Haberler

AK Parti 23. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı

Başbakan Davutoğlu: (7) ''Kimse başka ülkelerdeki gelişen olaylara bakıp da ham hayal peşinde koşmasın.

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Kimse başka ülkelerdeki gelişen olaylara bakıp da ham hayal peşinde koşmasın. Hukuk devleti içinde özellikle de TBMM çatısı altında siyaset yapan milletvekillerine, HDP'lilere, açık söyleyeyim, bu ülkenin hukuk devleti niteliğine zarar verecek her türlü eylemden uzak durmaya ve kendi sempatizanlarına bu eylemlerden uzak durmalarını telkin etmeye davet ediyorum" ifadelerini kullandı.

AK Parti 23. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı'nın açılışında konuşan Davutoğlu, özgürlüklerin ancak hukuk devleti içinde başka özgürlükleri kısıtlamadığı zaman kullanılabildiğinde özgürlük alanı taşıdığını, bu konudaki tutumlarının açık ve net olarak bilinmesi arzu ettiğini söyledi.

Konuşmasında, paralel yapılanmaya değinen Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Son Kobani olaylarında gördüğümüz, bir müddettir değişik istihbari kaynaklardan gelmesi suretiyle zaten yakından takip altında tuttuğumuz ' Türkiye'de üniter devlet sistemini kabul ediyoruz, çözüm sürecine saygılıyız' dedikten sonra, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da insanlara ayrıca haraç görünümüyle, vergi görünümü güya altında haraç toplamaya kalkanlar, mahkeme kurmaya kalkanlar, bir belediye varsa belediyenin yanında paralel bir başka belediye kurup, halkın seçtiği görüntü altında başka yapılar kurmaya çalışanlar, bunlar da bir başka paralel yapılanmadır. Bunlara da izin verilmeyecek. Bunlara da kendi oluşturdukları alanda kendi zulümlerini oradaki halka yapmaya çalışanlara da  izin verilmeyecek. Son Kobani olaylarında geldiğimiz noktada, hepimizin üzerinde hassasiyetle durduğu ve bundan sonra da duracağı temel prensip kamu düzenidir"

-"Hukuk devleti niteliğini her bir metrekarede hakim kılacağız"

Türkiye'nin  özgürlükler ülkesi olduğunu belirten Davutoğlu, ancak özgürlüklerle birlikte güvenliğin de  tehdit edilmediği, bir kamu düzenine dayalı bir hukuk devleti olduğunu vurguladı.

Başbakan Davutoğlu, "Bu hukuk devleti niteliğini Türkiye'nin her bir metrekaresinde hakim kılacağız. Kimse başka ülkelerdeki gelişen olaylara bakıp da ham hayal peşinde koşmasın. Hukuk devleti içinde özellikle de TBMM çatısı altında siyaset yapan milletvekillerine, HDP'lilere açık söyleyeyim, bu ülkenin hukuk devleti niteliğine zarar verecek her türlü eylemden uzak durmaya ve kendi sempatizanlarına bu eylemlerden uzak durmalarını telkin etmeye davet ediyorum" dedi.

Son "İç Güvenlik Reformu ve Özgürlüklerin Korunması" paketinde de açık bir şekilde kamuoyuyla paylaşıldığı gibi kamu düzeninin korunması hususunda her türlü tedbiri alacaklarını ifade eden Davutoğlu, "molotof kokteyli silah sayılacak, maskeli gösteri yapanlar suça iştirak etmiş sayılacak, uyuşturucuya karşı etkin mücadeleyle, uyuşturucular terörist sınıfı içinde değerlendirilecek" diye konuştu.

-Yepyeni bir inşa ve restorasyon süreci

"Yeni Türkiye, milli iradenin bütün vesayetlere karşı korunduğu, temel meşruiyetin, siyasal meşruiyetin ancak ve ancak milli irade üzerinden sağlandığı, inşa edildiği bir dönem olacak" diyen Davutoğlu, aslında yeni Türkiye kavramının  2002'den beri kullandıkları bir kavram olduğunu ve süreklilik içinde devam ettiklerini söyledi. Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Ama şimdiye kadar önümüze konan engelleri birer birer aşmaya, bu engeller karşısında milli iradeyi tahkim etmeye çalıştık. Şimdi bütün bu birikim üzerinde devletimizin yeniden tanzimi, insan haklarına dayalı özgürlükçü bir Anayasa'nın mutlaka kabul edilmesi, siyasal sistemin temel özgürlüklere dayalı çoğulcu karakterinin korunması, kültürel ekonomik alanda yeni atılımların önünün açılmasını sağlayacak yepyeni bir inşa ve restorasyon sürecine giriyoruz. Bunun için önümüze engel çıkaracaklar. Daha ilk günden biz yeni Türkiye derken, gerek Kobani olaylarıyla, gerek başka mesajlarla eski Türkiye'yi inşa etmek isteyenler çıkabilecek. Onlara karşı da bütün gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz"

-"Denetim elemanının işverenin çayını içmesi bile haramdır"

Bakanlık ziyaretlerine değinen Davutoğlu, her bir Bakanlık ziyaretinde, öncelikle Bakanlıklar yapısını, ihtiyaç hissettiği yapısal reformları, sonra da spesifik konuları ele aldıklarını söyledi.

Bu kapsamda ilk Bakanlık ziyaretini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına yaptığını belirten Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Orada iş kazalarını ele aldık, asansör kazasının hemen sonrasındaydı. İşveren ve işçi sendikalarıyla toplandık, görüştük. Saatlerce görüştük Çalışma Bakanımızla birlikte. İşveren sendikalarına da işçi sendikalarına da 'Ne talep ediyorsanız söyleyin devlet olarak bunların hepsini yapacağız, yasal ne düzenleme istiyorsanız, teknik ne teşvik istiyorsanız, yeterki iş kazaları üzerinden vatandaşlarımızın böylesine katliam vari, cinayet vari olaylarına şahit olmayalım.' Çalışma ve Sosyal Bakanlığı denetimcilerine çok net mesajlar verdim, onlarla da toplandık. Şunu da söyledim, bir denetim elemanının denetim için gittiği yerde işverenin çayını içmesi bile haramdır. Çünkü bana bilgiler geldi, denetim elemanları, işverenin arabalarıyla gidiliyor, yemekler ikram ediliyor. Çayını bile içmesi haramdır, mazur görülemez. Denetim elemanı gidecek ve orada objektif olarak bu denetimleri yapacak."

-"Her türlü adli, idari soruşturma yapılacak"

Yeni yasal düzenlemelerle, iş kazalarıyla ilgili büyük bir şura toplantısı hazırlıkları içindeyken Ermenek'te vahim kazayı yaşadıklarını anlatan Davutoğlu, kendisinin de doğduğu yere 40-50 kilometre ötedeki, oradaki dağda çok zor şartlarda yaşayan insanların nasıl büyük çileler içinde çalıştıklarını bildiğini söyledi.

Türkiye'de bazı bölgelerinde mahrumiyetten bahsedildiğini ifade eden Davutoğlu, konuşmasında "Oralar gerçek, o mahrumiyetlerin çok ötesinde mahrumiyetler yaşamıştır, tanımıştır, onun için büyük göçler vermiştir. Hala zor şartlarda yaşarlar. Onların o zor şartlarda yaşamalarından kaynaklanan, iş sahibi olma ihtiyacını kendi rantı için kullanan işveren kesinlikle hesaba çekilecektir" ifadesine yer verdi.

-"Şikayet için özel bir hat oluşturacağız"

Devletin tedbirler aldıklarını, maden işçilerin haklarını genişlettiklerini, "6 saatten fazla çalışamaz " dediklerini anımsatan Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Bu şu demek değildir, buradaki işverenlerimize tekrar sesleniyorum, Bu kural geldiğinde, bu 6 saati etkin kullanmak için maden işçilerini yerin 200-300 metre altında yemek yeme zorunluluğu getirme demek değildir. Buna kimsenin hakkı yok. Daha ilk gün, maden açıldıktan sonraki ilk günde bu baskı, bu zorunluluk gibi, böyle bir baskı ile karşılaşıldığında bu gayriinsanidir. İnsanlık onuruna aykırıdır. Her türlü adli idari soruşturma yapılacak. Bizim her bir vatandaşımızın canı bize emanettir ama buradan bütün işçilerimize de seslenmek istiyorum. Dün orada ailelerle kucaklaştığımızda sayın Cumhurbaşkanımızla birlikte, bunları anlattıklarında ve tedbir almamız talep edildiğinde niye dedim şikayet etmediniz, niye bizi haberdar etmediniz, böyle bir olayın varlığından. Daha ilk birkaç günlük, ilk maden açıldığında.

Şimdi yeni bir uygulama başlatmayı düşünüyoruz. BİMER Başbakanlığa zaten her an hazır bir iletişim kanalı var. İş kazalarıyla ilgili, herhangi bir iş yerinde bizim işçilere tanıdığımız hakların ihlal edildiği vaki olursa doğrudan şikayet edecekleri özel bir hat oluşturacağız. Doğrudan şikayet edecekler. 'Şurada uygun şartlarda olmayan asansörle taşınmamız istendi' Anında o iş yerini kapatırız. 'Şurada madenin altında bize yemek yedirildi'. Anında tedbir alırız. "

"Vatandaşlara angarya muamelesi yapılamaz"

Toplumda bir zihniyet değişimine ihtiyaç olduğunu  belirten Davutoğlu, Isparta'daki trafik kazasıyla ilgili de şu değerlendirmede bulundu:

"Son Akşehir'den Yalvaç'a giden kardeşlerimiz, hanım kardeşlerimiz, elma toplamaya rızık için gidiyor ama hırslı bir nakliyeci diyeyim, taşıyıcı, kendisi şoför olarak vefat etti. İki minübüsü birleştirip 24 kişilik yerine 46 kişiyi koyuyor, bu nasıl hırstır? ve bu jandarma kontrolünü geçtikten sonra yapılıyor yani devleti aldatıyor, jandarma kontrol ediyor geçtikten sonra değiştiriyor. Burada şunu açık bir şekilde görüyoruz. Nasıl yasal tedbir alırsak alalım, bir zihniyet değişimine de ihtiyaç var, Vatandaşlarımızın kendi haklarını koruma bilincine ihtiyaç var. Bir kez daha buradan bütün vatandaşlarımıza emekçilerimize sesleniyorum, hiçbir yerde size angarya muamelesi yapılamaz, bildirin, bize yardımcı olun ki bu tür teşebbüslere kalkışanlar en başından engellensin. Biz yasal her türlü tedbiri aldık, almaya devam edeceğiz."

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığını ziyaret ettiğinde madencilerle ve maden şirketleri ile konuştuğunu anlatan Davutoğlu, yeni yasadan doğan bazı sıkıntılar varsa bunları aşacaklarını söylediğini kaydetti.

Davutoğlu, "Çünkü bir çok madenin kapatılma riski söz konusuydu. Bundan sonrada yakından takip edeceğiz. her türlü tedbiri almaya kararlıyız" dedi.

- Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Ahmet Davutoğlu Ak Parti Türkiye Kobani Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title