Haberler

AİHM'de Türkiye Davası

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Gökçeada'da hazineye devredilen bir arsanın mülkiyetine ilişkin davada Türkiye'yi mahkum etti.

Eftaliya İpseftel'in yaptığı başvuruyu inceleyen AİHM, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin mülkiyetin korunmasına ilişkin 1 numaralı protokolün 1. maddesinin Türkiye tarafından ihlal edildiğine hükmetti.

Başvuru sahibi İpseftel, Gökçeada'da babasının 1976 yılında satın aldığını öne sürdüğü ancak tapu kaydına geçirilmeyen ve 1995 yılında hazineye devredilen arsaya ilişkin hak iddia etmişti. İpseftel'in Türkiye'de en son yaptığı başvuru 22 Ekim 2004'te Yargıtay tarafından reddedilmişti.

Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, arsanın korumaya alınan bir binanın arazisinde bulunduğu yönünde rapor hazırlamıştı. Kurulun 2003 yılında hazırladığı raporda arazide yapılacak her türlü çalışmanın kurulun izni olmadan yapılamayacağı bilgisine yer verilmişti. Toplam 110 metrekarelik arsada bir de ev inşa edilmişti.

İpseftel, AİHM başvurusunda konuya ilişkin tazminat talebinde de bulunmuştu. Mahkeme, tazminat talebinin değerlendirilmesini ise ileri bir tarihe erteledi.

AİHM'in kararı üzerine İpseftel, Türkiye'deki mahkemelere yeniden başvuru yapabilecek.

Kaynak: AA / Güncel

Gökçeada Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title