Haberler

Ahmet Özal Yeni Parti Kurdu: Partinin Adı Ana Parti !

Güncelleme:

8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın oğlu Ahmet Özal, genel başkanlığını yaptığı Ana Parti'yi gazetecilere tanıttı.

Ahmet Özal, Bağcılar'da bir otelde basın toplantısı düzenleyerek Ana Parti adlı yeni siyasi partiyi tanıttı. Ahmet Özal, konuşmasının başında siyasete girme nedenleriyle ilgili olarak, "Manevi ve fikri liderlerimizin izinde, Türkiye'yi siyasete götürmek için biz siyasete girdik. Bizim fikriyatımızın da, Atatürk'ün gösterdiği muassır medeniyet seviyesine ulaşmak, rahmetlinin gösterdiği yolda da Türkiye'de hür düşüncenin, demokrasinin, hür teşebbüsün, din ve vicdan hürriyetinin daha yaygın olduğu bir Türkiye için biz siyasete girdik" şeklinde konuştu.

Özal, yapmak istediklerini konusunda da, "Türkiye'de maalesef yaşadığımız şu kavga ortamından artık çıkmamız lazım. Türkiye'nin bu kadar kutuplaştığı ortamda, hiçbirimizin ne çocuğunun ne torununun geleceği olmaz. Bu kavganın bırakılması lazım. Biz kavga etmeyen bir zihniyetten geliyoruz" dedi.

"TÜRKİYE'NİN MESELELERİNİ DE ÇÖZÜMLERİNİN NE OLDUĞUNU DA ÇOK İYİ BİLİYORUM"

Özal, babası Turgut Özal ile ilgili dönemi anlatarak, "Ben Cumhurbaşkanlığı Köşkü'nü de gördüm, Başbakanlık Köşkü'nü de gördüm 10 sene boyunca. Devletin, milletin ve dış politikadaki gerginlikleri bizzat 10 sene rahmetli babamla yaşayarak öğrendim. Türkiye'nin yaşadığı dönemi, meselelerinin ne olduğunu çok iyi biliyorum, çözümlerinin de ne olduğunu çok iyi biliyorum. Biz Türkiye'yi yönetmeye, idare etmeye talibiz. Tabii ki bunun takdiri önce Allah'ındır, sonra milletindir. Bizim siyasi anlayışımızda mevki, makam yoktur. Biz makamları, mevkileri fazlasıyla gördük Allahıma şükürler olsun." dedi.

"DİN VE DEVLET İŞLERİ BİRBİRİNE KARIŞMAMALI"

Türkiye'de kurulan Diyanet İşleri'nin devlete bağlı olduğunu ifade eden, "Bakanlığa bağlıydı, şu anda Başbakanlığa bağlı. Diyanet İşleri gibi bir kurumun devlete bağlı olması laikliğin temel prensibine aykırıdır. Hiçbir zaman devlet din işine karışmazsa, dinin de devlet işine karışmaması gerekir. Biz modern bir Türkiye'de, modern bir dünyada yaşıyoruz zaten" dedi.

"ÇÖZÜM SÜRECİNE ASLA KARŞI DEĞİLİM"

Özal, konuşmasında çözüm süreci de hakkında da şu değerlendirmelerde bulundu:
"Türkiye parçalanacak, bölünecek, bilmem ne olacak diye panik yapmak, insanları korkutmak doğru değil. Ben çözüm sürecine karşı değilim asla. Çözüm süreci devam etmelidir. Devam etmelidir ama, bu şekilde değil. Şu an ben taraflara bakıyorum; hangi tarafın ne olduğu belli değil. Bir tarafta, 'Yapılan anlaşmaları açıklarım' diyenler var. Öbür tarafta, 'Açıklarsan iyi olmaz' diyenler var. Peki ne anlaşma yaptınız? Devlette devamlılık esastır, ne anlaşma yaptıysanız bu halk önünde bunları açıklamanız lazım. Öyle, taraflar birbirini tehdit ederek bir çözüme varılmaz. Halkına güvenmeyen idarede başarılı olamaz. Halkınıza güvenin."

"TÜRKİYE'DE BAŞBAKANLIK 2 DÖNEMDEN FAZLA YAPILMAMALI"

Ahmet Özal, Türk halkının hiçbir seçimde yanlış karar vermediğini belirterek, "Bu halkın siyasi seçimlerin hiçbirisinde şimdiye kadar yanlış karar verdiğini görmedim. 2001 krizinden sonra AK Parti iktidara geldi, 2002'de. Halk yanlış mı karar verdi? Hayır, doğru karar verdi. Koalisyon hükümetinin 2001'de yarattığı ekonomik krizden sonra, yaşananlardan sonra, 2002'de AK Parti'nin gelmesi çok normaldi. AK Parti iktidar olduktan sonra ilk 7-8 sene çok iyi işler yaptı Türkiye'de. Hiçkimse bunu inkar edemez. Son birkaç seneden beri doğal olarak yıpranmadan dolayı yavaşladı, durdu. Yanlışlar da oldu, olmaya da devam ediyor. Bunları da doğal kabul edelim. Ben Türkiye'de Başbakanlık makamının 2 dönemden fazla yapılmaması kanaatindeyim ve bu anayasayla engellenmesi gerekir. 8 sene sonra, başbakan da, Cumhurbaşkanı gibi görevi bırakması gerekir. 8 seneden sonra başbakanlık, insanları ve etrafındakileri şaşırtabilir, yanlışa sürükleyebilir, insanları bıktırabilir."

BAŞKANLIK SİSTEMİ

Ahmet Özal, Türkiye'de çeşitli şekillerde başkanlık sisteminin tartışıldığına dikkat çekerek, şunları kaydetti:

"İlk bunu gündeme getiren rahmetli babamdı, başkanlık modeli. Sonra Sayın Süleyman Demirel getirdi. Şimdi Sayın Tayyip Erdoğan Cumhurbaşkanı, gündeme getiriyor. Ben asla başkanlık sistemine karşı değilim. Ama başkanlık sisteminin de farklılıkları var. Bir; çeşitli başkanlık modelleri var. Bazıları diktatörlüktür, bazıları gerçekten demokrasidir. Yargı, yasama ve yürütmenin birbirinden bağımsız olmadığı hiçbir ülkede demokrasi olmaz. Fransa'daki başkanlık sistemi güzeldir, Amerika'daki iyidir. Ama Latin Amerika ülkelerinde veya geri kalmış ülkelerdeki başkanlık sistemleri tamamen diktatörlüktür. Bunları çok iyi ayırt edebiliyorsanız, başkanlık sistemi iyidir."

"SEÇİM BARAJI YÜZDE 10 OLAMAZ"

Özal, siyasete barajı geçmek için girmediklerini, iktidar olmak için girdiklerini söyledi. Seçim barajının kendileri için önemli olmadığını ifade eden Özal, "Türkiye'de önemli olan şudur; mutlaka ve mutlaka baraj yüzde 10 olmaz, çok yüksektir. Mutlaka yüzde 5'e, Avrupa seviyesine indirilmesi gerekir." dedi.

Kaynak: Haberler.Com / Gündem

Turgut Özal Türkiye Gündem Haberler

Bakmadan Geçme

Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli? Ali Konak kimdir? AK Parti Konya- Yunak Belediye Başkan adayı Ali Konak kaç yaşında, nereli? Serdar Köksal kimdir? Zafer Partisi Erzurum Tortum Belediye Başkan Adayı Serdar Köksal kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (1)

hamdi tanmobilWeb@haberler.com:

yapıcı bir muhalefetin olmadığı bir dönemde halkın kime oy vereceksin canım başka partimi varki dediği bir dönemde tam isabet oldu memlekete hayırlı olur inşallah

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title