Haberler

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Kaya Açıklaması

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, "Eşit imkan ve fırsatlara ulaştığı takdirde, kadınların başaramayacağı, üstesinden gelemeyeceği hiçbir iş yoktur.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, "Eşit imkan ve fırsatlara ulaştığı takdirde, kadınların başaramayacağı, üstesinden gelemeyeceği hiçbir iş yoktur. Eğitim seviyesi yükseldikçe kadının istihdamdaki payının arttığını, toplumda daha çok söz sahibi olduğunu görüyoruz." dedi.

Kaya, Birleşmiş Milletler ve Dünya Ticaret Örgütünün ortak kuruluşu Uluslararası Ticaret Merkezi ile Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) ev sahipliğinde, Ekonomi Bakanlığının iş birliğinde gerçekleştirilen Kadın Tedarikçiler Sergi ve Forumu'nda konuştu.

KAGİDER'E etkinlik için teşekkür eden Kaya, "Bizim medeniyet birikimimizin merkezinde kadın vardır. Kadın olmadan aile, aile olmadan bir toplumun var olması mümkün değildir. Güçlü ve müreffeh toplumlar inşa etmek, sosyal adaleti tesis etmek istiyorsak, kadının statüsünü güçlendirmek zorundayız. Bunun için eğitimden kültüre, siyasetten girişimciliğe, hayatın her alanında kadınlarımızın mücadelesine destek vermek ve fırsat eşitliğini sağlamak durumundayız." ifadelerini kullandı.

Kaya, kadınların siyasette, iş dünyasında, sivil toplum çalışmalarında daha aktif olduğunu belirterek, ekonomik, kültürel ve siyasal gelişmelere bakıldığında kadınların her alandaki varlığının kendilerini mutlu ettiğini söyledi.

Çalışma hayatının her alanında kadınların daha aktif yer almalarını önemsediklerini aktaran Kaya, şöyle devam etti:

"Bu amaçla; kadının iş yaşam uyumunu desteklemek ve kadın istihdamını artırmak amacıyla hukuki düzenlemeler yaptık. Çalışma hayatı ve aile hayatını bir bütün olarak görüyoruz. Bu iki alan arasında bir seçime zorlanan kadını, bu durumdan kurtarmak için önemli adımlar attık. Çalışan kadınların anneliğini teşvik için çok önemli düzenlemeler yaptık. Hamilelik, doğum ve süt izinlerinden esnek çalışmaya, iş yerlerinde kreş zorunluluğuna kadar kadınlarımızın anneliğini kolaylaştıracak pek çok imkanı devreye soktuk. Son olarak da torununa bakan büyükanneye ekonomik destek projesini hayata geçirdik."

Kaya, Türkiye'nin 2023'te dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisi arasında yer almayı hedeflediğini anımsatarak, bu nedenle kadınların iş hayatına katılımının önemli olduğunu söyledi.

Girişimcinin farklı düşüne ve risk alan insan olduğunu aktaran Kaya, ekonomide dinamizme ayak uydurmak, yenilikçi adımlar atmanın da son derece önemli olduğunu kaydetti.

"Kadınların başaramayacağı iş yoktur"

Liderlik gibi girişimciliğin de iyi bir eğitim, tecrübe ve birikimle öğrenilebileceğini dile getiren Kaya, "Eşit imkan ve fırsatlara ulaştığı takdirde, kadınların başaramayacağı, üstesinden gelemeyeceği hiçbir iş yoktur. Eğitim seviyesi yükseldikçe kadının istihdamdaki payının arttığını, toplumda daha çok söz sahibi olduğunu görüyoruz. Bu konudaki her türlü çabayı, gayreti ve özveriyi önemli ve değerli buluyorum. Bu alanda atılan her adımı yürekten destekliyorum." değerlendirmesini yaptı.

Kadın girişimciliği açısından dünyada genel durumun parlak olmadığına dikkati çeken Kaya, buna rağmen dengelerin her geçen gün daha iyiye doğru gittiğini dile getirdi.

Kaya, girişimcilik noktasında kadınların birçok doğal avantaja sahip olduğuna anlatarak, kadınların iş hayatında daha dikkatli, daha öğretici olduğunu ifade etti.

Kadınların girişimci potansiyelinin ortaya çıkarılması gerektiğine vurgu yapan Kaya, şunları kaydetti:

"Kadın istihdamı ve kadın girişimciliğinin desteklenmesine özel bir önem veriyoruz. Zira bizim için, yoksulluk ve kadın asla yan yana gelmesini istemediğimiz iki kavramdır. Türkiye olarak son 15 yılda kadın hakları ve kadınların toplumsal statüsünün iyileştirilmesi adına da çok önemli mesafeler aldık. Bunu sadece biz söylemiyoruz. Türkiye'ye genelde eleştirel bakmayı alışkanlık edinmiş Avrupa Birliği ilerleme raporlarından birinde aynen şöyle diyor; 'AK Parti iktidarının kadın hakları ve kadının toplumsal statüsünün iyileştirilmesi adına hayata geçirdiği yasal düzenlemelerin her biri birer reform niteliğindedir.' Yürüttüğümüz çalışmalarla 2005'te yüzde 20,7 olan kadınların istihdam oranı yüzde 28,3'e ulaşmıştır. Kadınların iş gücüne katılım oranı ise yüzde 33,5. Ulusal İstihdam Stratejisi'nde 2023 hedefimiz, kadınların istihdam oranını yüzde 41'e çıkarmak."

Bakan Kaya, Türkiye'de işveren ve kendi hesabına çalışan kadınların toplam oranının yaklaşık yüzde 11 olduğunu belirterek, bunun yeterli olmasa da ümit verici bir potansiyele işaret ettiğini söyledi.

Bu nedenle, üzerinde titizlikle durdukları temel hususlardan birinin de kadın girişimciliğini desteklemek olduğunu anlatan Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği bünyesinde yapılanan kadın girişimci kurulları 81 ilde çalışmalarını sürdürüyor. Kredi garanti kurumlarına sağlanacak Hazine desteğine kadın girişimcileri destekleyen pozitif hükümler getirdik. KOSGEB Girişimcilik Destek Programı dahilinde kadın girişimci kotası yüzde 20 daha fazla uygulanıyor. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarımızın yıllık proje desteği kotasının yüzde 30'u kadar ek kotayı, sadece kadınların hak sahibi olduğu projelere ayırdık. Ayrıca kadınların hak sahibi olduğu projelerde geri ödemelerin düzenli yapılması durumunda son bir yıllık geri ödemeleri hibe ediyoruz. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kadın girişimcilerin karşılaştığı sorunların başında finansal kaynak bulmakta yaşanan güçlükler gelmektedir. Bu durum kadınların yetersiz sermayeyle işe başlamalarına ve ilerleyen süreçte işin sürdürülebilirliği konusunda problemler yaşamalarına neden olmaktadır. Kadın girişimcilerin yararlandığı kredi desteklerini daha ileri bir düzeye taşımaya çalışıyoruz."

Donanımlı, lider girişimci kadınların, içinde bulundukları toplumu da dönüştürüp güçlendireceklerini belirten Kaya, daha çok sayıda kadını, girişimci olarak iş hayatında görmenin en büyük dileği olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Güncel

Uluslararası Ticaret Merkezi Fatma Betül Sayan Kaya Birleşmiş Milletler Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Dilan Polat ve Banu Parlak davası ne oldu? Dilan Polat ile Banu Parlak duruşmasında karar belli oldu mu? Öğrencisine taciz iddiasıyla tutuklanan öğretmen kim? Olay ne, nerede oldu? Dilan Polat çıkıyor mu? Dilan Polat, Banu Parlak duruşmasında ağladı mı? Nilda Polat'a dokunmak istedi, eşinin elini tuttu... 22 Nisan hangi burç? 22 Nisan'da doğanlar hangi burç oluyor? 22 Nisan tarihi hangi burç olur? 25 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Ahmet Can kimdir? Ahmet Can Altıntaş kaç yaşında, nereli? Ahmet Can puan aldı? Çorlu tren kazasında kaç kişi öldü? Çorlu tren kazası ne zaman, kaç yılında oldu? Ehliyet alımında yeni bir karar! Kimler ehliyet alamayacak? Ehliyet alabilmenin şartları neler? 1 Mayıs resmi tatil mi? 1 Mayıs Çarşamba günü tam gün mü, yarım gün mü tatil olacak 2024? ADET GECİKMESİ NEDEN OLUR? Adet gecikmesinin en yaygın sebebi ne? Çorlu tren kazası duruşması ne zaman? Çorlu tren kazası davası ne oldu? 25 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Bilge Can kimdir? Bilge Can kaç yaşında, nereli? Bilge kaç puan aldı? Demet Akalın ve kiracı olayı ne? DEMET AKALIN kiracısı ile kriz mi yaşadı? Demet Akalın, evini ne kadara kiraladı, olay ne? Sevda Türküsev kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Sevda Türküsev kaç yaşında, nereli? Sevda Türküsev biyografisi! Kilis Belediyesi hangi parti? Kilis Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? FAİZ ARTTI MI? Merkez Bankası Nisan ayı faiz kararı ne oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title