Haberler

AK Parti Adıyaman Milletvekili Erdoğan:

AK Parti Adıyaman Milletvekili Mehmet Erdoğan, Tarımın Sosyal Olmaktan Ziyade, Stratejik, İktisadi ve Rekabete Dayalı Önemli Bir Sektör Olduğunu Bildirdi

AK Parti Adıyaman Milletvekili Mehmet Erdoğan, tarımın sosyal olmaktan ziyade, stratejik, iktisadi ve rekabete dayalı önemli bir sektör olduğunu bildirdi.

Erdoğan, yaptığı yazılı açıklamada, bugün Türkiye nüfusunun yüzde 25'inin halen tarım sektöründe olduğunu, tarımın milli gelir içindeki payının yüzde 8, ihracattaki payının yüzde 11 olduğunu belirtti.

Türkiye'nin, 20'den fazla temel tarım ürününün üretiminde, 10'dan fazla tarım ürününün ihracatında, dünyada ilk 5 sırada olduğunu, tarımsal üretim değeri açısından dünyada 8'inci, Avrupa Birliği ülkeleri arasında 1'inci sırada olduğumuzu ifade eden Erdoğan, şunları kaydetti:

'Tarım, sosyal olmaktan ziyade, stratejik, iktisadi ve rekabete dayalı önemli bir sektör. Tarım, üzerinde negatif anlamda en fazla popülizmin yapıldığı bir alan. AK Parti döneminde, bu sektörde de çok önemli iyileştirmelere şahit olmaktayız ancak ne yazık ki muhalefet partisinin çok değerli milletvekillerinin ezberlerini değiştirmeyen söylemlerine bir kez daha şahit olduk.

Onlar Onuncu Yıl Marşı'nı söylemeye devam etsinler, biz AK Parti İktidarı boyunca Türkiye'de yüzüncü yıl marşının mısralarını yazıyoruz, yüzüncü yıl marşını bestelemeye devam ediyoruz. Yapılan desteklemelerle gelişen tarım sektörünün milli gelire katkısı son 7 yılda 2 kattan fazla artarak, 2002 yılında 36 milyar lira iken, 2009 yılında 79 milyar liraya ulaştı.'

- TARIMDA TOPLULAŞTIRMA ÇALIŞMALARI-

Erdoğan, Türkiye'de 3 milyon tarım işletmesinin, 21 milyon parsel üzerinde tarımsal faaliyette bulunduğunu ancak işletmelerdeki ölçek küçüklüğü ve parçalılığın tarım sektörünün yapısal sorunlarından birisi olduğunu vurguladı.

Tarım Reformu Genel Müdürlüğü'nün arazi toplulaştırma ve tarla içi geliştirme gibi tarımsal altyapı hizmetlerini yürütürken kırsalın çalışan, üreten, yaşanan ve korunan alanlar haline getirilmesine yardımcı olduğunu dile getiren Erdoğan, şöyle devam etti:

'Kuraklık küresel bir tehdit, bundan da en fazla su kaynaklarımız ve tarım etkilenmekte. Dolayısıyla, suyun verimli kullanılmasını sağlayacak toplulaştırma ve modern sulama sistemleri gibi tedbirlerin alınması gerekli. Arazi toplulaştırması, basınçlı sulamanın yaygınlaştırılması tarım sektörünün ve Hükümetimizin temel önceliklerinden birisidir. Arazi toplulaştırması ile parsel sayısı azalmakta, şekilleri düzelmekte, her parsel yol ve sulama kanalına kavuşturulmaktadır.

Yani toplulaştırma ile arazi sulamaya uygun bir hale getiriliyor. Bu nedenle sulama projeleriyle toplulaştırma projelerinin birlikte ve eş zamanlı yürütülmesi zorunludur. Türkiye'de ilk arazi toplulaştırması ve tarla içi geliştirme hizmetleri 1961 yılında başladı. 1961?2002 arası 41 yılda 450 bin hektar alan toplulaştırılırken, son 8 yılda 691 bin hektar alanda toplulaştırma çalışması tamamlandı.'

Erdoğan, GAP Eylem Planı ile birlikte toplulaştırma projelerine hız verildiğini, GAP bölgesinde 7 ilde 75 projeyle 2 milyon 61 bin hektar alanda bu çalışmalara devam edildiğini ifade etti.

GAP Eylem Planı kapsamında Adıyaman'da 3 ilçe ve 83 köyde toplam 78 bin 648 hektar alanın toplulaştırma ihalesinin 2010 yılında yapıldığını ve çalışmalara başlandığını ifade eden Erdoğan, şöyle devam etti:

'Bu projeyle 1.672 kilometre tarla yolu ve 73 yerleşim biriminde de kanalizasyon şebekesinin yapılmasına başlandı. Tarım Reform Genel Müdürlüğü, köy içi yollar, köy gelişme alanları ve kanalizasyon gibi sosyal altyapı yatırımlarının rehabilitasyonuna yönelik çalışmaları da yapıyor. Genel Müdürlüğün en önemli projelerinden birisi de arazi ıslahıdır. Harran Ovası'ndaki taban suyu ve çoraklaşma problemleriyle ilgili çalışmalar devam ediyor.

Topraksız çiftçilere toprak veriliyor, arazi kullanım planlaması çalışmalarını halen yürütüyor. Tarım Reformu Genel Müdürlüğünün 2011 yılı bütçesinde geçen yıla göre yüzde 51 artış sağlanmaktadır. Bu kurumun desteklenmesi ülke menfaatleri açısından da büyük önem arz ediyor.'

(FER-SEÇ-ÜNS) - ADIYAMAN

Kaynak: AA / Yerel

Haberler

Bakmadan Geçme

Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 26 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 26 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 26 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title