Haberler

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çavuşoğlu Açıklaması

"Bu rejim (Esed rejimi), en son kimyasal silah kullanarak da masum çocukları katletmiştir. O sebeple biz başından beri ilkesel tutumumuzu sürdürdük. Sonuçta biz durduğumuz yerdeyiz ama birçok ülke ve uluslararası örgüt de bizim durduğumuz noktaya gelmiştir. O yüzden burada göreceli bir yalnızlık gibi düşünülse de biz bu süreçte yalnız kaldığımızı düşünmüyoruz" "Kimyasal silahlar elbette teslim edilmeli ama bu rejim de gitmeli"

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye'de Beşşar Esed rejiminin kimyasal silah kullanarak masum çocukları katlettiğini belirterek, "O sebeple biz başından beri ilkesel tutumumuzu sürdürdük. Sonuçta biz durduğumuz yerdeyiz ama birçok ülke ve uluslararası örgüt de bizim durduğumuz noktaya gelmiştir. O yüzden burada göreceli bir yalnızlık gibi düşünülse de biz bu süreçte yalnız kaldığımızı düşünmüyoruz" dedi.

Çavuşoğlu, AK Parti İl Başkanı Mustafa Köse ile Antalya Gazeteciler Cemiyeti (AGC) Başkanı Mevlüt Yeni'yi ziyaret etti. Yeni ile bir süre görüşen Çavuşoğlu, daha sonra toplantı salonunda gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

"Türkiye'nin Suriye krizinde yalnızlaştığı iddialarını nasıl değerlendiriyorsunuz?" şeklindeki soru üzerine Çavuşoğlu, öncelikle bu eleştirilerin kimler tarafından yapıldığına bakılması gerektiğini söyledi.

Türkiye'nin, bölgede yaşanan katliamlar ve dramların ardından "Bu rejim gitmelidir. Artık bu rejim Suriye halkını temsil edemez" dediğini anlatan Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bugün ABD'nin de İngiltere'nin de geldiği nokta budur. Fransa herkesten fazla bunu savunmaktadır. Son kimyasal silah kullanımından sonra Rusya, Putin her ne kadar Suriye'ye müdahaleye karşı çıksa da onlar bu rejimin kimyasal silahları kullandığına inanmak istemiyorlar. Muhalefetin de kullanmış olabileceğini öne sürüyorlar ama söyledikleri birşey var, 'Kim kullandıysa kullanana karşı müeyyide uygulanmalı, biz de bunu savunuruz' dediler. Neticede Esed rejimin bu kimyasal silahları kullandığına dair bir şüphe de son raporlar açıklanacak ama bize göre de kalmamıştır. Bu süreçte başından beri biz bunları öngörmüştük, bunları söylemiştik, maalesef biz haklı çıktık. Niye maalesef diyoruz? 106 binden fazla insan öldü, son 1,5 yılda 8'den fazla katliam yapmış ve BM raporu açıklandı bugün. Bu rejim, en son kimyasal silah kullanarak da masum çocukları katletmiştir. O sebeple biz başından beri ilkesel tutumumuzu sürdürdük. Sonuçta biz durduğumuz yerdeyiz ama birçok ülke ve uluslararası örgüt de bizim durduğumuz noktaya gelmiştir. O yüzden burada göreceli bir yalnızlık gibi düşünülse de biz bu süreçte yalnız kaldığımızı düşünmüyoruz."

Çavuşoğlu, Suriye'nin kimyasal silahları teslim etmesinin bundan sonraki olası katliamların önlenmesi için faydalı olacağını düşündüklerini söyledi. ABD ve Batılı ülkelerin de bu konuda baskısı olduğuna işaret eden Çavuşoğlu, Esed gittikten sonra kimyasal silahların ülkedeki marjinal grupların eline geçmesi riskine karşın da ABD ve Batı ülkelerinin endişeleri olduğunu vurguladı.

Marjinal gruplar konusundaki endişeye Türkiye'nin de katıldığını belirten Çavuşoğlu, "Kimyasal silahların teslim edilmesi de dahil atılacak hiçbir adım Esed rejiminin tekrar kalmasını meşru kılacak bir adım olmamalıdır çünkü bu zalim rejimin, kendi halkını katleden rejimin burada kalması demek, bu katliamların devam edeceği, bölgede istikrarsızlığın devam edebileceği anlamına gelir. O nedenle bu ikisini birbirine karıştırmamak lazım. Kimyasal silahlar elbette teslim edilmeli ama bu rejim de gitmeli" dedi.

Adaylar ne zaman açıklanacak?

Çavuşoğlu, belediye başkanlığı aday adayları konusunda bir değerlendirme yapılıp yapılmadığının sorulması üzerine, önce büyükşehirler için aday adaylarının açıklanmasına karar verildiğini söyledi.

Büyükşehir Yasası ile bazı illerin sınırlarının çok genişlediğini, Antalya'nın da bu kentlerden biri olduğunu dile getiren Çavuşoğlu, "Önce büyükşehir belediye başkan adaylarından başlayacağız. Bu adaylar içinde de mevcut belediye başkanları ile devam edecek varsa o adayların açıklanmasından başlanacak. Devam edeceğimiz arkadaşlarımız varsa ki mutlaka olacaktır. Sonra il ve ilçelere sıra gelecek" diye konuştu.

Adaylık sorusu

Çavuşoğlu, bir gazetecinin Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığına aday adayı olup olmayacağına yönelik sorusuna da "Mevlüt Çavuşoğlu olarak ben Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığına aday adayı değilim" diye yanıt verdi.

Adaylığı konusunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bir talebi olması durumunda nasıl bir tutum izleyeceğinin sorulması üzerine de Çavuşoğlu, "Bu, 'İstemem yan cebime koy' değil ama sayın Başbakan, 'Şurada sana ihtiyacım var' dediğinde, 'Hayır ben kabul edemem' deme lüksümüz de yoktur. Karşı da gelemem" diye konuştu.

Prof. Dr. Ömer Özkan sorusu

Bir gazetecinin, yüz nakillerini gerçekleştiren Prof. Dr. Ömer Özkan'ın da arasında bulunduğu bazı doktorlarla ile ilgili "nitelikli dolandırıcılık" iddialarını hatırlatması üzerine, Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

"Kendisiyle henüz konuşmadık ama kendisiyle de görüşeceğiz. Moral de vereceğiz. Antalya olarak arkasında durduğumuzu göstermemiz, böyle değerlere sahip çıkmamız lazım. Bu rutin işlem hepimizin hakkında olabiliyor. Buna küsüp de 'Ameliyatları bırakacağım' dememesi gerekiyor. Hocamızın da duygusal davranmaması gerekiyor."

Tam Gün Yasası ile ilgili çalışmaların Meclis açıldıktan sonra gündeme geleceğini de belirten Çavuşoğlu, bazı akademisyenlerin bu konuda sıkıntıları olduğunu dile getirdiklerini vurguladı.

Yapılan yanlışlıkların düzeltilmesi gerektiğini belirten Çavuşoğlu, "Meclis açıldıktan sonra bir düzenleme yapılacaktır. Şu andaki mevcut durumda muzdarip olanlar var, özellikle akademisyenler. Bunun bir orta yolunun bulunması konusunda kanaat oluştu. Yapılan bir yanlışlık varsa, eksiklik varsa bunu gurur meselesi yapmamak gerekiyor, düzeltmek gerekiyor. Çalışmalar da bu yönde" dedi.

Japon turistlere yönelik saldırı

Çavuşoğlu, bir gazetecinin, iki Japon turistin Kapadokya'da saldırıya uğramasını hatırlatması üzerine, olaydan duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

Türkiye'ye güvenerek tatile gelen turistlere yönelik saldırıyı "münferit" diye tanımlayan Çavuşoğlu, "Bu olayı Türkiye'ye mal etmek, Türk turizmine mal etmek doğru değildir. Türk insanının ne kadar misafirperver olduğunu en iyi bilenler de yine Japonlardır. Bu konuda ortak özelliklerimiz var. Her ne kadar olimpiyatları Tokyo'ya kaptırsak da gerçekten tarihe dayalı çok yakın bir dostluğumuz ve ortak kültürümüz var. Neticede bir misafirimizin bu şekilde öldürülmesi son derece üzüntü verici" diye konuştu.

AK Parti İl Başkanı Mustafa Köse de seçim öncesinde yapılan anketler yerine vatandaşın ne dediğine bakmak gerektiğini söyledi.

AGC Başkanı Yeni

AGC Başkanı Mevlüt Yeni, siyasette üst makamlarda Antalyalıların olmasından mutluluk duyduğunu, bunun Antalya'nın sorunlarının çözümüne katkısı olacağına inandığını dile getirdi. Yeni, gazetecilerin özlük haklarına yönelik bazı sıkıntıları olduğunu anlattı. Sendikal haklar konusunda da Türkiye'de halen sorunlar yaşandığına dikkati çeken Yeni, "Türk basını olarak özgürlükler konusunda Batı dünyasından kırık not alıyoruz. Bu notu düzeltmenin yolu, karşılıklı adımlar atmaktır" dedi.

Ziyaretin sonunda AGC Başkanı Yeni, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Çavuşoğlu'na cemiyetin flamasını hediye etti. Çavuşoğlu daha sonra AGC Başkanı Yeni, yönetim kurulu üyeleri ve basın mensuplarıyla hatıra fotoğrafı çektirdi. - Antalya

Kaynak: AA / Politika

Mevlüt Çavuşoğlu Beşşar Esed Ak Parti Antalya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 25 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Ziraat Türkiye Kupası ikinci maçlar ne zaman? ZTK rövanş maçları ne zaman oynanacak?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title