Haberler

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Atalay Açıklaması

"Kobani'nin nüfusu yaklaşık 200 bin.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Beşir Atalay, " Kobani'nin nüfusu yaklaşık 200 bin. 185 bini gelmiş. Yani Kobani'de çok az bir nüfus var, onu da bilmek lazım. Sadece orada direnmek için kalan insanlar var" dedi.

Atalay, AK Parti Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Ülkede yaşanalara ilişkin "Uluslararası olayların döndüğü yönünde tespitleriniz olduğunu söylediniz. Dikkat çeken ayrıntılar neler" sorusu üzerine Atalay, "Ayrıntıya girmiyorum, genelleme yapıyorum orada" diye konuştu.

Atalay, "ABD Başkanı Obama'nın özel temsilcisi John Allen ile görüşmelerde, tampon bölge taleplerine nasıl cevaplar aldıklarının" sorulması üzerine, "Benim edindiğim izlenim, giderek bizim talebimiz büyük bir haklılık kazanıyor" ifadelerini kullandı.

Uluslararası camianın işbirliği olmadan güvenli bölge veya tampon bölgenin söz konusu olamayacağını vurgulayan Atalay, "Bir ülkenin kendi başına yürüteceği bir şey değil. BM'nin iki kararında o açık kapıyı bırakmakla birlikte uluslararası camianın yardımlaşması gerekiyor. Yani güvenli bölge ancak öyle olabilir. Şu anda o yöne doğru bir gidiş olduğunu biz görüyoruz. Bu haklı talebimizi sürekli iletiyoruz" dedi.

-"Çözüm süreciyle ilgili herhangi sorun söz konusu değil"

"Çözüm sürecinin yol haritasında bu gelişmeler çerçevesinde bir aksama olacak mı? Süreçte HDP'nin pozisyonu değişir mi" soruları üzerine Atalay, önceki dönemde olduğu gibi çözüm süreci, yol haritası, atılacak ilk adımlar konularında Hükümetin yürüttüğü çalışmalarda rol almadığını söyledi.

Süreçte çok ileri mesafeler alındığını, sürecin çok hızlı yürüdüğünü bildiğini anlatan Atalay, şöyle devam etti:

"Burada iki kesim var, bir örgüt kesimi, bir siyaset kesimi. Siyaset kesiminin rolünü çok önemli görüyoruz. Aslında önce BDP, sonra HDP'ye o konuda çok büyük bir rol verildi. Onlar gerçekten burada ciddi bir işlev görüyorlar ve esas siyaseti şimdi yapıyorlar. Onun kıymetini onların da bilmesi lazım. Orada çok büyük bir aksama ve değişiklik olacağını zannetmiyorum. Zaten o açıklamalar da belli oranda yapıldı. Çözüm süreciyle ilgili herhangi bir sorun şu anda söz konusu değil."

Atalay, "HDP'nin Bingöl'deki saldırıyla ilgili 'kaosun neticesi olduğu, sorumluların ve olayı üstlenenin olmadığı' açıklamasını nasıl değerlendiriyorsunuz" sorusunu, "Bu kargaşa içinde her şey olabilir ama yapanların kim olduğu tespit edildi. Emniyet'in sabahki açıklaması var. PKK örgüt mensuplarınca o eylemin yapıldığı biliniyor. Bu kargaşa içinde kimin yaptığı belli" şeklinde yanıtladı.

"İran'ın, Suriye'de uçuşa yasak bölge oluşturulması ya da buraya asker girmesi konularında Türkiye'yi uyardığı" şeklindeki açıklamaları değerlendiren Atalay, İran'ın Suriye konusundaki tutumunun başından beri belli olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin, İran'ın bu politikasını yanlış bulduğunu dile getiren Atalay, "İran, Suriye konusunda, daha önce de ifade etmiştim, zalimden yana, zulümden yana bir politika izliyor, yeni değil, aynı politikasını sürdürüyor" ifadelerini kullandı.

Beşir Atalay, "Resmi Gazete'de yayımlanan yol haritasında, eve dönüşler ve PKK'lıların rehabilitasyonu noktasında bir hedef var. PKK'lıların emniyet müdürlerini şehit ettiği ortamda bu maddenin gerçekleşmesi mümkün mü" sorusu üzerine şunları kaydetti:

"Çözüm süreçleri zor süreçlerdir. Çözüm sürecinin diğer adı çatışma çözümleridir. Onun ismi uluslararası literatürde çatışma çözümleridir. Çatışma çözümleri kolay değildir. Bunların hepsinin örnekleri var dünyada. Tabii Türkiye büyük bir sorunu çözmeye çalışıyor. Olmayacak şey değil bunlar. Hepsi olabilecek. Sabırla, sağlam bir iradeyle devam etmek lazım. Duygusallıklardan kaçınmak lazım. Eğer ülkeyi büyük bir beladan kurtarmak ve ülkeyi huzura karıştırmak istiyorsanız, cesaretli adımlarla o sonuca doğru gitmeniz lazım."

-"Silah gönderme, siyasetimizin içinde söz konusu değil"

"PYD ve HDP'nin, Türkiye'nin silah yardımı da dahil Kobani'ye yardım için koridor açması" talebinin sorulması üzerine de Atalay, insani yardım konusunda bir sorun bulunmadığını söyledi.

Kobani'ye, Türkiye'ye göç olmadan önce de insani yardım gönderdiklerini bildiren Atalay, şu anda da Türk Kızılayı kanalıyla sıfır noktasından Suriye içine yardım ulaştırdıklarını dile getirdi.

"Silah gönderme gibi bir şey bizim siyasetimizin, uygulamamızın içinde söz konusu değil" diyen Atalay, "Zaten şu anda Kobani'nin nüfusu yaklaşık 200 bin. 185 bini gelmiş. Yani Kobani'de çok az bir nüfus var, onu da bilmek lazım. Sadece orada direnmek için kalan insanlar var" ifadelerini kullandı.

"Bu olayları terör yerine Vandalizm olarak nitelemenizin sebebi var mı" sorusunu Atalay, "Tabii şiddet diyoruz zaten. Terör vs. böyle ani gelişen şeylerde, biliyorsunuz bu bir şiddettir. Vandalizmle karışık bir şiddettir. Esasen çağrı da şiddete çağrıdır. Orada özel bir amaç söz konusu değil" diye yanıtladı.

"Olayların kısa sürede bir çok ilde organize şekilde yayılmasında KCK'nın rolü var mı, gözaltına alınanlar arasında KCK mensupları bulunuyor mu" sorusu üzerine de Atalay, şunları söyledi:

"Kimliklerle falan ilgili de bu şeyler, gözaltına alınanların sorguları devam ediyor. Orada çok şey çıkabilecektir. Ama yani büyük kitle olarak HDP bünyesindeki kitledir diyebilirim. Bazen HDP katılanları 'değişik kesimlerden, değişik mezhep gruplarından falan da katıldı' gibi şeyler yapıyor. İstanbul'da da elimizde çok iyi tespitler var, nerede, kim katıldı, hangi kesimden katılmalar oldu. Yani kendi kitlesi dışında, militan kitlesi dışında milletimizin hiçbir kesiminden oraya katılma olmadı."

Atalay, başka bir soru üzerine de IŞİD ile ilgili tavırlarının belli olduğunu vurguladı. Atalay, "IŞİD'in bizim sınırlarımızda herhangi bir yeri ele geçirerek Türkiye'ye komşu olmasını asla arzu etmiyoruz ama bizim için Türkmenlerin bölgeleri nasılsa, Kobani de öyle, Arapların bölgesi nasılsa Kobani de öyle. Yani sınır bölgemizde, diğer yerlerde Suriye ile ilgili aynı mesafede, öyle görüyorum" dedi.

"AK Parti milletvekilleri Emrullah İşler ile İsmail Safi'nin olaylara ilişkin tweetleri" için Atalay "Bir bilgim olmadı, yeni duyuyorum onların ikisini de" diye konuştu.

Atalay, "HDP'nin sokağa çıkma çağrısının olaylarda etkisi olduğunu söylediniz. HDP'ye karşı suç duyurusunda bulunacak mısınız" sorusu üzerine, suç duyurusunda bulunmalarının söz konusu olmadığını belirtti.

HDP'nin çağrısının buna sebep olduğunu kendisinin söylemediğini ifade eden Atalay, "Kendileri zaten o çağrıyı yaptılar ve o çağrıdan sonra bütün bu hareketler gelişti, bunu herkes biliyor" ifadelerini kullandı.

- Ankara

Kaynak: AA / Politika

Beşir Atalay Ak Parti Türkiye Kobani Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

25 NİSAN YEMEKTEYİZ YENİ BÖLÜM FRAGMANI #128105 Yemekteyiz 594. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? Survivor'da elenen kim oldu? 24 Nisan Survivor'da adaya kim veda etti? 24 NİSAN BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? Şevket Çoruh Arka Sokaklar'a geri mi döndü? Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 NİSAN YEMEKTEYİZ CANLI İZLE | Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta? Gelinim Mutfakta CANLI YAYIN | 25 NİSAN GELİNİM MUTFAKTA PUAN DURUMU! Gelinim Mutfakta yeni bölüm İZLE! 25 NİSAN TV YAYIN AKIŞI | Bugün hangi diziler var? Kanal D, Star TV, TRT1, ATV, TV8, Show TV, NOW TV Toz taşınımı nedir, zararları neler? Çöl tozu hangi illeri etkileyecek? Toz taşınımı neden olur? Bugün okullar tatil mi? 25 Nisan Perşembe okul var mı, resmi tatil mi? Bugün ders var mı, işlenecek mi? MÜGE ANLI CANLI İZLE! 25 Nisan Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? Ankara'da toz taşınımı ne zaman bitecek? #127781 Toz taşınımı nedir, zararları neler? Bugün hava nasıl olacak? #127781 Meteoroloji'den toz taşınımı uyarısı! Toz taşınımı hangi illerde görülecek, ne zaman bitecek? Okulların Kapanmasına Kaç Gün Kaldı (SAYAÇ)? 25 Nisan Okullar ne zaman, hangi tarihte kapanacak? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 25 Nisan dün gece deprem mi oldu? ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024?
title