Haberler

AK Parti Eskişehir Milletvekili Karacan Açıklaması

AK Parti Eskişehir Milletvekili Harun Karacan, "Kırım Tatarları için 18 Mayıs 1944 sürgünü hafızalardaki yerini koruyor.

AK Parti Eskişehir Milletvekili Harun Karacan, "Kırım Tatarları için 18 Mayıs 1944 sürgünü hafızalardaki yerini koruyor. İnsanlık tarihinin en büyük facialarından birisidir." dedi.

Karacan, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Kırım Tatarlarının 1944 sürgününde Özbekistan, Kazakistan, Sibirya gibi birçok bölgeye dağıtıldığını, binlerce insanın yurdundan koparıldığını söyledi.

Kırım Tatarlarının sürgünde 195 bin insanını kaybettiğini belirten Karacan, kadınlar, kundaktaki bebekler, yaşlılar, hastalar, savaşamayacak durumdaki erkeklerden oluşan 423 bin Kırım Tatarının, istasyonlardan hayvan vagonlarına istif edilerek vatanlarından sürüldüğünü anlattı.

Karacan, sürgün sonrası varılan memleketlerde de acıların bitmediğini, binlerce Kırım Tatarlarının hayatta kalabilmek için pamuk tarlalarında köle gibi çalışmak zorunda kaldığını hatırlatarak şunları kaydetti:

"Kırım, 2014 yılının Şubat ayında Rusya tarafından tekrar işgal edildi. Kırım Tatarlarına karşı şiddet olayları da arttı. Kırım Tatarları her gün ev aramaları, soruşturmalar ve yüksek para cezaları ile karşılaşır oldu. Kırım Tatar liderlerinin Kırım'a girişi yasaklandı. Kırım Tatarlarına karşı yeni sürgün tehditleri de sıkça duyulur oldu.

İnsanlığın kara lekesi olan bu sürgünü unutturmadık, unutturmayacağız. Türkiye Cumhuriyeti, sürgünden vatana dönen ve haklarının iadesi için mücadele veren Kırım Tatarlarına yardım etmeye devam ediyor. Kırım Tatarları için 18 Mayıs 1944 sürgünü hafızalardaki yerini koruyor. İnsanlık tarihinin en büyük facialarından birisidir. Biz Türkiye olarak Kırım Tatarlarının yanında olmaya devam edeceğiz."

Kaynak: AA / Politika

Harun Karacan Eskişehir AK Parti Kırım Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title