Haberler

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yazıcı: Referandum En Erken Mart Sonu ya da Nisan Ayında

Güncelleme:

Ak Parti Siyasi ve Hukuki İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "Evet oyu verenler, Türkiye Cumhuriyeti'ne ihanet ediyordur" açıklamasına yönelik, "Bu sefalet bir söz. Çok yakışıksız, ilkel buluyorum. Bu nihayetinde bir tercih değil mi? Bu siyasal katılım hakkıdır. Hak kullanımında hainlik sözü kullanılamaz." diye konuştu.

Kanal 7 televizyonunda yayınlanan Başkent Kulisi adlı programda Mehmet Acet'in gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Yazıcı, pazartesi günü TBMM Genel Kurulunda görüşmelerine başlanacak anayasa değişikliği teklifinin bu ay içinde kabul edilmesini beklediklerini söyledi.

Yazıcı, referandumun en erken mart sonu ya da nisan ayı içerisinde gerçekleşeceğini dile getirdi.

Anayasa değişikliği teklifi üzerinden yapılan "diktatörlük" tartışmalarına yönelik Yazıcı, "Cumhurbaşkanımızın beşeri ilişkileri, haksızlık karşısında dik duruşuyla tebarüz etmiş kişiliğini dikkate aldığımızda, bu tür yaklaşımlar Türkiye siyaset kültürüne büyük bir yara. Böyle bir şeye AK Parti zaten alet, araç olmaz." ifadelerini kullandı.

"KILIÇDAROĞLU TEKLİFİ OKUMAMIŞ"

Yazıcı, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun "Türkiye'nin tarihinde böyle bir başkanlık modeli yoktur. Suriye modeli. Esad'ın anayasasını aldılar, tercüme ettiler, koydular buraya" şeklindeki iddiasını ise şöyle değerlendirdi:

"Anamuhalefet partisinin Genel Başkanı'nın bu anayasa değişikliği teklifini okumamış olduğunu düşünüyorum. Kılıçdaroğlu kafasını hep Beşar Esed'e mi takmış. Bu tipik bir Türk modeli, o yüzden Cumhurbaşkanlığı sistemi. Başkanlık kavramından daha geniş daha donanımlı daha kuşatıcı bir cumhurbaşkanlığı sistemi getiriyoruz. Suriye'de bir model mi var? Yakıştıramıyorum, eleştiri yapacaksa eleştirilerin daha şık olması lazım. Bu teklifi okumamış ya da okumuş olsa bile içselleştirememiş."

"SEFALET BİR SÖZ"

Kılıçdaroğlu'nun "Evet oyu verenler, Türkiye Cumhuriyeti'ne ihanet ediyordur" açıklamasına ise Yazıcı, "Bu sefalet bir söz. Çok yakışıksız, ilkel buluyorum. Bu nihayetinde bir tercih değil mi? Ne oluyor da hain diyorsunuz. Bu anayasa değişikliği teklifiyle Türkiye, cumhuriyetten mi, demokrasiden mi, bayrağından mı, üniter yapısından mı vazgeçiyor? Bu siyasal katılım hakkıdır. Hak kullanımında 'hainlik' sözü kullanılamaz." değerlendirmesinde bulundu.

Yazıcı, "İnsanların seçiminin, 'hainlik' sözüyle nitelendirilmesi kadar primitif bir şey olabilir mi. Yakıştıramadım. Önerim, muhalefet partisinin Genel Başkanı'nın bu söylemi terk etmesidir." diye konuştu.

"FESİH DEĞİL SEÇİMLERİN YENİLENMESİNE KARAR VERİYOR"

Anayasa değişikliği teklifinin cumhurbaşkanına Meclis'i feshetme yetkisi veren maddesine getirilen eleştirilere yönelik Yazıcı, "Parlamentoyla, yürütme organı arasında bir muhalefet olduğunda sorun nasıl giderilecek, ne yapacaksınız. Bu teklife getirilen en önemli denetim, check-balance mekanizması, seçimlerdir. Fesih değil aslında seçimlerin yenilenmesine karar veriyor. Cumhurbaşkanının 'seçimleri yeniliyorum' demesi halinde hem parlamento hem cumhurbaşkanı yenilenecek." diye konuştu.

Bu tür durumlarda seçime giden milletin, cumhurbaşkanı haksızsa ona göre, parlamento haksızsa ona göre oy kullanacağını hatırlatan Yazıcı, "Gerek cumhurbaşkanı gerek Meclisin seçimleri yenilemesi, sorunu çözmek için milletin hakemliğine başvurmanın demokratik mekanizmasıdır." dedi.

Söz konusu teklifin, hem dünyadaki gelişmeler, hem siyasal birikim dikkate alınarak şekillendirildiğini dile getiren Yazıcı, "Dünyadaki her modele bakmışızdır. Bunun Amerika modeli var, Fransız modeli var. Parlamenter sistem dediğimiz zaman İngilteresi, Almanyası var. Bizim geçmiş deneyimimiz var. Bizim müktesebatımız bir hayli zengin. Bu müktesebatı dikkate alarak böyle bir modeli formüle ettik." ifadelerini kullandı.

"AK PARTİ'DE HERKES BU TEKLİFİN ARKASINDA"

Yazıcı, cumhurbaşkanlığı sistemi devreye girdiğinde Türkiye'nin imkanları, birikimleri, kazanımları konusunda daha verimli çalışacağını vurgulayarak, "Bu model Türkiye'nin siyasette, yönetimde otobanı olacak. Hızlı, tempolu ve güvenli..." diye konuştu.

AK Parti'de bu teklife itiraz eden kimsenin olmadığını dile getiren Yazıcı, "Herkes bu teklifin arkasında." dedi.

Başbakan Binali Yıldırım'ın komisyon görüşmeleri tamamlandıktan sonra AK Partili milletvekilleri ile gruplar halinde bir araya geldiğini hatırlatan Yazıcı, toplantılarda hiçbir milletvekilinin değişiklik teklifine yönelik bir itiraz dile getirmediğinin altını çizdi.

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Kemal Kılıçdaroğlu AK Parti Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Büyükçekmece - Samsunspor Basket maçı hangi kanalda, saat kaçta? Büyükçekmece - Samsunspor Basket maçı ne zaman? Cübbeli Ahmet hangi partiler için oy vermek caiz değildir dedi? Cübbeli'ye göre hangi partiye oy vermek caiz değil? Kadir İnanır'ın sağlık durumu nasıl? Kadir İnanır'ın son durum ne? Can Aslan kimdir? Memleket Partisi Erzincan Altınbaşak Belediye Başkan Adayı Can Aslan Kaç yaşında, nereli? Bayram tatili ne zaman? Ramazan Bayramı tatili kaç gün, 9 gün mü? 2024 Bayram tatili hangi günler? Burak Gürel kimdir? Memleket Partisi Çanakkale Ayvacık Belediye Başkan Adayı Burak Gürel Kaç yaşında, nereli? Talat Halefoğlu kimdir? Memleket Partisi Bilecik Bozüyük Belediye Başkan Adayı Talat Halefoğlu Kaç yaşında, nereli? Büyükçekmece Belediyesi hangi parti? Büyükçekmece Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? Kızılcık Şerbeti Giray kim, gerçek adı ne? Kaan Taşaner kimdir, kaç yaşında? Yekta Faik Yılmaz kimdir? Memleket Partisi Artvin Kemalpaşa Belediye Başkan Adayı Yekta Faik Yılmaz Kaç yaşında, nereli? Gökmen Hakkı Gökmenoğlu kimdir? Zafer Partisi Isparta- Merkez Belediye Başkan adayı Gökmen Hakkı Gökmenoğlu kaç yaşında, nereli? Kızılcık Şerbeti full HD bölüm izle! Kızılcık Şerbeti 57. bölüm tek parça izle! Kızılcık Şerbeti son bölüm neler oldu? Hüseyin Yener kimdir? Zafer Partisi Isparta- Gönen Belediye Başkan adayı Hüseyin Yener kaç yaşında, nereli? Hüseyin Yalçın kimdir? Zafer Partisi Isparta- Gelendost Belediye Başkan adayı Hüseyin Yalçın kaç yaşında, nereli? Ercan Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Isparta- Eğirdir Belediye Başkan adayı Ercan Yılmaz kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title