Haberler

Ahmed Yesevi" Kitabı Kazakistan'da Yayımlandı

Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanlığı tarafından UNESCO 2016 Hoca Ahmed Yesevi Yılı anısına hazırlanan "Ahmed Yesevi" kitabı Kazakistan'da yayımlandı.

Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanlığı tarafından UNESCO 2016 Hoca Ahmed Yesevi Yılı anısına hazırlanan "Ahmed Yesevi" kitabı Kazakistan'da yayımlandı.

Ahmet Ahmet Yesevi Üniversitesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Hoca Ahmed Yesevi Külliyatı kapsamında yayımlanan, Kazakistan'da bulunan Ahmet Yesevi Üniversitesi öğrencilerine ve Türkistan'daki okullara dağıtılan Ahmet Yesevi kitabı büyük ilgi gördü.

Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanlığı ve TİKA'nın katkılarıyla hazırlanan eserin editörlüğünü Prof. Dr. Necdet Tosun, yayın koordinatörlüğü Ahmet Yesevi Üniversitesinden Halil Ulusoy üstlendi.

Açıklamada, görüşlerine yer verilen Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız, kitabın, Hoca Ahmed Yesevi'nin hayatı, eserleri ve menkıbeleri ile ilgili yeni çizilmiş minyatürlerin zenginleştirilerek basıldığını belirtti.

Yıldız, "Dilimizin ve kültürümüzün gelişmesine, zenginleşmesine çok önemli katkılarda bulunan büyük fikir adamı ve gönül eri Hoca Ahmed Yesevi, Türkistan'dan Anadolu'ya ve Balkanlara kadar uzanan geniş bir coğrafyanın manevi kandillerinden biridir." değerlendirmesinde bulundu. Yıldız, şunları kaydetti:

"Hoca Ahmed Yesevi, hem İslamiyet'in yayılmasında hem de ahlak ve maneviyatın kökleşmesinde önemli katkıları olmuş, ayrıca söylediği hikmet tarzı şiirlerle Türk dili ve edebiyatına önemli hizmetleri geçmiş bir alim, mutasavvıf ve şairdir. Yesevi'nin gönül dünyasını günümüze taşıyan şiirleri, Doğu Türkçesi yazı dili geleneği içerisinde, Çağatay Türkçesiyle kaleme alındığı için günümüzde rahatça anlaşılamamaktadır. Bu şiirlerin hem çağdaş Türk lehçelerine hem de İngilizce ve Rusça gibi dünyada yaygın konuşulan dillere çevrilerek insanlığın istifadesine sunulması önemli bir ihtiyaçtı. Bu ihtiyacı kısmen de olsa karşılamak için Türkiye Türkçesi, Kazak Türkçesi, Rusça ve İngilizceye çevrilerek birçok kişinin okuyup anlayarak istifade edebileceği bir eser meydana getirilmiştir."

Kaynak: AA / Güncel

Hoca Ahmed Yesevi Musa Yıldız Ahmet Ahmet Kazakistan Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title