Haberler

Ahşap Mezarlara Bilimsel İnceleme

Tokat'ın Niksar ilçesine bağlı Büyükyurt köyündeki kabristanda bulunan 2'si yıkık haldeki 19 ahşap mezarın hangi döneme ait olduğunun belirlenmesi için belediyenin öncülüğünde araştırma çalışması başlatıldı Belediye Başkanı Yadigar: "Ahşap mezarların dünya kültür turizmi çerçevesinde tanınmasına ve bilinmesine önayak olmak istiyoruz" Karabük Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Atasoy: "Ahşap mezarların büyük bir kısmı çürümüştür. Kalanların laboratuvar ortamında onarılması, kurtarılması ve tanıtımlarının yapılması şarttır"

RECEP BİLEK - Tokat'ın Niksar ilçesine bağlı Büyükyurt köyündeki kabristanda bulunan 2'si yıkık haldeki 19 ahşap mezarın hangi döneme ait olduğunun belirlenmesi

için belediyenin öncülüğünde araştırma çalışması başlatıldı.

Niksar Belediye Başkanı Duran Yadigar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede mayıs ayında düzenlenen Uluslararası 17. Doğada Görüntü Avcılığı Yarışması'na katılan fotoğraf tutkunlarının ilgi odağı olan ve yarışmanın ardından gündeme gelen mezarların tarihini araştırmak için çalışma başlattıklarını söyledi.

Köyde 17'si sağlam, 2'si yıkılmış 19 ahşap mezar olduğunu ifade eden Yadigar, mezarların farkına yeni vardıklarını belirterek, "Dünya gezginleri, dünyada böyle bir şeye rastlamadıklarını ve bunların özgün olduğunu belirttiler hatta koruma altına alınması gerektiğini ifade ettiler. Bunun üzerine bir çalışma başlattık" dedi.

Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Yusuf Sümer Atasoy'un ahşap mezarları inceleyeceğini kaydeden Yadigar, onun tespitleri doğrultusunda tarihçiler, uzmanlar ve akademisyenlerle ahşap mezarların tarihini araştıracaklarını söyledi.

Yadigar, şunları kaydetti:

"Ahşap mezarların dünya kültür turizmi çerçevesinde tanınmasına, bilinmesine önayak olmak istiyoruz. Ahşap mezarlar, birbirine geçmeli, çok kalın ağaçlardan sanki minik bir ev yapılmış gibi durmakta. Bunun tarihi derinliğinin de araştırılması gerektiğini düşünüyoruz. Niksar Belediyesi olarak bu konuda akademik çalışmaları başlattık. Önümüzdeki günlerde bu akademik çalışmaların sonuçlarını kamuoyuyla paylaşacağız."

Bu mezarların Niksar dışında başka bir yerde olmadığını savunan Yadigar, akademik araştırmalar sonrasında mezarların ve çevresinin koruma altına alınması gerektiğini belirterek, "Bu konuda ilgili makamların bize destek olmasını bekliyorum" diye konuştu.

Prof. Dr. Yusuf Sümer Atasoy ise mezarların Birinci Dünya Savaşı döneminden kalma olduğunu tahmin ettiklerini belirterek, mutlaka koruma altına alınması gerektiğini vurguladı.

Ahşap mezarlara ilişkin çalışma yapacaklarını kaydeden Atasoy, "Çalışmalara başlamadan önce ilgili makamlardan gerekli izinleri almamız gerekiyor. Gerekli izinler alındığı takdirde seve seve çalışma yapmak istiyorum. Büyükyurt köyünün mezarlık alanında, kenarları çantı tekniğinde yassı ahşap levhalarla yükseltilmiş bazı mezarlar yer almaktadır. Bu mezarların üstlerinin de ahşap levhalarla kapatıldığı kalan parçalardan anlaşılmaktadır. Ahşap mezarların büyük bir kısmı çürümüştür. Kalanların laboratuvar ortamında onarılması, kurtarılması ve tanıtımlarının yapılması şarttır."

Görenlerin dikkatini çeken ahşap mezarların, Birinci Dünya Savaşı yıllarında erkeklerin cepheye gitmesi nedeniyle yöredeki kadınlarca yapıldığı tahmin ediliyor. - Tokat

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Sümer Atasoy Karabük Niksar Tokat Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

Okulların Kapanmasına Kaç Gün Kaldı (SAYAÇ)? 25 Nisan Okullar ne zaman, hangi tarihte kapanacak? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 25 Nisan dün gece deprem mi oldu? ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title