Haberler

AK Parti Ankara Milletvekili Adayı Aydın: "İhracatta Birçok Ülkeden İyiyiz"

AK Parti Ankara 1. bölge milletvekili adayı Barış Aydın, ihracat düşüşünün Türkiye'ye özgü bir durum olmadığını, tüm küresel ve bölgesel olumsuzluklara rağmen Türkiye'nin G20 ülkeleri içinde ihracatı en az gerileyen 7'nci ülke konumunda kalarak görece daha iyi bir performans sergilediğini bildirdi.

Aydın yaptığı açıklamada, küresel ekonomide bir türlü aşılamayan sıkıntılar ve en büyük pazar olan AB ekonomisindeki daralma yanında Ortadoğu'da yaşanan sıcak savaş ve terör olgusunun yol açtığı güvenlik problemlerinin, doğal olarak Türkiye ekonomisine de yansıdığını anlattı. Döviz kurundaki hızlı yükseliş, komşu ülkelerle yaşanan kota ve vize krizleri gibi faktörlerin de etkisiyle ihracatta geçen yıla göre düşüş yaşandığını değerlendiren Aydın, ihracattaki düşüşün sadece Türkiye'ye özgü bir durum olmadığının altını çizdi. Aydın, dünya genelinde ticarette bir daralma yaşandığını belirterek, "Tüm olumsuzluklara rağmen Türkiye, G20 ülkeleri arasında ihracatı en az gerileyen 7'nci ülke. İhracatta; birçok ülkeden daha iyi bir performans ortaya koyduk" dedi.

Aydın, ihracatla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:

"Dünya genelinde ekonomik sıkıntılar yaşanmaya devam ediyor ve tüm ülkelerin ihracatı, yani küresel ticaret bundan olumsuz etkileniyor. Özellikle AB pazarındaki daralma ve komşu ülkelerde yaşanan istikrarsızlık ve güvenlik problemleri bizim ihracatımıza olumsuz etki yapmaktadır. Ancak açıklanan OECD verilerine bakarsak, bu yılın ikinci çeyreğinde Türkiye, G20 ülkeleri içinde ihracatı en az etkilenen 7'nci ülkedir. İhracatımız, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,7'lik bir düşüşle 36,4 milyar dolar olsa da Türkiye, G20 ülkeleri arasında ihracatında en az kayıp yaşayan ülkelerden birisi olmuştur. Türkiye, G20 ülkeleri içinde, küresel çaptaki durgunluktan en az etkilenen 7'inci ülkedir. Türkiye ihracatta; Japonya, Almanya, Endonezya, Fransa, İtalya, Kanada, Brezilya, Hindistan, Arjantin, Avustralya, Rusya ve Suudi Arabistan'ın da aralarında bulunduğu 12 ülkeyi geride bırakmayı başarmıştır. Türkiye; Rusya ve Ukrayna arasındaki gerginliğin yanında DAEŞ krizinin de etkisini iyiden iyiye hissettirdiği 2015'in ilk çeyreğinde de ihracattaki yüzde 7,6'lık gerilemeye karşın yurtdışına mal satışında en az sıkıntı yaşayan 6. ülke olmuştu. Bu veriler sanayicimizin, ihracatçımızın gücünü, krizlere dayanıklılığını ve dinamizmini gösteriyor. Son on yılda Türkiye bu alanda önemli bir aşama kaydetmiştir. Üreticimiz, ihracatçımız; ürünü pazarlayan ve taşıyan firmalarımız, tüm dünyanın krizde olduğu dönemlerde bile bunu nasıl yapacağı konusunda da artık oldukça bilgili ve tecrübelidir."

Aydın, 2023 yılı için belirlenen 500 milyar dolarlık ihracat hedefine de değinirken, yeni dönemde 2023 hedefleri doğrultusunda girdi tedarik ihtiyacı envanteri dikkate alınarak Girdi Tedarik Stratejisi'nin (GİTES) güncelleneceğini bildirdi. Yıllık bazda ihracat düşüşünün yüzde 10'un altında kalacağını öngören Aydın, seçim sonrası sağlanacak istikrarla Türkiye'nin hızlı ekonomik büyüme ve kalkınma sürecini yeniden yakalayacağı ve 2023 hedefleri doğrultusunda hızlı adımlarla ilerlemeye devam edeceğini kaydetti.

Aydın, Türkiye'nin 2023'te 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşacağından kimsenin kuşkusu olmaması gerektiğini ifade ederek, "Bu yeter mi? Yetmez. Biz önümüzdeki dönemde daha çok çalışıp daha çok çabalayacağız. Daha da başarılı olacağız. İhracatta çıtayı çok daha yukarılara taşıyacağız" diye konuştu. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Barış Aydın Ak Parti Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı! IC ENTERRA YENILENEBILIR ENERJI HALKA ARZ NE ZAMAN? Ic Enterra Yenilenebilir Enerji halka arz talep toplama başladı mı, ne zaman başlıyor? 2024 KPSS başvuruları ne zaman? Başvuru nereden yapılır? ÖSYM BAŞVURU EKRANI! Seçmen kağıdı olmadan oy kullanılır mı? Seçmen kağıdı, oy kullanırken gerekli mi? Oy kullanırken gereken belgeler neler?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title