Haberler

AK Parti'nin Eskişehir Mitingi

Genel Başkan ve Başbakan Erdoğan: (6) "Demiryolu fabrikası TÜLOMSAŞ, ilk buharlı lokomotifimiz Karakurt'u yaptı.

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Milli Yüksek Hızlı Tren'in Eskişehir'de üretilmesi için çalışmalara başladıklarını anımsatarak, "Üniversitelerimizle bilim kuruluşlarımızla sanayicilerimizle bakanlığımızla demiryollarımızla birlikte bunun kararını verdik. Projeler çizildi, 2017'de Türkiye'nin Milli Yüksek Hızlı Treni'ni Eskişehir'de üreteceğiz" dedi.

Erdoğan, partisinin Odunpazarı Meydanı'nda düzenlenen mitinginde halka hitap etti.

"30 Mart'ın akşamında inşallah Kahire'deki şehidemiz Esma kızımızın ruhunu da şad edeceğiz" ifadesini kullanan Erdoğan, Saidi Nursi'nin "Zalimler için yaşasın cehennem" sözlerini hatırlatarak, "Biz de nerede hangi zalimler varsa onlar için yaşasın cehennem diyoruz. Biz mazlumların, mağdurların, fakir fukaranın, garip gurabanın yanında olmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Türkiye'de 79 senede 6 bin 100 kilometre bölünmüş yol yapılırken, AK Parti iktidarının 10 yılda 17 bin kilometre bölünmüş yol yaptığını belirten Erdoğan, "Burada yolsuzluk olur mu? Sen kalkıp Cumhuriyet tarihinde tek partili dönem, ey CHP ne yaptın, onu ortaya koy onu" ifadesini kullandı.

Eskişehir'e 3. üniversite çalışmalarını başlattıklarını bildiren Erdoğan, "İnşallah Eskişehir'e Yüksek Teknoloji Üniversitesi kuruyoruz. Milli Eğitim Bakanımız konuyu yakından takip ediyor. TBMM çalışmalarına yeniden başladığında kuruluş çalışmalarını da inşallah başlatacağız" dedi.

Demokrasi şehidi Hasan Polatkan'ın şehri Eskişehir'e Hasan Polatkan Kültür Merkezi yapmak için de çalışmalara başladıklarını anlatan Erdoğan, yıl içinde inşaatına başlayacaklarını duyurdu.

Adnan Menderes, Hasan Polatkan ve Fatin Rüştü Zorlu'nun yargılandıkları Yassı Ada'yı "yaslı ada" olmaktan çıkardıklarını belirten Erdoğan, "Onu yasal olarak demokrasi adası yaptık, demokrasi ve özgürlükler adası..." dedi.

Eskişehir'i dünyada parmakla gösterilecek, Roma, Paris, Berlin ile yarışacak bir yüksek hızlı tren şehri yapacaklarını ifade eden Erdoğan, 2009 yılında başlanan Ankara-Eskişehir hızlı tren hattına 2011 yılında Konya-Ankara hattını eklediklerini, Eskişehir-İstanbul hızlı tren hattını da yakında açacaklarını bildirdi.

Erdoğan, mevcut hatlar yanında Bursa, Kocaeli, İzmit, Afyon, Uşak, Manisa, İzmir, Kırıkkale, Yozgat, Sivas Erzincan hızlı tren hatlarının Eskişehir merkezli olarak bir ağ oluşturacağını anlattı. Başbakan Erdoğan, bunların 2023 hedefleri içinde olduğunu söyledi.

-"Kırmızı şimşekleri unutmadık"

Eskişehir'in "kırmızı şimşeklerini" unutmadıklarını, 33 bin seyirci kapasiteli Eskişehir stadının temelinin atıldığını ve inşaatının sürdüğünü aktaran Erdoğan, stad tamamlandığında bugünkü stadın yerini 50 bin metrekarelik bir Eskişehir meydanı haline getireceklerini kaydetti.

"Bunu biz yaparız, bunlar yapamaz. Şu ana kadar bu büyükşehir belediye başkanı niçin böyle bir şeyi yapmadı? Neden? Dert meselesi bu. Bunların derdi yok. Bunlarda ufuk yok. Farklı bir iş bu iş. Bu iş sevda işidir. Derdin olacak derdin" diyen Erdoğan, seçime 23 gün kaldığını, bunları bilmeyenlere anlatmaları gerektiğini ifade etti.

Başbakan Erdoğan, "Demiryolu fabrikası TÜLOMSAŞ, ilk buharlı lokomotifimiz Karakurt'u yaptı. İlk otomobilimiz Devrim arabasını yaptı. 1974 Kıbrıs Barış Harekatı'nda ülkemize ambargo uygulanan yıllarda askeri malzeme üretti. Şimdi de Milli Yüksek Hızlı Trenimizi Eskişehir'de inşallah bu tesiste üretmek üzere kolları sıvadık. Üniversitelerimizle bilim kuruluşlarımızla sanayicilerimizle bakanlığımızla demiryollarımızla birlikte bunun kararını verdik. Projeler çizildi, 2017'de Türkiye'nin Milli Yüksek Hızlı Trenini Eskişehir'de üreteceğiz" diye konuştu.

Türkiye'nin en modern lojistik merkezini Eskişehir'de kurduklarını belirterek, inşaatı devam eden çalışmaları da anlatan Erdoğan, Eskişehir'e kurulacak bin 60 yatak kapasiteli şehir hastanesinin 4 farklı hastaneden oluşacağını söyledi. Bu çalışmanın maliyetinin 456 milyon lira olduğunu belirten Erdoğan, 12 yılda Eskişehir'e ulaştırma ve haberleşme, eğitim, toplu konut, gençlik ve spor, aile ve sosyal politikalar, enerji, sağlık alanlarında 10 milyar lira yatırım yapıldığını kaydetti.

Erdoğan, Fatih Projesi kapsamında bin 131 sınıfta etkileşimli tahta kurduklarını, Eskişehirli çocuklara 6 bin 941 tablet bilgisayar dağıtıldığını aktardı.

Yüksek Hızlı Tren'in şehri ikiye bölmemesi için merkezden yerin altına alma işlemini yaptıklarını belirten Erdoğan, "Bedeli ne olursa olsun dedik bunu böyle yapalım. Büyükşehir söz verdiği geçitlerin hiçbirini yapmadı, bunları da biz yaptık" dedi.

Eskişehir'de toplu konutta 9 bin 274 konut inşa ettiklerini, AK Parti iktidarına kadar yapılan 90 kilometre bölünmüş yola, kendilerinin 214 kilometre bölünmüş yol eklediklerini, inşa ettikleri sulama projeleriyle 45 bin dönüm tarım arazisini sulamaya açtıklarını, 16 gölet ve sulamayla 67 bin dönümden fazla araziyi de suyla buluşturduklarını anlatan Erdoğan, "Bütün bu adımları atarken, istiyorum ki bundan sonraki dönemde biz burasını bir kültür ve müzeler şehri olarak da dünyaya tanıtalım. Türk dünyası olarak burada 400 eser kazandırıldı bu projeyle. Bunlar sıradan olaylar değil. Bu işlerin içinde belediye yok. Bunlar tamamiyle merkezi yönetimin işleri. Şimdi diyoruz ki 30 Mart'tan sonra burada yeni bir dönem başlatalım" diye konuştu.

Doğalgazı şehre kendilerinin getirdiğini, çile döneminin kapanmasını istediklerini dile getiren Erdoğan, "Modern dünyanın elde ettiği bu rahatlıkları biz niye elde etmeyelim. Ayşe bacım, Fatma bacım, Ahmet'im, Mehmet'im layık değil mi? Yıllarca bu CHP bunları niye yapmadı? Doğalgaz icat olalı 10 yıl mı oldu, soruyorum sizlere Eskişehir. Ama bunların böyle bir derdi yoktu" dedi.

-"Şimdi 72 vilayette doğalgaz var, 81'inde olacak"

İktidarlarından önce 9 ilde doğalgaz olduğunu şimdi ise bu sayının 72'ye çıktığını belirten Erdoğan, "81'inde olacak. Neden? Çünkü benim insanım buna layık da onun için" dedi.

Ezan okunması nedeniyle mitinge bir süre ara veren Başbakan Erdoğan, bu sırada vatandaşlara Eskişehirspor atkısı attı.

"Türkiye seninle gurur duyuyor" sloganları üzerine "30 Mart akşamı hep birlikte gururlanalım inşallah" diyen Erdoğan, alandakilerden kapı kapı dolaşmalarını istedi.

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanlığı için Harun Karacan'ı aday olarak takdim ettiklerini anımsatan Erdoğan, "İnşallah bu seçimde diyoruz, Harun kardeşimle yerelde, bizde genelde el ele verelim ve Eskişehir'i layık olduğu yere ulaştıralım. Şu anda ben Eskişehir'i layık olduğu yerde görmüyorum, onun için diyorum ki Harun kardeşimle inşallah bunu başaracağız. Bundan hiç endişeniz olmasın" dedi.

Odunpazarı ve Tepebaşı adaylarını da kürsüye davet ederek tanıtan Erdoğan, daha sonra ise alandakilerle "Beraber yürüdük biz bu yollarda" isimli şarkının sözlerini tekrarlattı.

-Notlar-

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Eskişehir Valiliğini ziyaretinin ardından partisinin, Odun Pazarı Meydanı'nda düzenlenen miting alanına, seçim otobüsüyle geldi.

Eşi Emine Erdoğan ile platforma AK Parti'nin seçim müziği eşliğinde çıkan Başbakan Erdoğan, halkı selamladı.

Başbakan Erdoğan'ın yaklaşık 1 saat süren konuşması, sık sık "Türkiye seninle gurur duyuyor" sloganlarıyla kesildi.

Erdoğan'ın konuşması sırasında, "Mücahit Erdoğan", "Vur vur inlesin, Paralel Yapı dinlesin" sloganları da atıldı.

Erdoğan, konuşmasının ardından, eşi Emine Erdoğan ile alandakilere karanfil dağıttı.

Miting alanında, "Menderes'i astınız biz daha yoktuk, Özal'ı astınız biz çocuktuk, Erdoğan'ı Yedirmeyiz, Biz Büyüdük ve Buradayız", "Dualarımız Allah'a Umudumuz Sana Bağlı, Uzun Adam", "Türkiye Erdoğan'sız Eskişehir Karacansız Olmaz", "Gelecek Seçim İçin Değil Gelecek Nesil İçin", "Sanayimiz Millileşiyor" yazılı pankartlar asıldı.

-Milli Eğitim Bakanı Avcı-

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı  da mitingin açılışında yaptığı konuşmada,  3 yıl önce, 28 Mayıs 2011'de,  aynı meydanda Başbakan Erdoğan'ın Eskişehir halkıyla bir araya geldiğini anımsatarak, aynı vefanın bugün de fazlasıyla gösterildiğini söyledi.

Meydandaki kalabalığa dikkati çeken Avcı, "Buraya gelirken küçük mitingler yaparak geldik adeta. Havaalanından gelinceye kadar gençlerin, kavşaklarda öbek öbek toplandıklarını gördük. Coşkunuz, bu katılımınızdan dolayı sizlere ayrı ayrı çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Avcı, 3 yıl önce, Başbakan Erdoğan ne söylediyse yapıldığına işaret ederek, şöyle konuştu:

"Hepsini de fazlasıyla yaptık. Eskişehir'i, Türk dünyasının başkenti yapacağız, dedik, yaptık mı? Yüzlerce eski eserin restorasyonu ve rölevasyonunu yapacağız dedik, yaptık.  8 bine yakın genci Türk Cumhuriyetlerine gittiler mi? Okullarımızda bilgisayarlar dağıtacağız dedik, dağıttık mı? Sadece sizin bu vefanızın, bu muhabbetinizin karşılıksız kalmadığını, hiçbir zaman da kalmayacağını söylemek için buraya geldim."

Bakan Avcı, ayrıca 30 Mart'tan sonra, TBMM'ye sunacakları kanun tasarısıyla Eskişehir'de Yüksek Teknoloji Üniversitesinin de kurulacağının müjdesini verdi.

- Ankara

Kaynak: AA / Politika

Recep Tayyip Erdoğan Emine Erdoğan Ak Parti Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title