Haberler

AK Parti'den CHP'nin 9 Şartına Yeşil Işık

Güncelleme:

AK Parti ile CHP arasında salı günü gerçekleşen ilk "istikşafi" görüşmenin ardından yarından itibaren heyetlerarası görüşmeye geçilmesi bekleniyor. Başbakan Davutoğlu, önceki gün CHP ile görüşen Ömer Çelik ile de Başbakanlık Konutu'nda bir değerlendirme toplantısı yaptı.

AK Parti'de Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ve Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'ın isimleri öne çıkarken CHP'de ise Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç, Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak ve İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi'nin heyette yer alması bekleniyor. Müzakerelerde ele alınacak konular ve ilkelerin, Anayasa, seçim sistemi, ekonomi, eğitim, güvenlik, dış politika ağırlıklı olacağı kaydediliyor.

'SÜREÇ' YOK

Heyetler arası görüşmelerde önce "genel" konular ele alınacak. Bu çerçevede CHP'nin kamuoyuna açıkladığı 14 maddesi ile AK Parti'nin 10 maddelik planı da değerlendirilen ana çerçeve olacak. AK Parti kurmayları CHP'nin 14 maddesi arasında çözüm süreci olmadığını vurgulayarak, "CHP'nin 15. maddesi çözüm süreci olur" değerlendirmesi yapıyor. AK Parti ve CHP tarafından da karşı tarafın maddeleri "genel olarak olumlu" bulunurken detaylarında pürüzler olabileceği ifade ediliyor.

ZORLANILACAK KONU

CHP'nin açıkladığı 14 maddeden, "Cumhurbaşkanı'nın anayasal sınırlar içine çekilmesi" ve "Cumhurbaşkanı'nın örtülü ödenekten pay almaması" konuları Ak Parti cephesinde, "zorlanılacak konular" olarak değerlendiriliyor.

Kurmaylar Cumhurbaşkanı'nı, "zaten anayasal sınırlarda" görev yaptığını vurgularken CHP'nin açıklamasında, "her şeye maydanoz olmasın" ifadesinin kastı aşan bir yorum olduğu değerlendiriliyor. Bu maddelerin Cumhurbaşkanlığı makamını ileri süreçte tartışmaya açtıracağı değerlendirmesi yapılırken hiçbir şekilde Cumhurbaşkanı makamının tartışılmasına izin verilmeyeceği değerlendiriliyor. Ak Parti cephesinde, "emekliye ikramiye verilmesi, asgari ücret", "Yeni dış politika", ve "kesin hesap komisyonu" gibi konuların müzakere edilebilecek konular olarak değerlendiriliyor.

UZLAŞILACAK KONULAR

AK Parti'de CHP'nin açıkladığı, "çağdaş anayasa", "hukukun üstünlüğü", "darbe hukukunun değiştirilerek, seçim barajı ve YÖK'ün kaldırılması", "siyasi ahlak yasası çıkarılması", "gençlere meydanların yasaklanmaması", "yasaksız Türkiye", "TRT ve RTÜK'ün yeniden yapılandırılması", "vergi denetimleri", "yolsuzluklarla mücadele" konularında ise ilkesel olarak kabul edilebilecek ve uzlaşılabilecek konular olduğu değerlendiriliyor.

Kurmaylar, AK Parti'nin gündeme getirdiği "Yeni anayasa", "yargı reformu, "istihdam artırılması ve ekonomide reform", "şeffaflık paketi" gibi konuların da CHP'de rahatsızlık yaratmayacağı değerlendiriliyor. Ancak ana ilkelerde sıkıntı yaşanmayacağı düşünülse de alt maddelerde anlaşmalıkların olabileceği ifade ediliyor. Bu anlaşmazlık noktalarında da liderler devreye girecek.

CHP'NİN 14 MADDESİ

- Hukukun üstünlüğüne dayalı bir hukuk sistemi oluşturulmalı.

- 12 Eylül darbe hukukunun tamamen değişmesi lazım. Yüzde 10 seçim barajı, YÖK kaldırılmalı.

- Siyasi Ahlak Yasası çıkmalıdır.

- Güçlü sosyal devlet ilkesi çerçevesinde emeklilere ikramiye, taşeron sisteminin kaldırılması, asgari ücretin bin 500 TL olması sağlanmalı.

- Cumhurbaşkanı anayasal sınırlar içine çekilmeli.

- Örtülü ödeneği bir kişi kullanır. Cumhurbaşkanı örtülü ödeneği kullanmamalı.

- Yeni bir dış politika oluşturulmalı.

- Hiçbir meydan gençlere yasaklanmamalıdır.

- Yasakları artan değil, azalan, insan haklarına saygı duyan, özgürlük alanını süratle genişleten bir
Türkiye yaratılmalı.

- Siyasal iradenin kontrolündeki TRT ve RTÜK modeli değiştirilmeli.

- Vergi denetimleri, siyasal araç olarak kullanılmamalı.

- Kesin Hesap Komisyonu kurulmalıdır.

- Çağdaş, daha özgürlükçü bir anayasaya yapılmalı.

- Yolsuzluklarla mücadele konusunda daha güçlü adım atılmalı.

AK PARTİ'NİN 10 MADDESİ

- Özgürlükçü ve başkanlık perspektifli yeni bir anayasa.

- Çözüm süreciyle ilgili adımların sürdürülmesi.

- Alevi vatandaşların sorunları olmak üzere yine farklı inanç gruplarının talepleri, sivil toplum kuruluşlarıyla kurulacak ilişkiler ile toplumsal uzlaşı ile ilgili adımlar atılacak.

- Ekonomide yapısal reformun hayata geçirilmesi.

- Üniversiteli işsizliğin azaltılması ve istihdamın geliştirilmesi.

- Esnaf, emekli, çiftçi, işçilere gibi kesimler için ekonomik iyileştirmelerin yapılması ve taşeron işçiliğin yeniden ele alınması.

- Siyasilerin ve bütün kesimlerin şeffaf bir şekilde kamuoyu önünde olması için şeffaflık paketinin hayata geçirilmesi.

- Yargı reformunun hayata geçirilmesi.

- Bürokraside ve bazı bakanlıkların yeniden yapılandırılması.

- Şehirlerin; tarihini, mimarisinin, kimliğini korumak için gerekli düzenlemelerin yapılması. (Kaynak: Milliyet)

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Ahmet Davutoğlu Numan kurtulmuş Ömer Çelik Ak Parti Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 17 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 17 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 17 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 17 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 17 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 17 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 17 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 17 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 17 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 17 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 17 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 17 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Akrep yenir mi? Akrep yemek helal mi, haram mı? DİYANET AÇIKLADI Servet Yardımcı hangi takımlı, Servet Yardımcıkimdir? Fatih Sultan Mehmet kardeşlerini öldürdü mü? Erdoğan'dan öğretmen ataması son dakika açıklaması! Öğretmen ataması ne zaman, kaç tane, hangi branşlarda yapılacak?
500

Yorumlar (19)

İkdidarn yolu burdan geçer.:

Davutoğlu kamu taşeron memur işçi ayrmadan kadro ver asgari ücret vergiler kaldr seçime git akpliler olarak arkandayz akp chp birleşmesini istemiyoruzzzzzzzzz.

102
3
yanıtYanıtla
Adıyamanlı:

CHP ile aynı kaptan yemek yenmez bırak bu işleri..

30
18
yanıtYanıtla
GAKKOŞ:

DAVUTOĞLU CAN ATIYORDA ABİSİ NE DİYECEK O ÖNEMLİ. . . .

13
3
yanıtYanıtla
manyakdusmani:

bence sayin kilicdaroglu vakit kaybediyor, bunlarin hepsi bir oyun, vakit kazanmak istiyorlar ve en son dakikada da olur olmaz bir sebebten ariza cikarip erken secime gidilicek. Bu koalisyona saraydan izin cikmaz, basbakanda sarayin izini olmadan hic bir sey yapamaz.

13
2
yanıtYanıtla
burak:

Akp de karar verme iradesi yok. Ancak tayyip evet derse olur. Tayyipin anayasa sinirlarina cekilmesi ortulu.odenrk kullanmamasi yolsuzlukla mucadele gibi maddelerin ucunun ona degmesi sebebiyle boyle bir koalisyonu kabul edecegini sanmiyorum. Icinde cozum sureci olmatan chp koalisyonuna ne gerek var o zaman mhp ile kurar nasil olsa tabanlari bir oldugunu iddia ediyorlar. Bunlar yine ulkemizi maceraya surukluyorlar. Hersey tayyibin cikarlarinin zedelenmesi noktasinda dugumleniyor.

10
0
yanıtYanıtla
Yilmaz Mobil-IOS:

Yahu bu chp genclerde genc olsun milletin malini yikip yikacak ondan sonra bunlar genc dunyada yok boyle birsey

8
1
yanıtYanıtla
YZ:

SEÇMEN AKP NİN SEÇİMİ DÜŞÜNDÜĞÜNÜ, KOALİSYON ÇALIŞMALARININ GÖSTERMELİK OLDUĞUNU, CHP NİN MAKUL ÖNERİLERİNİ NASIL BERTARAF EDBİLECEĞİNİ DÜŞÜNEBİLMEK İÇİN ZAMAN KAZANMAYA ÇALIŞTIĞINI, BİLİYOR. SEÇMEN AKP Yİ SANDIĞA GÖMMEK İÇİN SEÇİMİ BEKLİYOR. BİR ŞANS VAR. ÜLKEYİ 2019 NORMAL SEÇİMLERİNE TAŞIYACAK SAĞLAM BİR KOALİSYON, AKP YE DUYULAN ÖFKEYİ HAFİFLETEBİLİR.

4
4
yanıtYanıtla
SB:

CHP NİNJ ÖNE3RİLERİ AKP DE DAHİL HERKESİN İSTEDİĞİ ŞEYLER. NASIL HAYIR DİYECEKLER ÇOK MERAK EDİYORUM. ÜLKENİN İKİ AYINI ÇALDIKTAN SONRA HAYDİ SEÇİME DERSENİZ SEÇMEN SİZİ SANDIĞA GÖMER, BİR DAHA ÇIKARMAMAK ÜZERE. BUNU HERKES BİLİR.

5
0
yanıtYanıtla
SB:

TÜRK SEÇMENİ BELKİDE HİÇ OLMADIĞI KADAR SİYASETE ODAKLI. SİYASETİ ENİYİ ŞEKİLDE ANALİZ YAPIYOR. SONUÇLAR ÇIKARIYOR. HİÇ BİR AYAK OYUNUNA İZİN VERMEYECEĞE BENZİYOR. CESARETİ OLAN AYAK OYUNLARI DENESİN.

4
1
yanıtYanıtla
KIZILCAHAMAM LI CİN ALİ YALNIZ KURT:

bir cacik olmaz

2
3
yanıtYanıtla
Tüm 19 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title