Haberler

AK Parti'den Yurt Dışı Seçmenlerle İlgili Kanun Teklifi

Güncelleme:

AK Parti, yurt dışında yaşayan vatandaşlara seçilme hakkının verilerek 15 milletvekili ile TBMM'de temsil edilmesini öngören kanun teklifini Meclis'e sundu.

AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, yurt dışında yaşayan vatandaşlara seçilme hakkının verilerek, Türkiye dışında bulunan 6 milyon seçmenin 15 milletvekili ile TBMM'de temsil edilmesini öngören kanun teklifini Meclis'e sundu.

15 KONTENJAN AYRILMASI ÖNGÖRÜLÜYOR

AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının TBMM'de temsili ve seçimlere katılımını düzenleyen kanun teklifini TBMM'ye sundu. Teklife göre yurt dışında yaşayan vatandaşları temsil için 15 milletvekili kontenjanı ayrılması öngörülüyor.

"YURT DIŞINDA YAŞAYAN 6 MİLYON...."

Meclis'e sunduğu kanun teklifine yönelik İHA muhabirinin sorularını cevaplayan AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, yurt dışında 6 milyon Türk vatandaşının yaşadığını, Cumhurbaşkanlığı ve 7 Haziran seçimlerinde yurt dışı temsilciliklerinde vatandaşların oy kullandığını kaydederek, "Seçilme hakkına sahip değiller. Yurt dışında yaşayan 6 milyon insanımız var, 2.8 milyon seçmenimiz var. Son seçimlerde de yüzde 40'a varan bir katılım söz konusuydu, fakat bunların TBMM'de doğrudan temsilcileri seçim sistemine göre yok. Partilerin yurt dışı seçmenlere hassasiyetleri varsa sadece onlar var. AK Parti bu konularla ilgili öncü olmuştu. İstanbul'dan böyle bir imkan sağlayarak bizim yurt dışında yaşayan 6 milyon insanımızın meselelerini temsil etmek üzere bizlere bir imkan tanımıştır." açıklamasında bulundu.

"15 VEKİL SEÇME HAKKINA SAHİP OLACAK"

Teklife göre yurt dışının tek bir seçim çevresi olarak öngörüldüğünü kaydeden Mustafa Yeneroğlu, "Türkiye dışında tüm ülkeler tek bir seçim çevresinde birleştirilmiş olacak, teklife göre 15 milletvekili seçme hakkına sahip olacaklar. Bununla birlikte TBMM'de diaspora ciddi manada temsil edilmiş, gündemleri ve sorunları TBMM'nin gündeminde olacak." dedi.

Yurt dışındaki seçmenleri temsil edecek olan temsilcilerin yurt dışında yaşayan vatandaşlar arasından olmasının daha uygun olacağını kaydeden Yeneroğlu, "Türkiye'nin diaspora politikaları ile ilgili iddia sahibi, uzman arkadaşlarımız Türkiye'den de olabilir tabi ki. Bu meselenin asıl amacı yurt dışında yaşayan ve insanların meselelerini yakından takip eden insanlar arasından seçilmesi ve onların Meclis'te temsil edilmesi." diye konuştu.

"RAKAM KONUSUNDA TEKLİFE AÇIĞIZ"

Yurt dışında yaşayan 6 milyon insanı temsil edecek milletvekili sayısının 15 olacağını belirten Yeneroğlu, "550 artı 15 yapmış olsaydık anayasa değişikliği zorunluluğu söz konusuydu. Bunun olmaması için 550'nin içinde değerlendirdik, 535 artı 15 olacak. Ancak, komisyonda bu mesele tartışılacak, eğer 550 artı olması noktasında bir öngörü olursa biz buna açığız." şeklinde konuştu.

Yasada randevu sisteminin kaldırılmasının öngörüldüğünü, vatandaşın sadece bağlı bulunduğu konsoloslukta değil kendisine yakın bulduğu tüm konsolosluklarda ve temsilciliklerde oy kullanabilmesi için değişiklikler yaptıklarını kaydeden Yeneroğlu, bu kanun teklifinin kanunlaşması durumunda yapılması öngörülen erken seçimden sonra oluşacak Meclis organlarında görüşüleceğini söyledi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Mustafa Yeneroğlu Ak Parti İstanbul Türkiye Politika Dünya Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Üsküdar- Samandıra metro hattında arıza! M5 METRO ARIZALI MI? Üsküdar metrosunda ne arıza var, ne zaman giderilecek? AK PARTİ'DEN VEKİLLERE UYARI! AK Parti, vekillerini neden uyardı, olay ne? 23 NİSAN BANKALAR AÇIK MI? 23 Nisan Salı günü bankalar çalışıyor mu? Ziraat, Vakıf, Halkbank, Akbank... BUGÜN (23 Nisan) KARGOLAR AÇIK MI? 23 Nisan'da kargolar çalışıyor mu? PTT, MNG, SÜRAT, TRENDYOL EXPRESS... BORSA BUGÜN KAPALI MI? Borsa, 23 Nisan Salı günü açık mı kapalı mı? Borsa tatil mi? İSTANBUL 23 NİSAN ÜCRETSİZ ETKİNLİKLER! İstanbul'da 23 Nisan etkinlikleri nerede, saat kaçta? 23 NİSAN NEDEN KUTLANIR? 23 Nisan'ın anlamı ne? Serenay Sarıkaya ve Mert Demir sevgili mi? EL ELE GÖRÜNTÜLENDİLER! TBMM ne zaman açıldı? 23 Nisan 1920'de açılan TBMM'nin ilk başkanı kimdir? TBMM nerede ve ne zaman açılmış? TBMM'yi ilk kim açtı? TBMM nedir? 23 NİSAN HASTANE VE ECZANELER AÇIK MI? Bugün eczaneler, sağlık ocakları, hastaneler yarım gün mü? Milli Bayramlar: Milli Bayramlarımız nelerdir? Milli bayramlarımız kaç tanedir, hangileridir? Milli bayramların isimleri ve tarihleri! Hal Ekleri nelerdir? İsmin hal ekleri nelerdir? Hal ekleri cümle içerisinde örnekler ve konu anlatımı! Kaç tane hal eki var? Hacet duası okunuşu! Hacet namazı duası nasıl okunur? Hacet duası nasıl yapılır? Hacet duası Arapça ve Türkçe yazılışı! Galatasaray'ın kaç şampiyonluğu var? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu?
500

Yorumlar (152)

sevinç:

AKP AKP AKP SONUNA KADAR AKP. . . Osmanlı yi sewiyorumm

16
35
yanıtYanıtla
Nadir:

Osmanlıya gitmen için çağdaşlığı sevip geçmişe dönme aracı yapman lazım. Senin iş zor anlıyacağın

yanıt6
yanıt6
antihdp:

Nadir hoşt diyorum sana

yanıt2
yanıt0
rrrr Mobil-ANDROID:

akp %46 ile tek başına iktidar olacak biz başkan yaptıracağız

18
29
yanıtYanıtla
jesus:

Eset dostundan bir farkı kalmaz zulm yapar artık deme ye.baslar Gölgelerin gücü adına güç bende hemann allahi da unutur tövbe

yanıt7
yanıt3
kik:

Beyin yoksunu zati muhteremler.

yanıt1
yanıt1
adıyamanlı:

kik beyinli olduklarını zanedenler 3 parti seçim sonucunda ne b. k yediniz birbirine girdiniz sizde ülke yönetecek g. t yok ancak iftira çamurluk ne garip AKP YE pkk piçleri karşı chp karşı mhp karşı israil karşı alman karşı ermeni karşı ulaaaaa aunı safta olmaya utanmıyormusunuz

yanıt0
yanıt0
erdeniz:

Londradan CHP diyoruz, yobazlara, ylbazliva son

19
22
yanıtYanıtla
Memed:

Vatan haini chdpkk oy vermektense YOBAZ olmayı tercih ediyoruz.İstanbul. Etiler.

yanıt0
yanıt2
EDİRNELİ:

BELÇİKADAN AKP DİYORUZ IRKÇILARA OY YOK

yanıt0
yanıt2
Tüm 152 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title