Haberler

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Çelik: (2)

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, "Dini anayasa ya da din dışı anayasa diye bir kavram olmaz. Öyle bir değerlendirme yapılamaz. Şu olabilir; din ve vicdan hürriyetini teminat altına alan, yüksek demokratik standartlarla yazılmış bir anayasa olabilir, din ve vicdan hürriyetini teminat altına alma konusunda demokratik standartları düşük olan zayıf olan anayasa olabilir.

Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, "Dini anayasa ya da din dışı anayasa diye bir kavram olmaz. Öyle bir değerlendirme yapılamaz. Şu olabilir; din ve vicdan hürriyetini teminat altına alan, yüksek demokratik standartlarla yazılmış bir anayasa olabilir, din ve vicdan hürriyetini teminat altına alma konusunda demokratik standartları düşük olan zayıf olan anayasa olabilir. Ama anayasalar dindar ya da dindar olmayan dini ya da dini olmayan şeklinde ayrılamaz" dedi.

Çelik, Genel Başkan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında, parti genel merkezinde gerçekleştirilen AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısına ilişkin yaptığı açıklamada, BBC'nin terör örgütü liderlerinden Cemil Bayık ile röportajına ilişkin değerlendirme yaptı.

"Bu bir terör propagandasıdır, açık ve net bir şekilde, hiçbir şekilde gazetecilik faaliyeti ile alakası yoktur" ifadesini kullanan Çelik, şöyle konuştu:

"Eğer BBC birisinin çıkıp da bütün dünyada izlenen bir televizyon kanalının DAEŞ, El- Kaide, Boko Haram ya da Nusra lideriyle röportaj yapmasını meşru bir habercilik olarak görüyorsa bunu da meşru bir habercilik olarak kabul edebilir ya da BBC İngiltere yapılan saldırıda olduğu gibi İngiltere'deki terör saldırısını üstlenen örgütün lideri ile o lideri masum gösteren bir röportaj yapılmasını meşru buluyorsa o zaman bu haberi de meşru görebilir. Bu, terör örgütleri arasında ayrım yapılmasının tipik bir örneğidir. Bir teröristin uluslararası bir kanalda bu şekilde, meşrulaştırıcı bir şekilde gündem almasını açık bir şekilde kınıyoruz. Bunun terörle mücadele konusunda en hassas olunması gereken dönemde tam zıddı bir uygulama olduğunun altını çiziyoruz."

Futbolda yaşanan şiddet olaylarına da değinen Çelik, Trabzonspor maçında hakeme yapılan saldırı ile Ankara'da Amedspor yöneticilerine yapılan saldırıyı üzüntü ile karşıladıklarını belirtti.

Siyasetin, etnik meselelerin ya da diğer kimlik tartışmalarının kesinlikle futbola girmemesi gerektiğine dikkati çeken Çelik, "Futbolun içerisinde bu tür kamplaşmalar olduğu zaman futbol, futbol olmaktan çıkar ve bu tartışmalar karşısında daha ciddi yaptırımların ortaya konulması lazım. Bütün rekabeti ve güzelliği içerisinde futbol, Türkiye'yi birleştiren bir duygunun, uygulamanın adı olmalıdır. Bu tip şiddet olaylarına da karşı olduğumuzu, bu konuda daha ciddi yaptırımların takipçisi olacağımızın da altını çiziyorum." diye konuştu.

-"Anayasalar dindar ya da dindar olmayan diye ayrılamaz"

"Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı (TBMM) Başkanı İsmail Kahraman'nın 'dindar anayasa' tanımlamasıyla kastedilen nedir?" ve "61 ve 82 anayasaları dindar anayasalar mıydı?" sorularını cevaplayan Çelik, Kahraman'ın ikinci bir açıklama yaparak sözlerine açıklama getirdiğini, onun sözlerini değerlendiren bir açıklama yapmayacağını, kendi görüşünü açıklayacağını vurguladı.

Bir siyasetçi olarak kendisini bağlayanın, AK Parti'nin programı ve tüzüğü olduğunu aktaran Çelik, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Bu konuları konuşulurken de anayasa hukuku ve siyaset bilimi kavramları içerisinde konuşurum, ben. Dolayısıyla bu çerçeveden baktığımda dini anayasa ya da din dışı anayasa diye bir kavram olmaz. Böyle bir değerlendirme yapılamaz. Şu olabilir; din ve vicdan hürriyetini teminat altına alan, yüksek demokratik standartlarda yazılmış bir anayasa olabilir. Din ve vicdan hürriyetini teminat altına alma konusunda demokratik standartları düşük olan, zayıf olan bir anayasa olabilir. Ama anayasalar dindar ya da dindar olmayan, dini ya da dini olmayan şeklinde ayrılamaz. Nitekim bunların, kullandığımız sıfatların her biri de aslında insanlara ve kişilere ait sıfatlardır. Anayasalar için ya da kurumlar için kullanılmaması lazım. İnsanlar dindar olabilir, dindar olmayabilir. Bu onların tercihidir. Ama kurumlar için böyle bir değerlendirme yapılması söz konusu değildir."

Çelik, 1961 anayasasının bir darbe sonrasında ortaya çıkan bir anayasa olduğunu vurgulayarak, "Uygulamaları, yorumları ve Anayasa Mahkemesi kararlarıyla Türkiye'ye çok acılar yaşatmış bir anayasadır. Nitekim o anayasa süreci aynı zamanda Türkiye'nin otoriterleşmesinin yeni bir sıçrama yaptığı döneme denk gelmektedir. Dolayısıyla içerisinde bir takım dini terimler geçiyor diye o anayasanın dini bir anayasa adı altında olumlanması doğru olmaz." şeklinde konuştu.

"Dini anayasa" diye bir kavram olmayacağını ifade eden Çelik, 1982 anayasasının ise faşist bir ferman olduğunu söyledi.

Çelik, konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

"Darbecilerin çeşitli dönemlerde birçok otoriter rejim gibi dini siyasette kullanmasının tipik örneği olarak da o zaman bazı uygulamalara imza atılmıştır. Dolayısıyla 61 ve 82 anayasalarının olumlu ya da olumsuz manada hele olumlu manada asla kabul edemeyiz, dini anayasa olarak adlandırılması diye bir şey söz konusu olmaz. Anayasalar yüksek demokratik standartlarda olabilir, bu standartları karşılamayan anayasalar olabilir, özgürlükçü olabilir, militan anayasalar olabilir ama dini anayasa, gayri dini anayasa gibi kavramlar hem AK Parti'nin siyasi literatüründe yoktur hem siyaset bilimi, anayasa hukuku dili açısından bu tip adlandırmalar doğru adlandırmalar değildir."

"Bir tartışma, bir ihtilaf yoktur"

AK Parti'nin ve AK Parti siyasetinin görüşünü açıkladığını aktaran Çelik, Türkiye'de kimsenin laiklikle bir derdinin olmadığını, geçmişte laikliğin olumsuz uygulamalarıyla ilgili pek çok eleştiriler yapıldığını anımsattı.

Çelik, "Türkiye'nin toplumsal bilinci de yani Türkiye'nin sosyolojisi de Türkiye'nin devlet aklı da yani Türkiye'nin siyasal aklı da militan laiklik anlayışını aşmıştır, özgürlükçü bir laiklik noktasına gelmiştir. Dolayısıyla bunun bir rejim içerisinde tartışma gibi de algılanmaması gerekir. Demokrasi, hukuk devleti ve laiklik konusunda Türkiye'de ana mecralarda bir tartışma, bir ihtilaf yoktur. Herkes kişisel görüşünü söyleyebilir. Kişisel görüşüyle ilgili entellektüel, felsefi, siyasi tartışma yapabilir. Ama AK Parti'nin görüşü budur." diye konuştu.

(Bitti)

Kaynak: AA / Güncel

Ömer Çelik AK Parti Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1 Mayıs'ta Taksim Meydanı açık mı? 1 Mayıs kutlamalarına izin verilecek mi? İsmailağa Cemaati'nin lideri Hasan Kılıç öldü mü? Hasan Kılıç neden öldü, kaç yaşındaydı? Hasan Kılıç kimdir? İsmailağa Cemaati'nin lideri Hasan Kılıç nereli, kaç yaşında? MOTORİNE İNDİRİM Mİ GELİYOR? Motorine ne kadar indirim geliyor? GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI! Müge Anlı'da büyük yüzleşme! Kocasını terk edip büyüttüğü üvey oğluyla kaçan kadın ne dedi, olay ne? Hande Sarıoğlu ve Yağmur Çevik neden kavga etti, olay ne? ARTO BİLE AYIRAMADI! Devlet Bahçeli ve Mehmet Şimşek arasında gerginlik! Mehmet Şimşek ilk açıklamasında ne dedi? "Yerel halk" tartışması ne? Cem Yılmaz kaç yaşında? Cem Yılmaz'ın uzun yaşama sırrı ne? Mustafa Kemal Atatürk'ün ÇOCUKLAR için söylediği sözler! Atatürk, çok sevdiği çocuklara ne dedi? Üsküdar- Samandıra metro hattında arıza! M5 METRO ARIZALI MI? Üsküdar metrosunda ne arıza var, ne zaman giderilecek? AK PARTİ'DEN VEKİLLERE UYARI! AK Parti, vekillerini neden uyardı, olay ne? 23 NİSAN BANKALAR AÇIK MI? 23 Nisan Salı günü bankalar çalışıyor mu? Ziraat, Vakıf, Halkbank, Akbank... BUGÜN (23 Nisan) KARGOLAR AÇIK MI? 23 Nisan'da kargolar çalışıyor mu? PTT, MNG, SÜRAT, TRENDYOL EXPRESS... BORSA BUGÜN KAPALI MI? Borsa, 23 Nisan Salı günü açık mı kapalı mı? Borsa tatil mi? İSTANBUL 23 NİSAN ÜCRETSİZ ETKİNLİKLER! İstanbul'da 23 Nisan etkinlikleri nerede, saat kaçta?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title