Haberler

AK Parti İstişare ve Değerlendirme Toplantısı

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, " Türkiye'de bir kutuplaşma, bir ayrışma, bir farklılaşma kesinlikle yoktur. Bu yönde, muhalefetin çok yoğun çabaları olmasına rağmen, Türkiye, yakın tarihte hiç olmadığı kadar birbirine kenetlenmiş ve aynı istikamete yönelmiş haldedir" dedi.

Erdoğan, AK Parti 21. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, "Asrın Projesi" olarak adlandırılan MARMARAY açıldığında bazı çevrelerin "Tabii ki yapacaksınız, bu sizin vazifeniz" dediğini anımsatarak, "Evet, biz vazifemizi yerine getiriyoruz" dedi.

AK Parti'nin hakkıyla yerine getirdiği vazifeyi, Türkiye'yi yöneten diğer hükümetlerin neden ve niçin yerine getirmediğini soran Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Bu milletin evlatları, siz bugünün gençlerisiniz, dünün gençleri olarak bizler, patika yollarda araba kullanmaya mecbur muyduk, oralarda seyahat etmeye mecbur muyduk. Karadeniz'de memleketim Rize'ye giderken Arvelit Dağları'nda, burunlu otobüslerde aşağıya baktığımız zaman, acaba ne zaman yuvarlanacağız diye yolculuk yapmaya mecbur muyduk? İki araç yan yana geçemiyordu. Benim Antalya'da yaşayan, Muğla'da yaşayan kardeşlerim bunu iyi bilir, iki araç yan yana gidemiyordu. Acaba buraları duble yollara, bölünmüş yollara çeviren hangi iktidar? Onların görevi değil miydi? Dağları Ferhat gibi delmek suretiyle Şirin'e kavuşturan bu iktidardan önceki iktidar, acaba niçin dağları delemiyorlardı. Dünya yapıyordu bunları, ama onlar dünyadan bihaberdiler. Biz dağları deldik. Cumhuriyet tarihinde 6 bin 100 kilometre bölünmüş yol yapılmışken. Biz, 11 yılda 17 bin kilometre bölünmüş yol yaptık. Dağları deldik, tüneller açıyoruz. Tüm bunlarla beraber vatandaşımın yol emniyetini süratle geliştiriyoruz."

-"Sevgili gençler, 'tüp geçit' dedim de aklıma tüp kuyrukları geldi"

Başbakan Erdoğan,  MARMARAY ile Sultan Abdülmecid döneminde başlayan, Sultan Abdülhamid döneminde ilk mimari çizimleri yapılan, 153 yıllık bir hayali gerçekleştirdiklerini anlatarak, "Osmanlı döneminde de Cumhuriyet tarihimizde de bu hayal, bu rüya gerçeğe dönüştürülemedi. Acaba niçin? Bu soruyu, bizim bu zeki gençliğimiz, akıllı gençliğimiz acaba niçin, neden sormaz" diye konuştu.

"Sevgili gençler, 'tüp geçit' dedim de aklıma tüp kuyrukları geldi" diyen Erdoğan, şöyle devam etti:

"Bugün birçok genç, tüpün ne demek olduğunu, evde ne için kullanıldığını bile bilmiyor. Çünkü artık Türkiye'de birçok eve tüp girmiyor, doğalgaz giriyor. Ama bundan 20-30 yıl önce, büyükşehirlerde dahi, evde tencereyi kaynatacak tüp bulunamıyor, tüpçülerin önünde uzun kuyruklar oluşuyordu. Margarinin, kıymanın, şekerin kuyrukla alındığı, emekli maaşlarının, kitabın, defterin, kalemin, sağlık hizmetlerinin kuyrukla alındığı günlerden bugünlere geldik, sevgili gençler.

Bizim jenerasyon, hatta bizden daha genç olan jenerasyon, bizler okullarımızda şu anda sizin birinci kalitedeki kağıtla, kuşe kağıtla hazırlanmış kitapla değil biz teksir notlarını ağabeylerimizden satın almak isterdik. O teksir notları nedir biliyor musunuz, sevgili gençler? Bunlar saman kağıdı denilen kağıtlardı, biz onları ağabeylerimizden satın almak isterdik, bize hatıra diye satmazlardı. Yalvar yakar alırdık, bunları tekrar kaleme dökerdik, şahsen ben öyle okudum. Şimdi okullar açılırken sıraların üzerine kuşe kağıttan kitapları koyuyoruz ve çocuklarımıza artık bu sıkıntıyı yaşatmıyoruz. Biz kitaplarımızı kırtasiyeden bulamazdık, defter, kalem, silgi bulamazdık ama şimdi bunların hepsi hamdolsun tarih oldu. Evet, biz vazifemizi yapıyoruz, vazifemizi de hakkıyla yapıyoruz."

-"On yıllar boyunca Türkiye'nin enerjisi, Türkiye'nin kaynakları, Türkiye'nin vakti heba edildi"

Başbakan Erdoğan, Türkiye'de yıllar boyunca AK Parti'den önceki hükümetlerin asli vazifelerini yapmadığını, millet kuyruklarda hayati ihtiyaçlarını karşılamaya çalışırken, milletin, ülkenin kaynaklarının yolsuzluklarla çarcur edildiğini ifade etti.

Gençlerden, büyüklerine "gerçekten böyle miydi" diye sormalarını isteyen Erdoğan, şunları kaydetti:

"Fazla geriye gitmeye gerek yok, ben belediye başkanı olduğumda, CHP'den belediye devralmıştım, İstanbul'da devraldığım belediyenin otobüsleri inanın ellerinizi koltuğa tutamazsınız, oturamazsınız, kalktığınız zaman mazot pislikleriyle kalkarsınız. Zaten klima mümkün değildi. Tıklım tıklım doluyordu otobüs, binersiniz indiğiniz yerde adeta hamamdan çıkmış gibi olurdunuz. Ama düşünün biz bu sektöre artık Mercedes'i soktuk, getirdik MAN kalite otobüsleri soktuk, BMC'leri soktuk. Klimaları soktuk. Bütün bunların yanında İstanbul'da metrobüslerle artık halkımız toplu taşımacılık kültüründe farklı bir süreci yaşıyor. Metro yoğun olarak hizmetini vermeye devam ediyor. İstanbul'da kısa bir süre sonra belli metro hatları açılacak, Ankara da bu metroyla toplu taşımada en güzel hizmetleri alır hale gelecek. Bütün bunlar AK Parti belediyeciliğinin, iktidarının insana verdiği değerin bir ifadesidir. Ama iş bilmezlerin elinde, dürüstlükten uzak siyasetçilerin elinde, milletten aldığı emanetin şuurunda olmayanların elinde, on yıllar boyunca Türkiye'nin enerjisi, Türkiye'nin kaynakları, Türkiye'nin vakti heba edildi."

Başbakan Erdoğan, şu andaki muhalefet partilerinin vizyonu olmadığını belirterek, "Bırakınız 2023, 2053, 2071 vizyonunu, bu muhalefette, bir Marmaray vizyonunu gören var mı? Bu muhalefette, Hızlı Tren vizyonunu gören var mı? Bu muhalefette, bütün Türkiye'yi kucaklayan, bütün dünyaya el uzatan bir dış politika vizyonu görebilen var mı" diye konuştu.

-"Biz, Marmaray coşkusunu yaşarken, muhalefetin genel müdürü Tandoğan'da..."

AK Parti Genel Başkanı Erdoğan, "Biz, İstanbul'da, Cumhurbaşkanımızla, bakanlarımızla, konuk Cumhurbaşkanıyla, konuk başbakanlarla, en önemlisi de yüzbinlerce vatandaşımızla Marmaray coşkusunu yaşarken, muhalefetin genel müdürü Ankara Tandoğan'da son derece seviyesiz, son derece edepsiz biçimde bu ülkenin Başbakanı'na hakaret ediyordu. Onlar hep birlikte 10'uncu Yıl Marşı'nı söylerken, biz 90'ıncı yıla Marmaray'ı hediye ediyor, 100'üncü yılın hedeflerinden bahsediyorduk. Bunlar hep bugüne kadar 10. Yıl Marşı'nı söylediler. Peki ne yaptınız arkadaş, nereye kaç kilometre raylı sistem döşediniz? Sıfır" diye konuştu.

Marmaray'ın, dualarla açılmasının, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in orada dua etmesinin, Japonya Başbakanı dahil orada ellerin semaya açılmasının birileri tarafından yadırgandığını anlatan Başbakan Erdoğan, "Bu ülkenin ilk Meclisi Gazi Mustafa Kemal ve arkadaşlarının iştirak ettiği dualarla açılmışken, Marmaray'ın dualarla açılması sizi neden rahatsız ediyor? Bu ülkenin ilk Meclisi, 23 Nisan 1920'de, Gazi Mustafa Kemal'in bizzat bir cuma gününü seçmesiyle, cuma namazının ardından hatimlerin, mevlitlerin akabinde, Eski Meclis Binası önünde yapılan dualarla açılmıştır" dedi.

Erdoğan, İstiklal Marşı'ndaki "Ruhumun, senden ilahi, şudur ancak emeli: / Değmesin ma'bedimin göğsüne na-mahrem eli, / Bu ezanlar ki şehadetleri dinin temeli, / Ebedi, yurdumun üstünde benim inlemeli" dizelerinin de bir dua olduğunu anımsatarak, "Acaba bu dörtlüğün, bunlar, İstiklal Marşı'nın içinde olduğunu biliyor mu? İnanın bunu da bilmiyor, bunlar sadece 2 dörtlükten ibaret İstiklal Marşımız olduğunu biliyordur" diye konuştu.

-"Demokratik siyaset zeminini zayıflatmayı amaçlayan kavramlar..."

Marmaray'ın dualarla açılmasından rahatsız olanların Türkiye'yi, bu toprakları ve İstiklal Marşı'nı tanımadıkları gibi kendi tarihine, kendi tarihinin değerlerine ve medeniyetlerine de yabancı olduklarını vurgulayan Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu:

" Türkiye'de bir kutuplaşma, bir ayrışma, bir farklılaşma kesinlikle yoktur. Bu yönde, muhalefetin çok yoğun çabaları olmasına rağmen Türkiye, yakın tarihte hiç olmadığı kadar birbirine kenetlenmiş ve aynı istikamete yönelmiş haldedir. Belli çevreler tarafından, son derece kasıtlı bir biçimde Türkiye gündemine taşınmak istenen kavramlar, demokratik siyaset zeminini zayıflatmayı amaçlayan kavramlardır. Diktatörlük, sivil diktatörlük, postmodern otoriterlik, Müslüman vesayeti, kutuplaşma, çoğunluğun azınlığa hükmetmesi, mahalle baskısı, yaşam tarzlarına müdahale gibi kavramlar, belli zamanlarda ve belli bir program dahilinde tedavüle sokulmak isteniyor.

On yıllardır sahip oldukları imtiyazları ellerinden gidenler, bu imtiyazları kaybediyor olmanın burukluğu içinde, normalleşme yolundaki her adımı bir korku senaryosuna tahvil etmeye çalışıyorlar. Karanlığı bir yaşam tarzı haline getirmiş olanlar, aydınlıktan ürküyorlar. Kaosu, puslu, sisli havayı içselleştirmiş olanlar, kaos ve sis dağıldıkça kendilerine has o eskideki güzel günlerini özlüyor, o günlere geri dönmenin mücadelesini veriyorlar."

-"Uzlaşmak, herkesin, 76 milyonun aynı şeyi düşünmesi, aynı şeyi istemesi asla değildir"

Başbakan Erdoğan, demokratik sistemlerin, farklı fikirlerin, farklı taleplerin özgürce dile getirilebildiği sistemler olduğuna işaret ederek, başkasının özgürlük alanına müdahale etmediği, başkasının değerlerine hakaret etmediği sürece herkesin görüşlerini ifade edebilme, taleplerini rahatlıkla dile getirebilme hakkı bulunduğunu söyledi.

"Uzlaşmak, herkesin, 76 milyonun aynı şeyi düşünmesi, aynı şeyi istemesi asla değildir" diyen Erdoğan, öncelikle uzlaşılması gereken şeyin, "meşru demokratik siyaset zemininin korunması ve bu zeminin şiddet içermeyen her fikre, her talebe açık olması" olduğunu dile getirdi.

Erdoğan, "Başkasının özgürlük alanını daraltarak uzlaşma olmaz. Başkasının görüşlerini, fikirlerini, yaşam tarzlarını kısıtlayarak uzlaşma olmaz. Milletin fertleri arasında ayrışmaya, eşitsizliğe, horlamaya sebep olacak imtiyazları savunarak, dayatmaları, baskıları muhafaza ederek uzlaşma olmaz. Eğer, kendinizi diğer herkesten üstün görüyor, kendi yaşam tarzınızı herkese dayatıyor, kendinizi ülkenin ve devletin sahibi görüp, diğer herkese misafir muamelesi yapıyorsanız, burada uzlaşma olmaz" değerlendirmelerinde bulundu.

-"Toplumun farklı düşünmesi, ya da farklı talepleri dile getirmesi bir kutuplaşma değildir"

Kendisini Cumhuriyet'in, bayrağın, vatanın, ortak milli değerlerin yegane sahibi görerek demokratik kültürü ve özgürlüğü egemen kılmanın mümkün olmayacağını vurgulayan Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Toplumun farklı düşünmesi, ya da farklı talepleri dile getirmesi bir kutuplaşma değildir. Ancak imtiyaz elde etmek, ya da elindeki imtiyazları muhafaza etmek adına, teröre, şiddete, sokak eylemlerine, illegal yöntemlere başvurmak bir kutuplaşmadır ve biz böyle bir kutuplaşmanın önünde var gücümüzle dururuz. İmtiyaz elde etmek, ya da elindeki imtiyazları muhafaza etmek isteyenlerle herhangi bir uzlaşmayı, biz, demokrasiye, insani değerlere, her şeyden öte millete bir ihanet olarak görürüz.

Yani çoğunluk, azınlığa baskı uygulamayacak, tahakküm etmeyecek. Ancak on yıllardır yapıldığı gibi azınlığın çoğunluğa baskı uygulaması, dayatmalarda bulunması, tahakküm etmesi de yeni Türkiye'de asla kendisine yer bulamayacak. Yeni Türkiye'de imtiyazlara yer yoktur ve olamaz. Yeni Türkiye'de, siyasette, hukukta, ekonomide, sosyal hayatta, imtiyazlara yer yoktur ve olamaz."

Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin sahibinin, 76 milyon vatandaşın tamamı olduğuna işaret ederek, "Büyük bir kibirle, ceberrut bir tavırla, parmağını sallayarak, kendisi dışındakileri aşağılama dönemi, geri gelmemek üzere kapanmıştır. Kendisini ülkenin yegane sahibi görüp, diğerlerine mürebbiye tavrıyla muamele eden herkesin, eski Türkiye'nin bu kötü alışkanlığından vazgeçmesini rica ediyorum. Bugüne kadar horlanmış, bugüne kadar aşağılanmış, bugüne kadar, kendisini ikinci sınıf vatandaşmış gibi hissetmiş herkesin de her bir vatandaşımın, her bir kardeşimin de artık özgüven içinde, göğsünü gere gere, 'Ben de bu ülkenin sahibiyim' demesini, bunu da sonuna kadar savunmasını rica ediyorum" diye konuştu.

- Ankara

Kaynak: AA / Politika

Recep Tayyip Erdoğan Marmaray Ak Parti Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

16 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 16 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Threads hesabı kapanırsa Instagram da kapanır mı, ne olur? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 16 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 16 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 16 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 16 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Elektrikler ne zaman gelecek? İstanbul'da elektrik kesintisi! 16 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 16 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 16 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 16 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 16 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 16 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 16 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Kabine Toplantısı konuları neler? 15 Nisan Kabine Toplantısı gündeminde neler var? Threads tekrar ne zaman açılacak? Threads tekrar açılacak mı, tamamen mi kapatılıyor? 30 Kasım hangi burç? Kasım'ın 30'u hangi burçtur? 30 Kasım burç özellikleri, sembolü ve gezegeni nedir? 30 Kasım hangi burca ait?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title