ve yolcu taşıyacak hızlı tren hatları bölümler halinde yapılacak.

Demiryolu ile yük ve yolcu taşımacılığına imkan sağlayacak şekilde sınırlara kadar oluşturulacak demiryolu ağı, uluslararası sisteme entegre edilecek. Kars-Tiflis-Bakü, Ankara-Sivas ve Sivas-Erzincan demiryolu projeleri tamamlanacak.

Milli demiryolu sanayisini geliştirecek, hızlı tren dahil demir yolu araçları imal edilecek. İhale hazırlıkları süren projeyle ilk milli yüksek hızlı tren faaliyete geçirilecek.

-  "Hava Ulaşım Ağı" oluşturulacak

İstanbul Yeni Havalimanını hayata geçirerek, sektörün dünya ortalaması üzerinde büyümesi ve İstanbul'un dünyanın önemli bir transit merkezine dönüşmesi desteklenecek. Her 100 kilometre mesafede bir havalimanına ulaşacak şekilde "Hava Ulaşım Ağı" oluşturulacak. Milli bölgesel uçak yapımına başlanacak.

Uydu Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezinde yerli uydu Türksat 6A'nın üretimi tamamlanacak. Türksat 4B uydusu fırlatılacak, Türksat 5A uydusunun ise yapımına başlanacak.

Ülkenin havacılık ve uzay alanındaki faaliyetlerinin yürütülmesi, yeni teknolojilerin takip edilerek kullanılması ve projelerde koordinasyonun sağlanması amacıyla Türkiye Uzay Ajansı kurulacak.

Denizcilik sektöründe Türkiye, küresel deniz taşımacılığıyla entegre transit bir liman ülkesine dönüştürülecek. Türk deniz ticaret filosunu yenilenerek10 milyar tona ulaşan dünya deniz ticaret hacminden daha fazla pay alınacak. Gemi ve yat inşa sanayisi yenilikçi teknolojilerle donatılarak daha rekabetçi hale getirilecek.

Ülkenin bölgesinde transit liman üssü olmasını teminen kıyılarda büyük ölçekli limanların tesis edilmesi sağlanacak, bu kapsamda 3 büyük denizde 3 büyük liman kurulacak. Marmara Denizi'nde Kuzey Güney aksında en az 2 Ro-Ro terminali inşa ederek, körfez ve boğaz köprüleri üzerindeki trafik yükü azaltılacak. İstanbul limanı kurvaziyer gemilerin ana yolcu değişim limanı haline dönüştürülecek. Ro-Ro ve kabotaj taşımacılığı geliştirilecek.

Komşu ülkeler ve dış ticaretin bulunduğu diğer ülkelerle gümrük işlemleri hızlandırılacak. Kamu-özel işbirliği modeli kullanılarak gümrük kapılarının sayısı artırılacak, kapasite ve kalitesi geliştirilecek. Gümrüklerde tek pencere sistemi tamamlanacak.

Filyos Limanı'nın yapımı tamamlanacak, Çandarlı ve Mersin konteyner liman yapım projeleri yürütülecek.

- Elektronik ticaret hizmetleri geliştirilecek

Ticaret hizmetlerinde markalaşma ve kurumsallaşma kapasitesinin geliştirilmesi yoluyla işletmelerin özellikle yeni gelişen çevre ülke pazarlarına daha fazla açılması sağlanacak.

Girişimcilerin yurtdışı pazarlara açılması amacıyla elektronik ticaret hizmetlerinin geliştirilmesi sağlanacak. Gümrük işlemlerinin ilk 1 dakika içinde tamamlanma oranının 2015'te yüzde 70'e ulaştırılması hedefleniyor.

Gümrük işlemlerinde "Tek Pencere Sistemi" ile dış ticaret işlemlerinin tek bir noktadan tamamlanması sağlanacak. Tek Durakta Kontrol ve komşularla Ortak Gümrük Kapısı projeleriyle sınır geçişlerini hızlandırmak suretiyle rekabetçilik artırılacak.

- Küresel bir reklam kampanyası uygulanacak

Turizm merkezlerinde bürokrasiyi azaltacak ve sermaye akışını kolaylaştıracak yeni "Alan Yönetim" modelleri geliştirilecek.

Turizm Gelişim Bölgeleri, Turizm Koridorları, Turizm Kentleri ve Ekoturizm Bölgelerinin geliştirilmesi yaklaşımıyla 9 turizm gelişim bölgesi, 7 tematik koridor, 10 turizm kenti ve 5 ekoturizm bölgesi öngörülüyor. Kış Turizmi Master Planı hazırlanarak, kış turizmine ilişkin yatırımların bütüncül bir şekilde planlanması ve gerçekleştirilmesi sağlanacak.

İşgücü niteliği yükseltilecek

İç piyasada rekabet ortamının kalite ve yüksek nitelikli talep üzerine kurulması sağlanacak. İnşaat yatırımlarında talep niteliğinin yükseltilmesi ve kalitenin ön planda tutulması, sektörün ihtiyaç duyduğu dönüşüm de kamunun itici güç olması öngörülüyor.

Yurtdışı müteahhitlik hizmetlerinde kaliteyi artıran ve yapı malzemelerinin ihracat potansiyelini yükselten faaliyetler desteklenecek. Yurtdışı müteahhitlik hizmetleri sektörüne finansmana erişim konusunda ilave destekler sağlanacak.

İnşaat sektöründe işgücü niteliğini yükseltilecek, iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları geliştirilecek.

(Sürecek)

Kaynak: Anadolu Ajansı- AkHaber.com / Güncel

Ak Parti İstanbul Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

2024-KPSS Lisans Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) ne zaman? #128204 Başvurular başladı mı? Dilan Polat ve Banu Parlak davası ne oldu? Dilan Polat ile Banu Parlak duruşmasında karar belli oldu mu? Öğrencisine taciz iddiasıyla tutuklanan öğretmen kim? Olay ne, nerede oldu? Dilan Polat çıkıyor mu? Dilan Polat, Banu Parlak duruşmasında ağladı mı? Nilda Polat'a dokunmak istedi, eşinin elini tuttu... 22 Nisan hangi burç? 22 Nisan'da doğanlar hangi burç oluyor? 22 Nisan tarihi hangi burç olur? 25 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Ahmet Can kimdir? Ahmet Can Altıntaş kaç yaşında, nereli? Ahmet Can puan aldı? Çorlu tren kazasında kaç kişi öldü? Çorlu tren kazası ne zaman, kaç yılında oldu? Ehliyet alımında yeni bir karar! Kimler ehliyet alamayacak? Ehliyet alabilmenin şartları neler? 1 Mayıs resmi tatil mi? 1 Mayıs Çarşamba günü tam gün mü, yarım gün mü tatil olacak 2024? ADET GECİKMESİ NEDEN OLUR? Adet gecikmesinin en yaygın sebebi ne? Çorlu tren kazası duruşması ne zaman? Çorlu tren kazası davası ne oldu? 25 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Bilge Can kimdir? Bilge Can kaç yaşında, nereli? Bilge kaç puan aldı? Demet Akalın ve kiracı olayı ne? DEMET AKALIN kiracısı ile kriz mi yaşadı? Demet Akalın, evini ne kadara kiraladı, olay ne? Sevda Türküsev kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Sevda Türküsev kaç yaşında, nereli? Sevda Türküsev biyografisi! Kilis Belediyesi hangi parti? Kilis Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title