Haberler

AK Parti'li Erdem, Yörük Ali Efe'yi Unutmadı

AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem, 23 Eylül 1951'de hayatını kaybeden milli mücadele kahramanı Yörük Ali Efe'yi anarak, "Kahramanlar unutulmaz" dedi.

Mehmet Erdem, yaptığı açıklamada; " Mustafa Kemal'in henüz Samsun'a ayak basmasının üzerinden bir ay bile geçmemişken; Kurtuluş Savaşı'nın adeta başlangıcının habercilerinden olan 16 Haziran 1919 günü Malgaç Baskını'nın kahramanıdır Yörük Ali Efe.

Öyle ki bu baskınla Yunan kuvvetlerine ilk darbeyi vurmuş, milli şuuru uyandırmıştır. Ağır silahlarla donatılmış Yunan ordusunu Aydın'da bir müddet durdurup, Ankara'ya ulaşmalarını imkansız kılarak savaşın gidişatını değiştirmiştir. Kurtuluş Savaşı'ndaki destansı kahramanlığı ve mücadelesiyle Türk halkının adına türkü yakmasına vesile olan kahramanımız bir o kadar da alçak gönüllüdür.

Bunu şu sözlerinden anlamaktayız: 'Bazı kimseler savaş zamanında yapılan işlerin bir çoğunu bana ve başkalarına mal ederler. Bu yanlıştır. Bir kişinin, beş kişinin böyle büyük davalarda ne ehemmiyeti olur ki? Gönlünde vatan muhabbeti taşıyan her vatansever o günlerde bizim gibi düşünmüş, bizim gibi duymuş, ondan sonra da bizimle beraber olmuştur. Milli mukavemette aslan payını kendine ayırmakta hata vardır. Bir elin sesi olur mu ki?' Düzenli ordunun kurulması ile Yörük Ali Efe, emrindeki kızanlarıyla TBMM Ordusu'na katıldı. Milis Miralay rütbesiyle Milli Aydın Cephesi Komutanı olarak atandı. Savaş sonunda başarılarından dolayı TBMM tarafından Kırmızı şeritli İstiklal Madalyası ile ödüllendirildi" dedi.

Cumhuriyet döneminde Yörük soyadını alan Ali Efe'nin, 1951 senesinde İzmir'de geçirdiği talihsiz bir tramvay kazasında bacaklarını kaybettiğini ve1951 yılında tedavi için gittiği Bursa'da vefat ettiğini anımsatan Erdem, "Yörük Ali Efe vasiyetinde Yenipazar'da toprağa verilmesini istedi. Yenipazar'daki evi Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından müze olarak düzenlenerek Yörük Ali Efe Müzesi 2001'den bu yana ziyarettedir. Tarih içerisinde şahlanıp istiklalini temin eden Anadolu'daki Kuva-yı Milliye ruhu Bu günde dimdik ayaktadır. 1919'da Milli Mücadele şuurunu ayağa kaldırarak Destan yazan kahramanımız, Efelerin Efesi Yörük Ali Efe'yi rahmet, minnet ve şükranla anıyorum" ifadelerini kullandı. - AYDIN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Yörük Ali Efe AK Parti Eylül Aydın Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title