Haberler

AK Parti Milletvekili İsmail Emrah Karayel Açıklaması

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Kayseri Şubesi, ‘Yeni Anayasa ve Başkanlık Sistemi’ konulu panel düzenledi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Kayseri Şubesi, 'Yeni Anayasa ve Başkanlık Sistemi' konulu panel düzenledi. Panelde, başkanlık sistemi ile istikrar sağlanacağı vurgulandı.

MÜSİAD tarafından Kayseri ve Civarı Elektrik TAŞ konferans salonunda düzenlenen panele, konuşmacı olarak, Kırıkkale Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ramazan Çağlayan, Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Bilir, Kırıkkale Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Adnan Küçük katıldı. Panelin moderatörlüğünü Erciyes Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Doğan üstlendi.

"İŞ DÜNYASI İSTİKRAR BEKLENTİSİNDE"

Açılış konuşmasını yapan, MÜSİAD Kayseri Şube Başkanı Nedim Olgun Harputlu, iş dünyasının istikrar beklentisi içinde olduğunu ve istikrarı sağlayacak doğru sistemin bulunması için tüm çalışmalara destek vereceklerini söyledi. Sistem arayışlarında tüm görüşlere saygılı olunması gerektiğine dikkat çeken Başkan Nedim Olgun Harputlu, "Eğer güçlü bir hükümet olursa burada tek başına iktidar çıkarsa burada ekonomik istikrarsızlık pek meydana gelmez. Ama yüzde 40'ın üzerinde oy almış bir iktidarın bulunduğu bir ortamda siyasi istikrarın oluşturulamaması ile karşı karşıyayız. Bu sistem iş dünyasını sürekli tedirgin ediyor. Doğru ve ülkeye istikrarı sağlayacak sistem hangisi ise bunu bulmalı, bunun için çalışmalı, bununla ilgili istişareler yapılarak doğru nokta bulunmalı ve ilgili çalışmalara biz de destek vermeliyiz." diye konuştu.

Yeni anayasa çalışmaları ile başkanlık sisteminin, şu anda ülkenin en önemli hususlarından biri olduğunu vurgulayan Milletvekili İsmail Emrah Karayel ise, Ak Parti'nin başkanlık sistemindeki ısrarını şu şekilde açıkladı:

"Çünkü 7 Haziran seçimlerinden sonra görüldüğü üzere, bu kadar güçlü bir parti ve bunca milletvekili ortada iken, devamında yaşanan ekonomik ve siyasi çalkantılar ortada. 2001 ve 1999 krizleri hepimizin yakinen yaşadığı ve ülkemizin kara günler olarak değerlendirdiği günler. Ondan önce zayıf partilerden oluşan zayıf koalisyonlardan ortaya çıkan iktidarların da ülkemizi nerelere getirdiği ortada. Dolayısıyla istikrarsızlık riskini ortadan kaldıracak en önemli sistem başkanlık sistemi."

"NE ÜLKE BÖLÜNÜR, NE DİKTATÖRLÜK GELİR"

Milletvekili Karayel, başkanlık sistemi karşısında iki tür karşı duruş olduğunu söyledi. Bir kesimin, başkanlık sisteminin uygulanması halinde ülke bölünecek endişesi yaşadığını kaydeden Milletvekili Karayel, "Diğer karşı çıkan ekibin de, 'Bu diktatörlük getirecektir, Başkan dediğiniz bütün yetkiyi elinde bulunduracaktır.' diyerek başka bir tabanı manipüle etmeye çalıştıklarını görüyoruz. Baktığınız zaman sisteminizi düzgün kurduğunuz zaman Başkanlık Sistemi dediğiniz, bir anayasanın sadece yürütme ile ilgili kısmını oluşturmakta. Başkanlık dediğiniz şey, diktatörlüğe sebep olmaz. Demokrasinin önemli hususlarından biri olan güçler ayrılığı ilkesini destekler, dolayısıyla ülkemizde demokrasiyi tahkim etmek anlamında önemli bir çığır açar. Meclis'in başkanı görevden alamadığı, başkanın da Meclis'i lağvedemediği bir sistemden bahsediyoruz, dolayısıyla bu sistem diktatörlüğe izin vermez. AK Parti olarak bu çalışmayı hiçbir kimsenin çıkarı ve bir makama gelmesi için yapmıyoruz; biz bunu, torunlarımızın, torunlarımızın torunlarının, daha rahat, daha gelişmiş bir ülkede, muasır medeniyet seviyesinin ötesine geçmiş bir ülkede yetişmesi için yapıyoruz. Bu dünya, Sultan Süleyman'a kalmamışken, AK Parti olarak, memlekete hizmet için çalışırken, bu sistemi bir kimsenin çıkarı için istediğimizi söylemek, en hafif ifadesiyle AK Parti'ye haksızlık olur." ifadelerini kullandı.

"ELEŞTİRMEMİZE RAĞMEN 1982 ANAYASASI HALEN YÜRÜRLÜKTE"

Panelin moderatörlüğünü yürüten Erciyes Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Doğan ise, eleştirilmesine rağmen 1982 Anayasası'nın halen yürürlükte olduğunu, dolayısıyla yeni bir anayasa çalışmasının yapılması gerektiğini söyledi. "Anayasalar nihayetinde temel hak ve hürriyetleri düzenleyerek bir sistem ortaya koyuyorlar. Bu nedenle, baştan sona ele alınarak, bir sistem bütünlüğü getirmeleri beklenir, yapılacak bir değişikliğin de bunu öngörmesi beklenir. Bundan sonraki çalışmaların buna hizmet etmesini temenni ediyoruz." Prof. Dr. Murat Doğan, başkanlık sistemine dair şunları söyledi:

"Başkanlık sistemine gelince, değişik hükümet sistemleri var. Biz parlamenter sistemle yönetiliyoruz. Ama Başkanlık Sistemi 1980 Anayasası'nın hazırlanmasında da gündeme gelmiş bir sistem. Tabi çekincelerle o zaman uygun görülmemiş. Daha sonra rahmetli Özal, Süleyman Demirel, başkanlık sisteminin bu ülkenin ihtiyacı olduğunu ifade ettiler. Başkanlık sisteminin en önemli tercih nedenlerinden biri istikrar. Ama en önemli endişelerden biri de başkanlık sistemi uygulanan ülkelerde federal yapılar var, bu söz konusu olur mu ve Latin Amerika ülkelerinde olduğu gibi diktatörlük ortaya çıkarır mı şeklindeki endişeler." - KAYSERİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

AK Parti Kayseri Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title