Haberler

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Atalay Açıklaması

"Kobani'nin nüfusu 200 bin civarındadır.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Beşir Atalay, " Kobani'nin nüfusu 200 bin civarındadır. Şu anda orada PYD militanları dışında kimse kalmamıştır, hepsi Türkiye'ye gelmişlerdir" dedi.

Atalay, partisinin genel merkezindeki basın toplantısında, HDP'lilerin dün "Biz şiddet çağrısı yapmadık" dediklerini anımsatarak, "O çağrı şiddeti içerir. O çağrının sonunda şiddetin gelmeyeceğini bilmemek mümkün değildir. Provokatörler varmış, o çağrıyı yaparsanız, fırsat bulan provokatörler de olabilir. Ama neticede Türkiye'ye, milletimize bir Vandalizm yaşattınız. Bu çok acıdır" dedi.

"Milletin bir yanlışı iyi gördüğünü, vatandaşların büyük kısmının büyük bir olgunlukla tavır gösterdiğini" belirten Atalay, İçişleri Bakanlığı verilerine göre, Türkiye'deki 35 il ve onların bazı ilçelerde eylemler olduğunu, bunlara 120 bin civarında vatandaşın katıldığını kaydetti.

Bunun, bir mitinge katılan insan sayısı kadar olduğuna işaret eden Atalay, "Yani, Kürt vatandaşlarımız da dahil bölgede ilgi göstermediler. Onlara teşekkür ediyorum. Bunun yanlış olduğunu milletimiz gördü. Sadece marjinal bir grup, partinin kendi militanları katıldı. Vandalizmi de, bütün bu tahribatı da yapan onlar" dedi.

Olaylardaki ölümlerin daha çok grupların kendi aralarındaki çatışmalar sonucu gerçekleştiğini vurgulayan Atalay, 31 kişiden bir tanesinin polis kurşunuyla öldüğünü bildirdi.

Atalay, hükümetin Suriye politikasıyla ilgili açıklamalarına dikkat edilmesini arzuladıklarını belirterek, "Yani, bu Kobani, esas ismi de Ayn El-Arab'dır, biliyorsunuz, Kobani sonradan çıkarılan bir isimdir, oranın ismi Ayn El-Arab'dır, orayla ilgili de Türkiye ilk günden itibaren çok sorumlu bir politika izliyor" dedi.

-Uluslararası hukuk

Türkiye'nin, Suriye politikasında daima uluslararası hukukun içinde kaldığını, uluslararası hukuku zorlayan hiçbir şey yapmadığını kaydeden Atalay, Türkiye'nin hep "Suriye'de herhangi bir fiili durum olacaksa, mutlaka uluslararası hukukun içinde ve uluslararası camiayla yapmamız lazım" dediğini anlattı.

Türkiye'nin Suriye politikasının üç ayağının insani yardımlar, diplomatik süreçler ve tezkere ile ilgili çalışmalardan oluştuğuna dikkati çeken Atalay, insani yardımların bilindiğini ve herkese açık kapı politikası uygulandığını hatırlattı. Şu anda 1.6 milyondan fazla Suriyelinin geçici koruma statüsü alarak, Türkiye'de ağırlandığını belirten Atalay, bunun maliyetinin bilindiğini söyledi.

-"PYD militanları dışında kimse kalmamıştır"

Sadece "Ayn el Arap"taki olaydan sonra Türkiye'ye gelen Kürt kökenli Suriyeli sayısının 185 bin olduğunun altını çizen Atalay, ilk üç günde 130 bin kişinin Türkiye'ye geldiğini anımsattı. Atalay, şöyle devam etti:

"Zaten Kobani'nin nüfusu 200 bin civarındadır. Şu anda orada PYD militanları dışında kimse kalmamıştır, hepsi Türkiye'ye gelmişlerdir. Kapımızı açtık. Türkmenler için de aynısını yaptık. Araplar için de aynısını yaptık. Süryani vatandaşlar için de aynısını yaptık. Süryanilerden de gelenler oldu. Midyat'a yerleştirdik, kamplarımıza. Biz hiçbir ayrım yapmadık. Suriye politikamız, Suriye'deki bütün vatandaşlar için aynıdır. Onların Türkiye'de rahat etmesi için elimizden geleni yaptık. Uluslararası camia da bunu çok iyi biliyor. Bizim burada hiçbirisiyle ilgili hiçbir ayrım yapmadığımızı bilirler. Yani ne etnik kimlik, mezhep, din ayrımı vesaire söz konusu olmuştur. Hatta, zaman zaman o tür talepler oldu, 'Nusayrilerden de gelmek isteyen olursa Türkiye'ye, onlar için de ayrı kamplar kurarız' dedik. Şimdi, bizim yürüttüğümüz politika bu."

-"Uluslararası toplumu uyardık"

Beşir Atalay, diplomatik süreçlerde de Türkiye'nin çok açık, net bir politika izlendiğini ifade ederek, "Esed rejimi konusunda aktif bir tutum takınılmazsa, bölgedeki istikrarsızlığın yayılacağı ve kriz ortamlarında radikal terör örgütlerinin, gruplarının güçlenebileceği konusunda uluslararası toplumu daima uyardıklarını" anlattı.

Bunu, en başta Türkiye'nin söylediğini belirten Atalay, "Eğer o ilk baştaki muhalefete ciddi destek verilseydi, bu terör örgütlerinin hiçbirisi orada bugün barınamazdı, yetişemezdi. Biz bunu Cenevre 1, Cenevre 2 toplantılarında dile getirdik. Dolayısıyla bizim bu konuda yürüttüğümüz tavır çok açıktır. Ama, Suriye'nin içine girerek, orada hiçbir harekette, askeri bir harekette bulunamadık, bulunamayız. Uluslararası hukuka bu konuda riayet ettik. Ancak uluslararası camiayla söz konusu olursa bunların olabileceğini söyledik" diye konuştu.

Tezkerenin Türkiye'nin milli güvenliği için her türlü tedbiri alma politikasını hükümete verdiğini kaydeden Atalay, şu anda uluslararası camiayla, Suriye'de güvenli bir tampon bölge oluşturulması için görüşüldüğüne işaret etti.

Atalay, "Suriye sınırının ötesinde, Suriye toprakları içinde bu güvenli bölge olursa, Kobani de dahil, diğer bölgeler de dahil, bizim oraya meşru zeminde girmemiz söz konusu olur, Türkiye'ye, bize meşruiyet sağlar, hem insani yardım açısından, hem diğer yardımlar açısından. Bunu arzu ediyoruz" ifadelerini kullandı.

-"Kapsamlı gelecek öngörüsüyle hareket etmek..."

Türkiye'nin, güvenli bölge sağlanmadan Suriye'ye girmesinin meşru zemini olmayacağını belirten Atalay, şunları söyledi:

"Özellikle Suriye'de olup bitenlerin hepsini bir partinin bırakıp sadece Kobani ile meşgul olması, çok farklı bir değerlendirme. Yani biz orayla ilgili de her düzeyde aktif tutum takındık ve insani yardımları sonuna kadar orası için de geçerli kıldık. Ama Suriye'nin geleceğini tek bir örgüt veya belli şehirlerdeki gelişmeler üzerinden anlamak yerine kapsamlı bir gelecek öngörüsüyle hareket etmek esas ilkemizdir. Öncelikle ifade edilmesi gereken şey bu sürecin insani boyutudur. Türkiye Kobani'de yaşanan drama kesinlikle sessiz kalmamış, tüm imkanlarını seferber ederek, can havliyle sınırımıza yönelen insanlara kucak açmıştır. Zaten başta gidecekleri de yer yok, sadece Türkiye."

-"Çözüm sürecinden memnun olmayanlar var"

"Kobani vesilesiyle Türkiye ile Kürtler arasında yeni ihtilaflar üretmek çabasında olanlar var. Dışarıda da bu yönde olanlar var, içeride de. Çözüm sürecinden memnun olmayanlar var" ifadelerini kullanan Atalay, benzerinin geçmişte Erbil üzerinde de yapılmak istendiğini hatırlattı.

HDP'ye seslenen Atalay, şunları söyledi:

"Bazen farklı siyasetlerden bahsediyorlar. Burada Araplar, Türkmenler, Türkmenlerin bütün şehirleri ve köyleri yerle bir edildi, Türkmenlerden çok hayatını kaybedenler oldu Suriye'de, hiç seslerini çıkarmadılar. Bunlar sadece PYD ile ilgilendiler, başka hiçbir şeyle değil. Vatandaşlarımızın bunu iyi görmesi, bilmesi lazım. Vicdan sahibi Kürt vatandaşlarımızın da bunları iyi görmesi lazım. Suriye'deki Kürt vatandaşlarımıza karşı hiçbir ayrım yapmadık, yardımda ve Türkiye'ye gelmelerinde. Ama şunu da söylemeden edemeyiz, HDP, PYD ile işbirliği içinde ve PYD, Suriye'de bugüne kadar pek çok yanlış yapmıştır. Hem Türkiye'ye karşı negatif tavrında hem Esed'e yönelik destekleyici tavrında hem de Esed'in zulümleri karşısında sessiz kalan tutumu, bu durumun bilinen örnekleridir. Esed ile işbirliği de yapmıştır PYD. PYD sadece kendi geleceğinin ve kendinin orada kuracağı sistemi düşünmüştür. Suriye'nin bütünüyle ilgili oradaki diğer mensupların zulme uğraması onları hiç ilgilendirmemiştir. Ama şimdi sıra kendilerine geldiğinde kıyamet koparıyorlar."

-"Uluslararası mahfillerin de algı operasyonu"

Atalay, "sessizlik eleştirisi" yapılmasının tutumlarını etkilemediğini vurgulayarak Türkiye'nin, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ile HDP'nin açıklamalarında, sürekli IŞİD'e destek veren bir konumda takdim edildiğini belirtti.

Beşir Atalay, şunları kaydetti:

"Bu aslında şu anda, Türkiye'ye karşı olumsuz kampanya yürüten uluslararası mahfillerin de algı operasyonudur. Maalesef anamuhalefet partisi bile bu algı operasyonuna destek veriyor. HDP de buna destek veriyor. Uluslararası alanda 'Türkiye'nin IŞİD ile işbirliği yaptığı' gibi bir senaryoyu yaygınlaştırmak isteyenler var. Türkiye, IŞİD'i 10 Ekim 2013'te terör örgütü ilan eden, defalarca IŞİD'in terör saldırılarına ve tehditlerine maruz kalan bir ülke olarak Türkiye, IŞİD'in faaliyetlerini, söylemini lanetlemektedir. Ben de buradan lanetliyorum. Bu terör örgütlerinin ne İslam ile, ne de Müslümanlık ile ilgisi yoktur. Bunlar İslam'a ve Müslümanlığa en büyük zararı vermişlerdir, veriyorlar."

IŞİD'vari gelişmelerin olmaması için ilk kez uyarıda bulunanların kendileri olduğunu tekrarlayan Atalay, "Biz Esed'e ne kadar karşıysak, IŞİD'e de o kadar karşıyız. Bunu bir defa daha burada parti olarak ifade ediyorum. Bu konudaki, özellikle Sayın Kılıçdaroğlu'nun dün belli teklifler ve açıklamalar yaparken bunları yenilemesini kınıyorum" diye konuştu.

-"Bu Türkiye'ye karşı bir algı operasyonudur"

"CHP'nin, bu uluslararası algı operasyonunda hiç Türkiye'den yana olmadığını" savunan Atalay, "(Bunlar hükümete karşı bir operasyondur, biz de destek verelim) demişlerdir. Fakat şunu bilmiyorlar, bu sadece AK Parti Hükümeti'ne karşı bir algı operasyonu değildir, bu Türkiye'ye karşı bir algı operasyonudur. Bunun etkileri çok uzun sürer. Bunların yerleşmesi, bunların telafisi kolay değildir" dedi.

Anamuhalefet partilerinin "iktidarın yarısı" ve "iktidar alternatifi" olduğunu söyleyen Atalay, "Anamuhalefet partileri sadece iktidarı yıpratmak için politika yapmazlar. CHP, yine dikkat edin, şunu söylüyor, 'Sadece Kobani ile ilgili bir tezkere çıkaralım'. Bu tezkereye hem onlar hem HDP karşı çıkmıştı. Şimdi o hatalarını anladılar. Aslında o tezkere bunun hepsini kapsıyor. Bunu vatandaş görmüyor mu zannediyorlar? Bu ne sorumsuz, ne cahil bir anamuhalefet partisi genel başkanı. Böyle bir şey olur mu?" ifadelerini kullandı.

- Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Beşir Atalay Türkiye Suriye Kobani Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title