Haberler

AK Parti'li İçten'den İlim Yayma Cemiyeti'ne Ziyaret

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Diyarbakır Milletvekili Cuma İçten, İlim Yayma Cemiyeti’ni Ankara Yenimahalle Şubesi’ne misafir oldu.

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Diyarbakır Milletvekili Cuma İçten, İlim Yayma Cemiyeti'ni Ankara Yenimahalle Şubesi'ne misafir oldu.

Burada gençlerle bir araya gelen İçten, gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Çözüm süreci ile birlikte PKK'nın ve HDP'nin elindeki argümanların kalmadığına dikkat çeken AK Parti Diyarbakır Milletvekili Cuma İçten, "PKK, KCK, HDP artık şunları diyemiyorlar, 'ey Kürtler bakın Türk devleti sizi öldürüyor, ey Kürtler bakın ana dilinizi konuşamıyorsunuz, ey Kürtler bakın köyünüze gidemiyorsun.' Şimdi tam tersine döndü. Şimdi Kürtler diyor ki; 'ey Türkiye, ey devlet beni bu PKK'dan kurtar" dedi. Kürt sorununun bu ülkede 30 senedir olduğunu ve hem ekonomik anlamda, hem kültürel anlamda hem de sosyal anlamda ciddi rahatsızlık verdiğini kaydeden İçten, bunun ülkenin büyümesini, gelişmesini, devrimlerini engellediğini ifade etti. İçten, "Her şey bir kenara 50 bin insanımızı kaybettiğimiz bir bela, tabiri caizse. Tabi bunun sebepleri var. Neden Kürt sorunu diye bir sorun var? Aslında ben hiç 'Kürt sorunu' ifadesini kullanmıyorum, son 4-5 yıldır özellikle. Şu iddiada bulunuyorum; Kürt sorunu AK Parti iktidarıyla birlikte tamamen bitmiştir. Aslında hiçbir zamanda Kürtler bu ülkede sorun olmadı. Onun için bunu Kürt sorunu olarak telaffuz etmeyi çok doğru bulmuyorum. Ama gündem böyle oluştuğu için bazen bizlerde bunu kullanmak durumunda kalabiliyoruz. Kürt meselesi demek daha doğru olur. Bu sorunu tetikleyen birçok faktör vardır. 1925 olayları en tetikleyen olaylardan bir tanesidir. İşte Şeyh Said olaylarını resmi tarihten birçoğunuz zaten bilirsiniz. Birde bu işin gayri resmi tarih boyutu vardır. Ama özetleyecek olursak, 41 tane din alimi, kanaat önderi bu olaylarda Diyarbakır'da kurulan sehpalarda idam edildi. Toplumun en önde olan insanlarına yapılmış bir zulümdür" diye konuştu.

DERSİM OLAYI

1937-1938 olaylarından bahseden İçten, "Özellikle son birkaç gündür Başbakanımız Ahmet Davutoğlu'nun konuşmasından sonra yine gündeme geldi. Bu Dersim olayları ile alakalı. İşte Diyarbakır'dan kalkan uçaklar Dersim'i bombalar. Kadınlar, çocuklar, siviller katledildi. Yeterli gelmez karadan önüne gelen köylerdeki insanları toplar ve toplu halde infazlar yapılır. Yine 1925 ile 1950 yılları arasında 6 binin üzerinde köy yakılmış. Bu ülkede herkesin acı çektiği doğru ama hiç kimse köyünden, evinden hiç bilmediği bir yere göç etmedi. Burada Kürtler sadece göç etti." Şeklinde konuştu. AK Parti'nin iktidara gelmesiyle birlikte dil, din, mezhep ayrımının ortadan kalktığının altını çizen AK Parti'li İçten, şöyle konuştu:

"Onun için ben bunu hep söylerim çözüm süreci AK Parti'nin ilk defa hükümete geldiği Kasım 2002'de başlamıştır. Bunu şunu için söylüyorum; biz iktidara geldiğimizde iki hafta sonra 20 küsür yıldır süren olağanüstü hali kaldırdık. Ben bunu hep dillendiriyorum, biz iktidara gelmeden önce bu ülke bölünmüştü. Hep iddia ediyorlar ya 'siz bu ülkeyi bölüyorsunuz' diye. Ben de diyorum ki kardeşim ülke zaten bölünmüştü. Niye? 14 tane ilde olağanüstü hal ilan edilmiş. Bölgede ayrı bir yasa, batıda da ayrı bir yasa. Eğer bölmekse sen zaten bölmüşsün. O dönem bugünün HDP'si Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın yanına giderek, 'olağanüstü kaldırın, biz başka bir şey istemiyoruz' dedi. Sayın Erdoğan'ın 2007 yılında Kürt sorunu benim sorunumdur' dedikten sonra ve 2010 yılındaki referandumdan sonra bir Kürt olarak benim için Kürt sorunu bitmiştir."

"TÜRKLERİN VE KÜRTLERİN TEK SORUNU KALDI PKK SORUNU"

Kürtlerin birinci kimliğinin Kürt kimliği değil, İslam kimliği olduğunu anlatan İçten, bundan Marksistlerin, BDP'lilerin rahatsız olduğunu söyledi. Kürtlerin ve Türklerin önünde tek sorunun artık PKK ve HDP sorunu olduğunu bildiren İçten, HDP'nin sorununun Kürtlerin sorunları olmadığının son 2 yılda iyice anlaşıldığını dile getirdi. PKK ile KCK'nın elindeki argümanların da artık bittiğine dikkat çeken İçten, Öcalan'ın Nevruz'da gönderdiği mektuba dikkat çekti.

"6-7 EKİM OLAYLARINDA PARALEL YAPININ PARMAĞI VARDI"

Özellikle 7-8 Ekim Kobani olaylarında da paralel yapını parmağının olduğunu belirten İçten, bu yapıyla mücadelenin hukuk içerisinde süreceğini bildirdi. Bu konuda devlet olarak son derece hassas olunduğunun altını çizen İçten, mücadelenin uzun soluklu olacağını vurguladı.

Sohbetin ardından dernek üyeleri İçten'e teşekkür plaketi takdim etti. - DİYARBAKIR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Diyarbakır Cuma İçten Ak Parti Ak Parti Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title