Haberler

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Kaya İzmir'de Açıklaması

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, "Biz iktidara geldiğimizden beri özgürlüklerin en büyük teminatı olduğumuzu, herkesin özgürce yaşam hakkını savunduğumuzu yaşayarak görüyoruz.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, "Biz iktidara geldiğimizden beri özgürlüklerin en büyük teminatı olduğumuzu, herkesin özgürce yaşam hakkını savunduğumuzu yaşayarak görüyoruz. Hiçbir birey bu ülkede kılık kıyafetinden dolayı, istediği şeyi yaşamaktan dolayı ötekileştirilemez. Şort giyen kardeşimize nasıl sahip çıktıysak minibüsten başörtüsü yüzünden indirilen kardeşimize de aynı şekilde sahip çıktık. Herkesin özgür bir şekilde yaşama, giyinme hakkı teminat altındadır bu ülkede." dedi.

Bakan Kaya, Yaşlılar Haftası etkinlikleri kapsamında Torbalı Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğünün açılış törenine katıldı, huzurevi sakinleri ile kahvaltı yaptı.

Huzurevi binasının önünde vatandaşlara seslenen Kaya, bugün demokrasinin, insan hak ve özgürlüklerinin güvende olduğu, ekonomide, siyasette, sosyal politikalarda birçok yeniliği hayata geçiren güçlü bir Türkiye olduğunu ve darbeci teröristlere rağmen her alanda istikrarlı bir şekilde büyüdüğünü bildirdi.

Kaya, barış, kardeşlik, hak ve adalet yolunda yürüdüklerini, bu yolda her türlü engeli milletle aşmaya devam edeceklerini vurgulayarak, "Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, Türkiye'yi milli ve manevi değerlerimizi yaşatarak geleceğe taşıyacağız.

Hükumetimiz her türlü inanç, fikir ve düşünce özgürlüğünün teminatı olmaya devam edecektir.

Bizim medeniyet anlayışımızın temelinde insan vardır." dedi.

Bakanlığın çalışmaları

Türkiye'nin dört bir yanına yayılmış huzurevlerinde sosyal güvencesi olan ya da olmayan tüm yaşlılara hizmet verdiklerini aktaran Kaya, 2002 yılında 63 huzurevi, yaşlı bakım ve rehabilitasyon merkezinde 4 bin 952 yaşlıya hizmet verilirken, bugün bakanlık olarak 141 huzurevinde toplam 13 bin 316 yaşlıya hizmet verdiklerine dikkati çekti.

Bakan Kaya, yaşlıların sıcak aile ortamından ayrılmadan, sosyal yaşamlarından kopmadan, en aktif şekilde ömürlerini sürdürmelerini öncelikli tercih olarak belirlediklerini dile getirerek, bu amaçla evde bakım aylığı uygulamasını sürdürdüklerini ifadesini kullandı.

Türkiye'nin her alanda büyüdüğünü, geliştiğini ve ilerlediğini belirten Kaya, şöyle devam etti:

"Bu durumdan, Türkiye'nin büyümesinden rahatsız olanlar ülkemizi içeriden ve dışarıdan zayıflatmak, istikrarsızlaştırmak istediler ve bugün de bunun için uğraşıyorlar.

15 Temmuz darbe girişimi bunun en son örneğidir. Bu kanlı geceyi birlikte yaşadık. Şehitler verdik. Ülkemizin bağımsızlığı, istikrarı için bedeller ödedik.

15 Temmuz'da milletimiz, hiçbir boyunduruğu kabul etmediğini bütün dünyaya haykırmıştır.

Türkiye 15 Temmuz'da kadını erkeğiyle, genci ve yaşlısıyla işgalci çetelere 'dur' demiştir."

Milletin, ağır bedeller ödeyerek milli irade üstündeki her türlü ipoteği söküp atmaya karar verdiğini değinen Kaya, "Artık buna hiç kimse engel olamaz.

Bu karar, inşallah 16 Nisan'da resmiyet kazanacak, dünyaya ilan edilecektir.

16 Nisan'da milli irade ile siyasi irade arasındaki mesafe ortadan kalkacak, Türkiye ihtiyacı olan yönetim modeline kavuşacaktır." diye konuştu.

Cumhurbaşkanlığı Hükumet Sistemi

Bakan Kaya, Cumhurbaşkanlığı Hükumet Sisteminin kalıcı siyasi istikrar yolunda atılan en büyük adım olduğunu vurgulayarak, birlik ve beraberliği, uzlaşmayı ve istikrarı elde etmek için çalıştıklarını vurguladı.

Türkiye'nin bu değişiklikle bünyesine ve gelişmesine uygun bir yönetim modeline kavuşacağını aktaran Kaya, "Yönetimde çift başlılık ortadan kalkacak. Hükumet icraat yapacak, meclis kanun yapacak ve hükumeti denetleyecek. Meclis ve hükumet gerçek anlamda ayrılmış olacak.

Meclisi ve hükumeti millet seçecek, millet denetleyecek.

Cumhurbaşkanlığı Hükumet Sistemi, güvenlik politikalarındaki hızlı ve etkin karar alma gücüyle terörü Türkiye'nin gündeminden çıkaracak." ifadesini kullandı.

Yeni bir değişime hazırlanan Türkiye'nin önüne set çekmek isteyenlerin milli iradenin üstün gücü karşısında ezilmeye mahkum olduğuna işaret eden Kaya, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Dili, dini, rengi, mezhebi ne olursa olsun bu ülkede nefes alan her ferdin canı, malı, inancı emniyet altındadır.

Sahip olduğumuz her değer, bizim zenginliğimizdir. Hiç kimsenin dışlanmasına, hiç kimsenin ötekileştirilmesine müsaade etmedik, etmeyeceğiz.

Bin yıldır bu topraklarda kök salan kardeşlik ruhunu hiç kimse bozamaz."

Avrupa'nın tutumu

Batı ülkelerinin "hayır" kampanyalarının yanında yer aldığını, terör örgütü PKK'nın flamalarıyla miting yapmasına izin verdiğine dikkati çeken Kaya, Hollanda'da haksız, insanlık dışı, hiçbir diplomatik teamüle uymayan davranışla karşı karşıya kaldığını anımsattı.

Kaya, Hollanda'da yaşananların sebebinin de Türkiye'nin kutlu yürüyüşüne "dur" demek olduğuna işaret ederek, şunları ifade etti:

"Bir kadın bakandan niçin bu kadar korkar bir Avrupa ülkesi? İçeride seçim varmış, şuymuş, buymuş. Kendi iç hesapları varmış, sadece bununla açıklamak mümkün değil. Burada, 16 Nisan referandumundan 'evet' çıkmasından büyük endişe içindeler. 15 Temmuz darbe girişiminden sonra ortaya tepki koymakta geciken, sürekli demokrasiden, insan haklarından söz eden, sürekli kadın haklarından parmak sallayarak bahseden Batı bir kadın bakana bırakın diplomatik teamülleri insanlık dışı muamelede bulunmuştur. Sürekli bize kadın haklarından, demokrasiden bahsediyorlar. Biz kadın haklarının da demokrasinin de özgürlüklerin de en büyük teminatıyız. Biz iktidara geldiğimizden beri özgürlüklerin en büyük teminatı olduğumuzu, herkesin özgürce yaşam hakkını savunduğumuzu yaşayarak görüyoruz. Hiçbir birey bu ülkede kılık kıyafetinden dolayı, istediği şeyi yaşamaktan dolayı ötekileştirilemez. Şort giyen kardeşimize nasıl sahip çıktıysak minibüsten başörtüsü yüzünden indirilen kardeşimize de aynı şekilde sahip çıktık. Herkesin özgür bir şekilde yaşama, giyinme hakkı teminat altındadır bu ülkede."

Cumhurbaşkanı ve başbakanlar arasındaki krizler

Geçmişte cumhurbaşkanı ve başbakan arasında krizler yaşandığını anımsatan Kaya, şunları kaydetti:

"Rahmetli Atatürk ve İsmet İnönü arasında kriz çıktı, İsmet İnönü'nün istifası istendi. Özal ile kendisinin getirdiği Yıldırım Akbulut arasında krizler yaşandı. AK Parti iktidarı döneminde kriz yaşanmadıysa bu bizim uyum içinde çalışmamızdan ama biz istiyoruz ki partilerden bağımsız sistemi güçlü tutalım. Türkiye bu krizlerle, kaoslarla vakit kaybetmesin."

Bakan Kaya, açılış töreninin ardından Torbalı'da esnaf ziyaretinde bulundu, ilçe sosyal hizmet merkezini hizmete açtı.

Kaynak: AA / Politika

Fatma Betül Sayan Kaya Torbalı Türkiye Politika Güncel Haberler

title