Haberler

AİHM'deki Türkiye Davası

Türkücü Ferhat Tunç, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararı gereği kazandığı 4 bin 250 avro maddi tazminatı Kobani'ye bağışladığını belirtti.

Türkücü Ferhat Tunç, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararı gereği kazandığı 4 bin 250 avro maddi tazminatı Kobani'ye bağışladığını belirtti.

Tunç, konser için geldiği Edirne'de gazetecilere açıklamada bulundu.

Tunç, Aydın'da bir konserinde konuşma yaptığı için hakkında açılan davayı AİHM'e taşıdığını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Aydın'da yaptığım bir konuşmadan dolayı hakkımda açılan davada sadece 'şarkı söylemek için izin aldığım konuşma yapmak için izin almadığımı' gerekçe göstererek hakkımda açılan davada 3 ay hapis cezası almıştım. Yani Türkiye'nin beni mahkum etmek istediği sadece konuşmam ya da şarkı söylemem değildi şarkı söylemek için izin almış konuşmak için neden izin almamış diye trajik komik bir davaydı bende bu mahkemeyi AİHM'e taşımıştım.

AİHM 'sanatçıların hayatın her alanında şarkı söylediği gibi düşüncesini seyircileriyle dinleyicileriyle paylaşabilir dolaysıyla bu dava konusu edilemez ve ceza konusu edilemez' kararı verdi, Türkiye bu yüzden bu tazminatı ödemeye mahkum edildi. Türkiye 4 bin 250 avro maddi tazminat ödeyecek. Bende bu kazandığım tazminatı Kobani'de yeniden yapılanmaya başlanan inşatlar için bağışladım. Buna benzer bir kaç davamı daha AİHM'e taşımıştım bu sonuçlanan sadece bir mahkemedir."

- Davanın seyri

Tunç, 4 Ağustos 2003'te DEHAP tarafından organize edilen konserde hükümete yönelik eleştirileri ve Kürt sorununun çözümü konusundaki açıklamaları nedeniyle para cezasına çarptırılmıştı. Ferhat Tunç, Türkiye'de yaptığı itirazların reddedilmesi üzerine 2005 yılında AİHM'ye başvurmuştu.

Kaynak: AA / Yerel

Ferhat Tunç Türkiye Kobani Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title