Haberler

Ahşabı "Dantel" Gibi İşliyor

Burdur'da yaşamını sürdüren 60 yaşındaki nahhat (ahşap oyma ustası) İrfan Temekoğlu, ahşabı kendi tasarımı olan motorlu kıl testere ile dantel gibi işleyerek sanat eserlerine dönüştürüyor.

SERHAT BUĞRA ŞENKÖKCÜ - Burdur'da yaşamını sürdüren 60 yaşındaki nahhat (ahşap oyma ustası) İrfan Temekoğlu, ahşabı kendi tasarımı olan motorlu kıl testere ile dantel gibi işleyerek sanat eserlerine dönüştürüyor.

Eserlerini Balıkesir'in Edremit ilçesinde Şükrü Tunar Kültür Merkezi'nde sergileyen ve sanatını uygulamalı olarak ziyaretçilere anlatan Temekoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, emekliye ayrıldıktan sonra Burdur'da ahşap oymacılığıyla uğraşmaya başladığını söyledi.

Nahhatlık mesleğinin "ahşap dantel" alanında yoğunlaşarak eserler ürettiğini belirten Temekoğlu, şöyle devam etti:

"Emekli olduktan sonra kendime bir uğraş olması amacıyla çocukluğumdan bu yana 50 yıllık hobim olan kıl testere ahşap işlemeciliğini hayata geçirdim. Burdur'da evimin bahçesinde ve içindeki atölyemde çalışmalarımı yürütüyorum. Uzun yıllar bu işle uğraştığım için çeşitli makineler kullandım ve en sonunda bir arkadaşımın yardımıyla kendime özel bir makine tasarladım. Makinemin bir eşi daha yoktur. Öncelikle arkası yapışkan bir folyoyu işleme yapacağım ahşabın üzerine yapıştırıyorum. Bu folyonun üzerine de işlemek istediğim çizimi spreyle yapıştırıyorum. Daha sonra motif deliklerini deliyorum ve motorlu kıl testeremle işliyorum. Her motifi ayrı ayrı işliyorum."

"Kıl testereyi 300 defa söküp takıyorum"

Temekoğlu, yaptığı bir eserde 300 motif varsa kıl testereyi makinesine 300 kez söküp takarak kesim işlemini tamamladığını anlattı. Tablolardan üç boyutlu süslere kadar ahşap ve metal üzerine her türlü hediyelik eşya üretebildiğini dile getiren Temekoğlu, "Amacımız, bu mesleğin gelecek nesillere de taşınabilmesine yardımcı olabilmek." dedi.

Eserlerinden bazılarını, bir süre önce kurdukları Burdur Plastik Sanat Gönüllüleri Derneğinden arkadaşlarıyla geldiği Edremit'te sergilediğini ifade eden Temekoğlu, ahşap hediyelik eşyaların fiyatlarının işleme yoğunluğuna göre 5 liradan başlayıp 4 bin liraya kadar çıktığını kaydetti.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Balıkesir Edremit Burdur Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title