Haberler

AİHM'de Türkiye Davaları

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Türkiye aleyhine açılan üç ayrı davayı karara bağladı.

Burdur Cezaevi'nde 5 Temmuz 2000 yılında mahkumların çıkarttığı isyanın ardından güvenlik güçleri tarafından yapılan müdahale sonucu kolu kopan Veli Saçılık'ın açtığı davada daha önce insan hakları ihlali bulunduğuna hükmeden AİHM, bugün Saçılık'a 10 bin avro maddi tazminat ödenmesini kararlaştırdı.

AİHM, 25 kişinin ortak yaptığı başvuru ile ilgili 2011 yılında aldığı kararda, ihlal kararı ile birlikte Saçılık dışındaki başvuru sahiplerine çeşitli maddi tazminat cezaları ödenmesine karar vermişti. Saçılık'ın Türkiye'deki mahkeme sürecinin sürdüğünü dikkate alan AİHM, bu konudaki kararını ileri bir tarihe ertelemişti.

Burdur Cezaevi'ne 2000 yılında yapılan müdahale sırasında cezaevine giren dozer ile duvar arasında kalması sonucu Veli Saçılık'ın kolu kopmuştu.

Burdur 1. Asliye Hukuk Mahkemesi, 9 Aralık 2014 tarihinde 78. duruşmada aldığı kararda, cezaevinde 2000 yılında yapılan müdahale sonucu ortaya çıkan zararın, o dönem cezaevinde bulunan tutuklu ve hükümlülerden tazmin edilmesine hükmetmişti.

gösteri ve örgütlenme özgürlüğü

Lütfiye Zengin ve 23 arkadaşının Diyarbakır'da izinsiz gösteri yaptıkları gerekçesiyle gözaltına alınmaları hakkında 2006 yılında yaptıkları başvuruyu inceleyen AİHM, "Türkiye'nin gösteri ve örgütlenme hakkıyla ilgili Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 11. maddesi ile özgürlük ve güvenlik hakkıyla ilgili 5. maddesini" ihlal ettiğine hükmetti.

AİHM'in kararı gereği Türkiye kişi başına bin 100 avro ve mahkeme masrafı olarak üç bin avro ödeyecek.

Başvuru sahipleri 2006 yılında Diyarbakır'da terör örgütü liderini öven pankart ve sloganlarla oturma eylemi yaparak trafik ulaşımını engelledikleri gerekçesiyle gözaltına alınmıştı. Diyarbakır Mahkemesi, başvuru sahipleri aleyhine 2010 yılında iki ay 15 gün hapis cezası ile bir yıl gösterilere katılmama ve 5 yıl adli denetim altında tutulma cezası vermişti.

arazi istimlak davası

Dürrü Mazhar Çevik ve Münire Asuman Çevik Dağdelen isimli vatandaşların Dikili kasabasındaki arazilerinin devlet tarafından istimlak edilmesi ve kendilerine tazminat  ödenmemesi nedeniyle Türkiye aleyhine açtıkları davayı karara bağlayan AİHM, mal ve mülkiyet hakkının korunması ile ilgili Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 1. protokolünün 1. maddesinin ihlal edildiğine hükmetti.

AİHM, 2005 yılında yapılan başvuru ile ilgili maddi tazminat kararını ise ileri bir tarihte açıklayacağını duyurdu.

Kaynak: AA / Güncel

Diyarbakır Türkiye Burdur Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title