Haberler

Ahlat Sanatla Buluşuyor" Projesi

Ahlat Kafkas Kültür ve Dayanışma Derneğinin Sosyal Destek Projesi (SODES) kapsamında hazırlanan "Ahlat Sanatla Buluşuyor" projesi kapsamında Çerkesler, Ahlatlılarla bir araya geldi.

Ahlat Kültür Merkezinde düzenlenen programın açılış konuşmasını yapan Bitlis Valisi Ahmet Çınar, kendisinin de Dağıstanlı olduğunu söyledi.

"Tarihin her döneminde ve bugün Kafkasya sözü; büyülü, egzotik insana hoş gelen, karizmatik gelen bir yerdir." diyen Çınar, şöyle konuştu:

"Tarihte bir çok gezgin, düşünür o kadar söz söylemiş ki, mesela bir İngiliz gezgin diyor ki, orada gök daha mavi, ay daha yakın diyor. Evliye Çelebi diyor ki, bu kadar güzel kadınların ve bahadır yiğit erkeklerin olduğu bir başka memleket görmedim. Yine Evliye Çelebi Kafkasya'nın bir ülkesi olan Dağıstan için diyor ki, güzel bir kadın bütün ziynetlerini taksa bir köyden köye, bir dağdan dağa gitse hiçbir erkek ona yan bakmaz. Bu kadar edepliler."

Osmanlı'nın ve Türkiye'nin Çerkeslere sahip çıktığını belirten Çınar, "Büyük sürgünde Osmanlı o zaman Halifeliğin merkezi bütün Kafkasyalılara kapılarını sonuna kadar açtılar. Büyük göçler, dalgalar oldu. Osmanlı'nın, Türkiye'nin Türklerin köyleri, şehirleri kapılarını sonuna kadar açtılar. Çok büyük ilgi gösterdiler. Yerleşmelerini sağladılar. Bir başka konuşmamda da söylemiştim. Her iki dedem de oradan geldiler. Hiçbir zaman hiçbir gün Türkiye'de yabancılık çekmediler, farklılık hissetmediler. Hep iltifat, hep bir yüceleme, hep bir saygı gördüler" dedi.

Dünya Çerkesleri Dayanışma Komitesi ve Türkiye Çerkes Dernekleri Federasyonu Başkanı Dr. Nusret Baş ise kültürlerini yaşatma çabasında olduklarını belirterek, şunları söyledi:

"Çerkesler anavatanlarından sürüldükten sonra Osmanlı'nın muhtelif yerlerine dağıldılar. O diyarlardan bir tanesi de Ahlat'tır. Burada kültürlerini yaşama gayreti içerisindeler. Büyüklerimizden hep şunu duyduk. Biz vatan kaybettik, vatanın ne anlama geldiğini en iyi biz biliriz. Onun için içinde bulunduğumuz ülkede mutlu ve müreffeh bir şekilde yaşarken, kültürümüzü de devam ettirmek istiyoruz. Çok şükür yeni Türkiye kültürleri bir tehdit olarak görmüyor. Bir zenginlik olarak görüyor. Dünkü Türkiye böyle görmüyordu ama bugün böyle görüyor. Çerkes kültürü de diğer bütün kültürler gibi saygıya değer ve çok güzel bir kültürdür. Çerkes kültürü nadide bir çiçek gibidir. Dünyada yok olmak üzere olan çiçektir. Bunu devam ettirmek gayreti içerisinde olduğunuz için hepinize teşekkür ediyorum." dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Dağıstan Türkiye Bitlis Ahlat Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title