Haberler

Ahmed-İ Hani'yi Anma Günleri Sona Erdi

Güncelleme:

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesinin düzenlediği Ahmed-i Hani'yi Anma Günleri, Patnos'ta gerçekleştirilen Panel ile sona erdi. Serhat Kültür Merkezinde düzenlenen Panele Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fahri BAYIOĞLU, Patnos Kaymakamı Üzeyir YILMAZ, Üniversite Genel Sekreteri Ali Fuat AÇIKGÖZ, Genel Sekreter Yardımcısı Ali BALKİS, akademisyenler ve Patnoslu vatandaşlar katıldılar.

Serhat Kültür Merkezinde gerçekleşen ve Patnoslu vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği panele Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Salih GEÇİT, Öğr. Gör. Abdulcebbar KAVAK, Iğdır Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Zeki TAN, Öğr. Gör. Mehmet Seyit GEÇİT konuşmacı olarak katıldılar. İslam Alimi Ahmed-i Hani'yi Anma Günleri, 22 Mayıs da Nezehat Çeçen Konferans Salonunda Yıldız Teknik Üniversitesi Öğr. Üyesi Prof. Dr. M. Sait ÖZERVARLI'nın katıldığı konferansla başlamış, 30 Mayıs günü Doğubayazıt'da Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Salih GEÇİT, Öğr. Gör. Abdulcebbar KAVAK ve gazeteci-yazar Cevdet BAYCAN'ın katılımlarıyla düzenlenen Panelle devam etmişti.

Patnos'ta düzenlenen panelin açılışında konuşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fahri BAYIOĞLU, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi olarak İslam âlim ve mutasavvıfı Ahmed-i Hani anlamak ve fikirlerini gelecek nesillere ulaştırmak noktasında sorumluluk hissettiklerini ve üniversite olarak düzenlenen konferans ve panellerin bu sorumluluğun bir neticesi olduğunu söyledi. Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi olarak 4 yıl önce organize edilen sempozyumla Ahmed-i Hani'yi ülke gündemine taşıdıklarını hatırlatan Prof. Dr. BAYIROĞLU, "Ahmed-i Hani sevgi, edep, merhamet, şefkat, kardeşlik, kuşatıcılık, sahip çıkmak demektir, Ahmed-i Hani düşüncesinin yayıldığı bir toplumda mutsuzluk, umutsuzluk olmaz" dedi.

Açılış konuşmasının ardından, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Öğrencilerinden oluşan Katre-i Aşk müzik grubu, ilahi dinletisi sundu. Dinletinin ardından panel moderatörü Iğdır Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Zeki TAN paneli başlattı. Ahmed-i Hani düşüncesinin toplumdaki herkesi kucakladığını ifade eden TAN, "bizlerin sahip olduğu bilgi ve düşünce herkesi kucaklamaya yetmiyor" dedi. Yrd. Doç. Dr. Zeki TAN sözlerine şöyle devam etti; Ahmed-i Hani döneminde bu toplumda farklı kültürde ve dinlerde insanlar birlikte yaşıyordu. Sosyolojik yapı bugünkünden çok farklıydı. Biz şuan okullarımızda Batı'dan aldığımız sosyolojiyi okutuyoruz. Peki bu sosyoloji farklı kültürdeki insanları bir arada yaşatmaya yetti mi? Hayır, aksine çatıştırdı. Ahmed-i Hani'yi anlayabilirsek bunun üstesinden gelinebilir. Modern dünyanın muhtaç olduğu şey çok kültürlülüktür."

Panelde konuşan Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Salih GEÇİT; "Ahmed-i Hani'nin en önemli özelliklerinde biri, maneviyat ve peygamber aşığı olmasıdır. Bir müderris olarak kendi mesajını ileten çok önemli bir şahsiyettir" dedi. Ahmed-i Hani'nin eserlerinde felsefe, sosyoloji ve tarihi olaylara rastlandığını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Mehmet Salih GEÇİT, Ahmed-i Hani'nin çağın müderrislerinden farklı olarak önemli ve geniş kapsamlı seyahatlerde bulunduğunu ve eğitim gördüğü Doğubayazıt Medresesinin geleneği olan bir medrese olduğunu söyledi.

Panelde konuşan Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Öğr. Gör. Abdulcebbar KAVAK, "Ahmed-i Hani'yi tanıyanların, eserlerini inceleyenlerin, onun ilmi bir terbiyeden geçtiğini görürler" dedi. Ahmed-i Hani'ye ait beyitlerden örneklerden vererek konuşmasına devam eden Öğr. Gör. Abdulcebbar KAVAK, İlmi gelenek ve irfani terbiye Ahmed-i Hani'nin düşüncelerinde karşımıza çıkmakta olduğunu ifade etti. Mevlana'nın "aynı dili konuşanlar değil, aynı duyguyu paylaşanlar anlaşır" sözleriyle konuşmasını bitiren Öğr. Gör. Abdulcebbar KAVAK'ın ardından Iğdır Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğr. Gör. Mehmet Seyit GEÇİT panelde konuştu.

Ahmed-i Hani'nin Mem u Zin eserinde, Kur'an'dan nasıl faydalandığını ve hangi beyitlerinde hangi ayetlerden beslendiğini örneklerle anlatan Öğr. Gör. Mehmet Seyit GEÇİT, "Ahmed-i Hani imanlı bir neslin inşasına çalıştı. Çünkü Allah insanı, dünyanın merkezine almıştır. Eserlerinde bu düşüncesi kendini gösterir" dedi.

Patnos Serhat Kültür Merkezinde Ahmed-i Hani'yi Anma Günleri çerçevesinde düzenlenen panel, panelistlerin yaptığı konuşmaların ardından sona erdi. Programın sonunda panelistlere, günün anısına teşekkür plaketleri takdim edildi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Mehmet Salih Patnos Ağrı Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title