Haberler

AK Parti'de Aday Adaylığı Başvurularında "Son Gün" Hareketliliği

AK Parti Seçim Koordinasyon Merkezi (SKM) Başkanı Mustafa Ataş, bugün saat 13.00 itibarıyla sisteme giren aday adayı sayısının 3 bin 800, kadın aday adayı sayısının 680, engelli aday adayı sayısının ise 450 civarında bulunduğunu, adaylık için müracaat edip parasını yatıranların sayısının ise 4 bin 807 olduğunu bildirdi.

AK Parti'de 11 Şubat'ta başlayan aday adaylığı için başvuruları bu gün sona eriyor. Bu nedenle AK Parti Genel Merkezinde "son gün" hareketliği yaşanıyor.

AK Parti Seçim Koordinasyon Merkezi Başkanı ve İstanbul Milletvekili Mustafa Ataş, aday adaylığı başvurularıyla ilgili gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Saat 13.00 itibarıyla sisteme giren aday adayı sayısının 3 bin 800 civarında olduğunu ancak bu sayının her saat hızla artmasının beklendiğini belirten Ataş, kadın aday adayı sayısının 680 engelli aday adayı sayısının ise 450 civarında olduğunu bildirdi.

Aynı saat itibarıyla adaylık için müracaat edip parasını yatıranların sayısının ise 4 bin 807 olduğunu ifade eden Ataş, bu rakamların 5 bini geçip 6 bine ulaşacağı tahmininde bulundu.

Yoğun bir müracaat olduğunu, uzun kuyruklar oluştuğunu kaydeden Ataş, "Bugün müracaatı zannediyorum gece 12.00'ye kadar alacağız. 12.00'den sonra da sisteme girmeye devam edecekler arkadaşlar. Yarından sonra zaten bütün analizleri gerek yaş grubu itibarıyla gerekse cinsiyet veya engelli itibarıyla net sonuçları almış olacağız" diye konuştu.

-"Önceki yıllardan fazla"

"Başvuru sayısının önceki yıllara oranla nasıl olduğu?" sorulan Ataş, 2011'de toplam müracaat sayısının 5 binin üzerinde olduğunu, şu ana kadarki katılımın bu sayının aşılacağını gösterdiğini söyledi.

AK Parti Seçim Koordinasyon Merkezi Başkanı Ataş, şunları kaydetti:

"Tabloya baktığım zaman 3 dönemdir iktidarda olan AK Parti'nin bu dördüncü döneme girerken yoğun bir teveccühün olması, hala AK Parti'nin Türkiye'deki itibarını, güvenilirliğini devam ettirdiğini söyleyebiliriz. Zaten gittiğimiz yerlerde milletimizin, seçmenlerimizin teveccühünden de bunu fark ediyoruz. Adayların teveccühünden de bunu rahatlıkla görebiliyoruz. Bu da bizim açımızdan mutluluk verici bir tablo. AK Parti kurulduğu günden bu güne kadar girdiği her seçimde en yüksek oyu alarak ve her seçimde de oylarını artırarak bu istikrarlı yolculuğunu devam ettiriyor. İnanıyorum ki 2015 genel seçimlerinde de önceki seçime göre oylarını daha çok artırarak Parlamentoda inşallah hizmet etmeye devam edecek diye ümit ediyoruz."

"Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun herhangi bir başvurusu olup olmadığı?" da sorulan Ataş, henüz sisteme bakmadığını ifade ederek, "Yapmıştır mutlaka. Ben danışmanlarıyla geçen gün görüşmüştüm. Yapmıştır diye düşünüyorum ama tek tek inceleme şansımız olmadı" dedi.

"Yine Konya mı olur?" sorusuna Ataş, "Herhalde Konya'dır. Yani kendisi nereden takdir ederlerse tabii. Biz o konuda onun takdir hakkına müdahale edemeyiz. Nereden uygun görürse" yanıtını verdi.

-Hakan Fidan'ın aday adaylığı

Ataş, "Hakan Fidan'ın adaylığıyla ilgili bir gelişme oldu mu?" sorusu üzerine ise müracaat edip etmedikleri hakkında ilgili isimler noktasında bir araştırma, inceleme yapmadığını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Tabii ki Hakan Fidan Bey günlerdir konuşuluyor. Niye bu kadar konuşuldu tartışıldı onu da bilemem. Hakan Fidan da bu ülkeye hizmet etmiş önemli bürokratlarımızdan birisi, önemli şahsiyetlerden birisi. Tabii ki aday olma hakkı kendi takdiridir, arzusudur. Nereyi tercih eder, nereden olmak ister o da kendi takdiridir. Yalnız partimizin de bir takdir hakkı vardır. Müracaatları alır değerlendirir. Nereden aday olması uygun görülüyorsa, eğer müracaatı varsa, olacaksa oradan da aday yapmayı genel merkez uygun gördüğü yerden aday gösterebilir."

-Başörtülü aday adayları

"Başörtülü aday adayı başvurusunda bir artış olup olmadığı?" da sorulan Ataş, bunların hepsinin doğal olduğuna dikkati çekerek, " Türkiye'de uzun yıllar başörtülü hanımefendilerin siyaset yapması engellenmiştir, yasal bir engel olmamasına rağmen engellenmiştir. Onlar demokratik haklarını maalesef kullanamadılar bu seçime kadar. 24. Dönem'de TBMM'deki uygulamayla başörtülülerin de milletvekili olarak Meclise girebilmelerinin önü açılmış oldu. Yani Türkiye demokratikleşme noktasında önemli bir adım atmış oldu" ifadesini kullandı.

2002, 2007, 2011 genel seçilmlerinde aday adayı ve aday olmayı çok arzu eden başörtülülerin bu haklarını kullanamadığını anımsatan Ataş, "O hak mahrumiyetinin önündeki engeller kalktığı için bu seçimde teveccühün olması doğaldır diye düşünüyorum" diye konuştu.

Ataş, Türkiye'nin hem geliştiğini hem de demokratikleşme noktasında önemli süreçleri, kötü günleri geride bıraktığı için bu seçimde daha farklı bir profil olacağını kaydederek, "Zaten bunu da görüyoruz. Başörtülü hanımefendiler de partimize yoğun bir teveccühle müracaatlarını yapıyorlar" dedi.

-En çok aday adaylığı başvurusu yapılan iller

Bir soru üzerine en yüksek aday adayı müracaatı olan illerin başında 88 milletvekiline sahip İstanbul'un geldiğini, burası için 600'ün üzerinde müracaat olduğunu, bu sayının 800-900'u bulmasının tahmin edildiğini ifade eden Ataş, ikinci sırada Ankara'nın, geçen seçimde olduğu gibi üçüncü sırada ise Şanlıurfa'nın yer aldığını, ardından Diyarbakır, Konya, İzmir gibi illerin geldiğini söyledi.

Ataş, "Ama her ilimizden olağanüstü bir müracaat var bunu gözlemliyoruz. Çıkarılacak milletvekili sayısının birkaç katı kadar normal diğer Anadolu'daki, Doğu, Güneydoğu Anadolu'daki illerde de yüksek bir müracaat var. Bu teveccühün olması partimiz açısından mutluluk verici, sevindirici bir tablo" diye konuştu.

-Her kesimden müracaat

Aday adaylığı başvurusu yapanların arasında her kesimden isim dikkat çekti.

Salim Uslu gibi halen milletvekili olarak görev yapanların yanı sıra, geçmişte SHP ve CHP'den parlamentoya giren Sinan Yerlikaya, İstanbul ve Tunceli; Türkiye Görme Engelliler Derneği Genel Başkan Yardımcısı İbrahim Batdal genel merkez kontenjanı için adaylık başvurusunda bulundu.

Partiye bugün aday adaylığı başvurusunda bulunanlar arasında, eski HSYK Üyesi Ali Aydın da yer aldı.

-Süreç nasıl işleyecek?

AK Parti'de, aday adaylığı başvuruları 11 Şubat'ta başlamıştı.

AK Parti, aday adaylık başvurusu için özel aidat olarak erkek adaylardan 5 bin lira, kadın adaylardan 2 bin 500 lira alıyor, engellilerden ücret talep etmiyor.

Başvuruların sona ermesinin ardından AK Parti'de, 28 Şubat-1 Mart tarihleri arasında teşkilat temayül yoklaması yapılacak.

Temayül yoklamasından sonra, 6 Mart'ta parti genel merkezinde, komisyon çalışmaları, aday adaylarına yönelik mülakatlar başlayacak. Merkez yoklamasının esas alınacağı parti adaylarının belirlenmesi ve sıralama tespitine yönelik çalışmalar, Genel Başkan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında, 23 Mart-7 Nisan tarihlerinde düzenlenecek toplantılarla sonuçlandırılacak.

Kaynak: AA / Politika

Mustafa Ataş Ak Parti İstanbul Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Tertil nedir? Kuran'da Tertil ne demektir? Tertil kelimesinin tanımı ve anlamı! Akaryakıt Fiyatları (GÜNCEL): 16-17 Nisan benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Güncel akaryakıt fiyatları! 16-17 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Beypazarı Maden Suyu yasaklandı mı? Maden suyu sağlığa zararlı mı? Yabani 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 31 Nisan Yabani yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kabine toplantısında alınan kararlar! 16 Nisan Kabine Toplantısı sonucu nedir, hangi karar alındı? Kabine Toplantısı bitti mi? SON DAKİKA! Kabine Toplantısı ne oldu, devam ediyor mu? Bahar 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Bahar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Ben Bu Cihana Sığmazam 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Ben Bu Cihana Sığmazam yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Mehmed: Fetihler Sultanı 8. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Mehmed: Fetihler Sultanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Survivor dokunulmazlık oyununu kim kazandı? 16 Nisan Salı 2024? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor kim kazandı? 16 Nisan Salı Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title