Haberler

AK Parti Belediye Başkanları İstişare ve Yönlendirme Toplantısı

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, "İlk yapılacak Bakanlar Kurulu kararıyla hayata geçirilmek üzere, kapanan belediyelerden ilçe ve büyükşehir belediyelerine intikal eden borçlar bir yıl ertelenmiştir" dedi.

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, "İlk yapılacak Bakanlar Kurulu kararıyla hayata geçirilmek üzere, kapanan belediyelerden ilçe ve büyükşehir belediyelerine intikal eden borçlar bir yıl ertelenmiştir" dedi.

Davutoğlu, AK Parti Belediye Başkanları İstişare ve Yönlendirme Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, AK Parti döneminde yerel yönetimlerde büyük bir devrim yaşandığını, yerel yönetimlerin hukuki olarak güçlendirildiğini söyledi.

2004'te Büyükşehir Belediyesi Kanunu'nu, 2005'te Belediye Kanunu'nu, İl Özel İdaresi Kanunu'nu, Mahalli İdare Birlikleri Kanunu'nu çıkardıklarını anlatan Davutoğlu, 2008'de 5747 sayılı Kanun ile belediye sınırları içerisindeki alt kademe belediyeleri kaldırıp, entegre bir bütün haline getirdiklerini kaydetti.

Davutoğlu, 2008'de 5779 sayılı kanunla il özel idarelere ve belediyelere genel bütçe vergi gelirlerinden pay verilmesini sağladıklarını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ama en önemlisi, en kapsamlısı, son olarak 6360 sayılı Kanun'la bütün büyükşehir belediyelerinin sınırları, il sınırına genişletildi ve 16 olan büyükşehir sayısı, 30'a çıkarıldı. Bu mübalağa etmeksizin söylüyorum, Cumhuriyet tarihindeki en büyük yerel yönetim reformudur. Çünkü sadece daha önceki kanuni düzenlemelerde olduğu gibi yerel yönetimlere belli haklar devredilmemiştir, yerel yönetimlerin alanı, kapsamı genişletilerek aslında yerinden yönetime geçiş anlamında dev bir hamle yapılmıştır. Bu yapılırken, karşılaşılacak sorunların farkındaydık. Bu yapılırken, bir intibak dönemi yaşanacağını da biliyorduk."

-"Bütüncül politikalara dayalı bir anlayış hakim kılındı"

Bu devrimle şu anda bütün büyükşehir belediyelerinin bulundukları merkezlerden bütün belediye alanına makro bir bakış ile planlama yapabildiğine dikkati çeken Davutoğlu, "Eskiden bir ilçe, bir politikayı takip ederken, başka bir ilçe başka bir yaklaşım içindeyken ve bir il bütünlüğünde işlevsellik anlamında hizmet, şehir kültürü anlamında estetik planlama yapılamazken, şimdi Büyükşehir Yasası ile birlikte il bazında, ilçe bazında bütünü gören, parça parça politikalara değil bütüncül politikalara dayalı  bir anlayış hakim kılındı" dedi.

Gittikçe bu yapı oturdukça, bu anlayışla birlikte ilçelerin entegre bir bütün haline geleceğini ifade eden Davutoğlu, ilçelerin oluşturduğu büyükşehirlerin de  Türkiye'nin temel taşları haline dönüşeceğini söyledi.

Bursa'da 7-8 Kasım'da Büyükşehir Yasası ile ilgili değerlendirmeler konusunda birçok çalıştay, toplantı gerçekleştirildiğini anlatan Başbakan Davutoğlu, yasayla ilgili bir değerlendirme yaptıklarını, buna bağlı olarak da gerekli adımları atmaya kararlı olduklarını kaydetti.

Bu konuda getirilen her türlü öneriyi de göz önünde bulunduracaklarını dile getiren Davutoğlu, Bursa'da kendisinin de katıldığı ve saatlerce süren istişarelerde gündeme gelen hususlardan yola çıkarak, bazı temel kararlar aldıklarını bildirdi.

-Kapanan belediyelerin borçlarına 1 yıl erteleme

Bu kapsamda 5 karara varıldığına, bunların bir kısmının müjde, bir kısmının da ileride atılacak adımlar mahiyetinde olduğuna dikkati çeken Davutoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:

"Bursa'da yapılan  istişareler sonrasında, 23 Aralık 2014 tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla il özel idareleri, büyükşehir belediyeleri, belediyeler ve bağlı kuruluşlarının borçlarıyla ilgili yapılan kesintiler 6 ay ertelendi. İkincisi, bugün, dün akşam yaptığımız bir toplantıyla karara bağladık. Yine yasa gerektirmediği için Bakanlar Kurulu kararıyla hayata geçirildiği için de ilk Bakanlar Kurulu kararıyla hayata geçirilmek üzere, kapanan belediyelerden ilçe ve büyükşehir belediyelerine intikal eden borçlar bir yıl ertelenmiştir. Ben gittiğim her yerde bu şikayetler vardı. Kongrelerden sonra sivil toplum kuruluşlarıyla, belediyelerimizle yaptığımız istişarelerde özellikle ilçe belediyelerimiz diyorlardı ki:  'Beldeler kapandı, borçlarını biz aldık fakat gelirlerimiz aynı ölçüde artmadığı için sıkıntıyla karşı karşıya kalıyoruz'. Şimdi arkadaşlar mazeret kalmadı, borcunuz yok. O belediyelere hizmet etmek artık sizin göreviniz, hiçbir karşılık beklemeden bu anlamda."

Bir yıl erteleme dışında, bir yıl bittiğinde tekrar bir değerlendirme yapacaklarını belirten Davutoğlu, son derece elverişli şartlarda bu borçların yeniden yapılandırılacağını, daha uzun döneme yayılacağını bildirdi. Davutoğlu, 'Yyavaş yavaş ödeyeceksiniz, ama hizmeti hızlı hızlı yapacaksınız" dedi.

-"Başka bir partiye mensup diye bir belediyeye farklı uygulama yapmadık"

Davutoğlu, diğer partilerin elinde bulunan büyükşehir belediye başkanlarıyla ilgili kendilerine yoğun şikayetler geldiğini anlatarak, son olarak ziyaret ettikleri birkaç ilde, ilçe belediye başkanlarından "Belli hizmetleri büyükşehir belediye başkanları yapmak durumunda ama biz talep ettiğimizde o hizmetleri bize yapmıyorlar, kendilerine ait belediyelere yapıyorlar" şeklinde şikayetlerin geldiğini söyledi.

"Buna biz taviz vermeyiz" diyen Davutoğlu, büyükşehir belediye başkanlarının, ilçe belediyeleri kime ait olursa olsun, onlara aynı muameleyi yapmak durumunda olduğunu vurguladı. Başbakan Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Burada bulunan 18 büyükşehir belediye başkanımıza söylüyorum, bir çoğunda ilçe belediye başkanları da bizde ama ilçe belediye başkanı bir başka partiden de olsa o ilçeye hizmet götürmek sizin görevinizdir. Siz bunu yapıyorsunuz ama bazı belediyeler maalesef bunu yapmıyorlar. Son olarak İzmir'de bunu gördük. Belli belediyelere, AK Parti'ye mensup belediye başkanlarına 'Biz bu hizmeti yapmayacağız' diye neredeyse yazılı cevap veriliyor. Birçok büyükşehirde bunu görüyoruz. Birçok büyükşehirde neredeyse AK Parti'ye oy verdi diye o ilçeleri cezalandırılmaya kalkıyorlar. Biz hiçbir zaman başka bir partiye mensup diye bir belediyeye farklı uygulama yapmadık."

Genel bütçeden belediyelere kendilerinin döneminde 140 milyar lira aktarıldığını ifade eden Davutoğlu, "Mesela Erzurum'a 1,5 milyar lira aktarıldı, Diyarbakır'a 2,7 milyar lira, Konya'ya 4,3 milyar lira aktarıldı, İzmir'e 7,2 milyar lira. Yani biz, şu belediyeler bize ait, diğer belediyeler başkalarına ait diye bir ayırım yapmadık" şeklinde konuştu.

AK Parti hizmet anlayışı için seçime kadar oy talep ettiklerini belirten Davutoğlu, ancak seçimden sonra 77 milyon vatandaşa eşit şekilde muamele etmenin, kendileri için temel ilke olduğunu, ayrım gözetmediklerini söyledi.

-"Ayrımcılık yapılırsa gerekli hukuki işlem hemen yapılacak"

"Kim nereye siyasi olarak tercihte bulunmuşsa ona saygı duyarız" diyen Davutoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Hiçbir ayrım gözetmedik ve gözetmeyeceğiz. Onlar ne yaparlarsa yapsınlar, onlar ne kadar partizanca davranırsa davransınlar, biz aynı şekilde muamele etmeyeceğiz. Çünkü bizim için her vatandaşımız bize kutsal bir emanettir. Onun ne oy verdiği sandıkta gizlidir. Ama Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı aleniyettedir, açıktır ve eşitttir. Buradan üçüncü olarak aldığımız karar, bütün büyükşehir belediye başkanlarına sesleniyorum, diğer partilerin elinde olanlara, eğer herhangi bir ilçeye dönük ayrımcılık yapılırsa ve yapılması gereken hizmetler aksatılırsa, o ilçe bu hizmeti alamıyorsa gerekli hukuki işlem hemen yapılacak ve o hizmet merkezden yapılıp büyükşehir belediyelerine mahsup edilecek. Biz buna tahammül göstermeyiz. Buradan uyarıyorum bütün diğer 12 büyükşehir belediye başkanı, farklı partilerden olan, bulunduğunuz şehirlere aidiyet bilinciyle yaklaşın, vatandaşlarımız arasında ayrım yapmayın, ilçelerimizi cezalandırmaya kalkmayın. Bunun yapılması durumunda gerekli hukuki prosedür işletilir ve hak, hak edene verilir."

-"Belediyelerin kendi öz gelirlerinin güçlendirilmesini istiyoruz"

Davutoğlu, belediyelerin merkezi bütçeden talepte bulunan yapılar haline gelmelerini değil, kendi öz gelirlerini güçlendirmelerini istediklerini vurguladı.

Büyükşehir belediyeleri ile il belediyeleriyle yapılan toplantılarda hep bu konunun dile getirildiğini vurgulayan Davutoğlu, "İnşallah özel bir çalışma yaptırıyoruz. Bu çalışma tamamlandığında yasal düzenleme olarak da belediyelerimizin öz gelirleri artacak. Kendi gelirleriyle, kendi yağlarıyla kavrulur hale gelecek" dedi.

Başbakan Davutoğlu, seçim sonrasında atacakları adımları şimdiden planladıklarını, bu öz gelirleri nasıl artıracaklarının alternatif modellemelerini yaptıklarını kaydetti.

(Sürecek)

Kaynak: AA / Güncel

Ahmet Davutoğlu Ak Parti Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title