Haberler

AK Parti İstanbul Milletvekili Şirin Ünal Açıklaması

AK Parti İstanbul Milletvekili Şirin Ünal, Süleyman Şah Türbesi’nde bulunan naaşlar dahil türbe içerisindeki kıymetli eserlerin herhangi bir saldırı halinde zarar görmemesi için çelik kasalar konulduğunu, Süleyman Şah ve 2 askerinin naaşlarının Türkiye’ye getirildiğini ve bir karargahta koruma altına alındığını söyledi.

AK Parti İstanbul Milletvekili Şirin Ünal, Süleyman Şah Türbesi'nde bulunan naaşlar dahil türbe içerisindeki kıymetli eserlerin herhangi bir saldırı halinde zarar görmemesi için çelik kasalar konulduğunu, Süleyman Şah ve 2 askerinin naaşlarının Türkiye'ye getirildiğini ve bir karargahta koruma altına alındığını söyledi.

Süleyman Şah Saygı Karakolu ve Türbesi'ne yönelik yapılan "Şah Fırat" operasyonuna yönelik TBMM Genel Kurulu'nda yapılan bilgilendirme açıklamasından sonra AK Parti grubu adına söz alan AK Parti İstanbul Milletvekili Şirin Ünal, Süleyman Şah Türbesi'nin Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Gazi'nin büyükbabası Süleyman Şah ve 2 askerinin naaşlarının bulunduğu mukaddes bir varlık olduğunu belirtti.

1921 yılında Fransa ile Türkiye arasında imzalanan Ankara Anlaşması'nın 9. maddesine göre, Süleyman Şah Türbesi ve üzerinde bulunduğu Caber Kalesi'nin Türk toprağı olarak sayıldığını hatırlatan Ünal, "Suriye sınırları içerisinde Türkiye'nin toprağı olarak uluslararası anlamda kabul edilen tarihi bir türbe özelliği taşımaktadır. Türk Silahlı Kuvvetleri görevli personel sayısını bir süre önce artırarak 50 civarında personel görevlendirmiştir. Personelin yarısı Özel Kuvvetler Komutanlığı'na bağlı bordo berelilerden, diğer yarısı da astsubaylarımızdan ve subaylarımızdan oluşmaktadır" dedi.

Süleyman Şah Türbesi ve Saygı Karakolu'nun Suriye sınırları içerisinde bulunan, uluslararası hukuk temelinde anlaşmalarla kayda geçirilmiş bir Türk toprağı olduğunu ifade eden Ünal, "Türbe ve müştemilatı Caber Kalesi eteklerinde ilk yapım tarihinden bu yana bir dizi yıkım, taşınma ve yeniden inşa faaliyetleri geçirmiştir. Son olarak, baraj inşaatı nedeniyle 1975'te sınırlarımızdan 37 kilometre uzaklıktaki Münbiç ilçesinin Karakozak köyüne taşınmıştır. Suriye'de devam eden çatışmalar ve süregelen istikrarsızlık ortamı mukaddes bir değerimiz olan Süleyman Şah Türbesi'nin, Saygı Karakolu'nun ve büyük bir fedakarlık ve kahramanlık örneğiyle burayı bekleyen Türk Silahlı Kuvvetleri personelinin güvenliğine yönelik ciddi bir risk oluşmuştur. Bilhassa son dönemlerde görülen zaruret üzerine gerekli tedbirlerin alınması uygun görülmüştür" diye konuştu.

Süper güç olan Amerika Birleşik Devletleri'nin de zaman zaman bu tür kararlar alarak büyükelçiliklerini veya konsolosluklarını daha emniyetli ve güvenli bölgelere taşıdığını kaydeden Ünal, "Hükümetimiz 76 milyon vatandaşımızın emniyet ve refahından doğrudan sorumlu olarak Şah Fırat harekatını planlamış ve icra etmiştir. Milli harekat olarak icra edilen bu harekat kapsamında hiçbir ülkeye bilgi verilmemiş ve PKK, IŞİD ve YPG gibi terör örgütlerine karşı Türk Silahlı Kuvvetleri gerekli ve yeterli güvenlik tedbirlerini de almıştır. Manevi emanetlerin korunması ve silahlı kuvvetler mensuplarımızın güvenliklerinin alınması için Türk Silahlı Kuvvetleri'ne direktif verilmiştir. Operasyon 21 Şubat Cumartesi günü saat 18.30 sularında başlamıştır. Bu operasyon için bilhassa gece saatleri tercih edilmiştir. Zira, bölgede gerek YPG unsurları gerekse IŞİD unsurlarının gece saatlerinde harekat kabiliyetlerinin daha az oluşu göz önünde bulundurulmuştur. Öncesinde Türk Silahlı Kuvvetleri insansız hava araçları, termal kameralar ve bazı özel teçhizat ile bir dizi operasyonlar düzenlenmiştir. 18.30 sularında Süleyman Şah Türbesi ve Saygı Karakolu'nda bulunan bölgeden bir tim Genelkurmay Başkanlığımızın Görüntü İzleme Merkezine görüntü aktarmaya başlamıştır. Karargahta Silahlı Kuvvetler Komuta Harekat Merkezi içinde bir operasyon merkezi oluşturulmuş ve buradan bu görüntüler takip edilmeye başlanmıştır. Operasyonun sevk ve idaresini buradan Sayın Başbakanımız bizzat kendisi takip etmiş ve yönetmiştir. Şanlıurfa'da bulunan 20. Zırhlı Tugay Komutanlığı'ndan çıkan Süleyman Şah operasyonunun birlikleri Suruç ilçesindeki Mürşitpınar Sınır Kapısı'ndan saat 21.00'de çıkış yapmışlardır. Tank ve zırhlı personel taşıyıcılarının da aralarında bulunduğu yaklaşık 100 araç ve özel birlikler Halep'in Münbiç ilçesine bağlı Karakozak köyü yakınlarındaki 10 dönümlük bir arazide bulunan Süleyman Şah Türbesi ve Saygı Karakolu'na doğru ilerleyişe geçmişlerdir. Türkiye'den 24 saat izlenen türbeye hareket eden özel birlikler yola çıktığı andan itibaren insansız hava araçlarımız tarafından takibe alınmıştır. İnsansız hava araçlarımızdan elde edilen görüntüler Genelkurmay Başkanlığı Silahlı Kuvvetler Komuta Harekat Merkezi'nde Sayın Başbakanımız, Milli Savunma Bakanımız, Genelkurmay Başkanımız ve kuvvet komutanlarımız tarafından saniye saniye izlenmiştir. Diyarbakır'dan kalkan F16 uçaklarımız operasyon sürecince muharebe, hava devriyesi görevleri kapsamında verilecek her türlü görevlere hazır olmak üzere havada hazır beklemişlerdir. Bomba ve füze yüklü savaş uçaklarımız sınır boyunca keşif uçucu yapmış, askerlerimize tehdit oluşturabilecek her türlü gruplara karşı da kesin olarak vur emri almışlardır. Türkiye sınırında konuşlandırılan Fırtına obüslerinin yönü topçu kalkanı oluşturulmak için bölgeye çevrilmiştir" şeklinde konuştu.

Şah Fırat operasyonuna aralarında zırhlı araçların da olduğu yaklaşık 100 aracın katıldığını belirten Ünal, "Türk Silahlı Kuvvetleri'nin seçkin birliklerinin yer aldığı konvoydaki tank sayısı da yaklaşık 40 olarak kaydedilmiştir. İlaveten, operasyonda 572 personelle Suriye'ye giriş yapılmıştır. Operasyon planlanırken tankların ve birliklerin yaklaşık iki saatlik sürede Süleyman Şah'a ulaşması hedeflenmiş ancak IŞİD'in tuzaklaması nedeniyle asfalt yollar kullanılamayınca zırhlı birlikler ve tanklar devreye girmiştir. Fırat Nehri kıyısındaki Süleyman Şah'a çamurlu araziden tanklarımız ulaşıp türbenin güvenliğini sağlamışlardır. Daha önce yeri iki kez değişen türbede yer alan Ertuğrul Gazi'nin babası Süleyman Şah'ın ve 2 askerin naaşları dualar eşliğinde araçlara yüklenmiştir. Naaşlar dahil türbe içerisindeki kıymeti eserler herhangi bir saldırı halinde zarar görmemesi için çelik kasalar konulmuş, Süleyman Şah ve 2 askerinin naaşları alınarak Türkiye'ye getirilmiş ve bir karargahımızda koruma altına alınmıştır. Ankara Antlaşması'ndan kaynaklanan haklarını kullanan Türkiye, Süleyman Şah Türbesi'nin geçici olarak yapılması planlanan sınırın 200 metre ötesindeki Suriye Eşmesi bölgesine tanklarını göndermiş ve 10 dönümlük araziyi çevirmiştir; tepenin bulunduğu hakim noktaya konuşlanmış ve türbenin geçici olarak inşa edilmesi planlanan Suriye Eşmesi'ne törenle Türk bayrağı çekilmiştir. Son derece başarılı bir operasyon daha gerçekleşmiştir. Bildiğiniz gibi, milletimizin Anadolu'ya yürüyüşünün öncüsü olan Kayı boyunun lideri Süleyman Şah'ın Fırat kenarında vefat etmesi, Caber Kalesi'ne defnedilmesi suretiyle orada bizim için son derece mukaddes bir mekan oluşmuştur" ifadelerini kullandı. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Süleyman Şah Türbesi Süleyman Şah Şirin Ünal Ak Parti Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title