Haberler

AK Parti Grup Başkanvekili Canikli, Giresun'da

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, Balyoz Davası'ndaki ihlal kararıyla ilgili "Anayasa Mahkemesinin verdiği bu kararı, özgürlüklerin genişletilmesi, hukuk devleti ilkesinin tam olarak hayata geçirilmesi, eksiksiz uygulanması noktasında önemli bir karar, olumlu bir karar olduğunu düşünüyorum" dedi.

Canikli, Giresu'nda bir otelde düzenlenen sünnet düğünü töreninin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Canikli, bir gazetecinin Balyoz Davası'ndaki ihlal kararını nasıl değerlendirdiği yönündeki sorusuna, "Anayasa Mahkemesinin verdiği bu kararı, özgürlüklerin genişletilmesi, hukuk devleti ilkesinin tam olarak hayata geçirilmesi, eksiksiz uygulanması noktasında önemli bir karar, olumlu bir karar olduğunu düşünüyorum" cevabını verdi.

Balyoz Davası dahil benzeri davalardaki bazı sanıklar için özel deliller oluşturulduğu iddiasına değinen Canikli, şöyle konuştu:

"Biliyorsunuz ki oradaki sorunlar hukuki açıdan şu idi; Balyoz Davası dahil diğer benzeri yargılamalarda özellikle bazı sanıklar için özel deliller oluşturulduğu, olmayan suçlar için özel yöntemlerle belirli bir grubu, açıkça söylemek gerekirse paralel örgüt tarafından yönlendirilen, onlar tarafından organize edilen bir yapı tarafından özel deliller oluşturuldu ve bazı kişilerin, bazı yargılanan sanıkların bu oluşturulan suni deliller çerçevesinde yargılandığı ve mahkum edildiği şeklinde çok yoğun iddialar gündeme gelmişti."

-"Adaletin tam ve eksiksiz olması gerekir"

Nurettin Canikli, bu iddialara kamuoyunun önemli bir bölümünün inandığının bilindiğini ifade ederek, "Bu bağlamda yapılan açıklamaların gerçekten bu iddiaların ciddiye alınması, üzerine gidilmesi, bazı sanıkların için oluşturulmuş deliller kullanılarak onların işlemedikleri suçlardan mahkum edilmesi hususu iddiası var ise, gerçek ise bunun mutlaka üzerine gidilmesi, değerlendirilmesi gerekir. Sonuç itibariyle adalet böyle bir şey, adaletin tam ve eksiksiz olması gerekir" diye konuştu.

"Eğer bir ülkede adalet bu özellikleri taşımıyorsa bu toplumun bütün dengesini bozar ve diğer alanlarda da ciddi sıkıntılara yol açar, adeta toplumun kimyasını bozar" diyen Canikli, Anayasa Mahkemesinin verdiği bu kararı bu çerçevede düşünmek gerektiğini belirtti.

Canikli, "Anayasa Mahkemesi oy birliğiyle bu iddiaların doğru olma ihtimalini çok kuvvetli olma olduğu kanaatini varmış olacak ki sonuç itibariyle tekrar bunların yargılanmaları gerektiği bu nedenle yani bazı delillerin gerçeği yansıtmadığı sonradan üretildiği ve belli bir amaç için üretildiği şeklinde bir kanaate varmış olacak ki böyle bir karar intihas etti" dedi.

Anayasa Mahkemesinin verdiği kararın Türkiye'de geçmişte darbeler yapıldığı, darbecilerin yönetime el koydukları, böyle bir altyapının olduğu gerçeğini ortadan kaldırdığına işaret eden Canikli, "Kesinlikle bu iki konuyu ayırmak gerekiyor. Yani Anayasa Mahkemesi darbe teşebbüsü olmamıştır, buna ilişkin cuntaların, örgütlenmelerin, geçmişte hükümetimize yönelik bir takım çalışmalar içerisinde olmadıkları anlamında değerlendirilmemesi gerekir" ifadelerini kullandı.

-12 Eylül Davası'nda karar

Canikli, bir gazetecinin 12 Eylül Davası'ndaki kararı nasıl değerlendirdiği yönündeki sorusuna ise, şu cevabı verdi:

"Bugün, bu attığımız adımın, referandumla yapılan anayasa değişikliğinin meyvesini bütün millet topluyor, onun güzel sonuçlarını görüyoruz. Türkiye demokrasisi için bir dönüm noktasıdır, hayırlı bir iştir, gelecekte hiçbir şey eskisi gibi olmayacak bu anlamda. Yani Türk siyasi tarihinin o geçmiş darbelerin neredeyse tahammül haline geldiği, cezalandırılmadığı, adeta teşvik edildiği dönemler geride kalmıştır, bitmiştir, AK Parti iktidarı milletten aldığı bu iradeyi gerçek anlamda milletin iradesini canı pahasına korumuştur, onun hakkını vermiştir onun yansımasıdır, onun samimi göstergesidir." - Giresun

Kaynak: AA / Yerel

Nurettin Canikli Ak Parti Giresun Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title