Haberler

Ahlat Myo El Sanatları Ürünleri Teşhir Salonu Açıldı

Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Ahlat Meslek Yüksekokulu bünyesinde oluşturulan “El Sanatları Teşhir Salonu” düzenlenen törenle açıldı.

Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Ahlat Meslek Yüksekokulu bünyesinde oluşturulan "El Sanatları Teşhir Salonu" düzenlenen törenle açıldı.

Ahlat Kültür Merkezi'nde açılan teşhir salonunun açılış törenine Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Doğru, rektör yardımcıları Prof. Dr. İbrahim Güney ve Prof. Dr. Sabir Rüstemli, Ahlat Belediye Başkanı A. Mümtaz Çoban, Ahlat İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Ahmet Kaymak, Ahlat Meslek Yüksekokulu Müdürü Harun Koçak, akademisyenler, öğretim görevlileri, bazı kurum amirleri ve davetliler katıldı. BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Doğru, açılıştan sonra davetlilere teşhir salonunu gezdirerek, el sanatları ürünleri hakkında bilgiler verdi. Daha sonra gazetecilere açıklamalarda bulunan Rektör Doğru; "Meslek Yüksek Okulu bünyemizde açmış olduğumuz el sanatları bölümümüz var. Taş işçiliğinden takı ve kuyumculuğa, Türk El Sanatlarına varan programlar var. Bu programlarla her yıl öğretim görevlileri ve öğrencilerin emeği ile üretilen ürünler var. Bu ürünlerin orijinalitesi, kullanılan figürler ve renkler buraya ait olmasıdır. Bu yöredeki kazılarda çıkan figürlerin tıpa tıp aynısı ürünlere işlenmiştir. Ülkemizi, ilimizi, yöremizi, üniversitemizi bu yönüyle tanıtabilmek için üniversite olarak bir karar aldık. Bu yıl nisan veya mayıs ayında Viyana'da 15 gün sürecek bir sergi yapmayı düşünüyoruz. Bu sergiye ise gerek buradaki atölyelerimizde gerekse ilimizin önemli olan kültürel figürlerini de yansıtarak sergilemek istiyoruz. Bu serginin temel amacı ülkemizi, ilimizi ve yöremizi tanıtmaktır. Burada 6 tane atölyemiz var. Talep olması durumunda da irtibatlarımızı sağlayarak satışını yapmak ve ilçemize de bir gelir kaynağı oluşturacağız. Bununla ilgi duyan gençlerimize de açmak istiyoruz, dolayısıyla istihdamda oluşturmak istiyoruz. Belki gördükleri ilgiye binaen yapacağımız farklı işler hem üniversite içinde hem de üniversite dışında olur ya da farklı işbirlikleri bu istihdamı daha da güçlendireceğine de inanıyoruz" dedi.

Açmış oldukları sergi salonunun tamamen yapmış oldukları el sanatları ürünlerin toparlanarak teşhir edilmesi için yapılmış bir salon olduğunu kaydeden Rektör Doğru, " Tabi ki buradaki maksadımız ilimizi ve ilçemizi ziyaret eden, buradaki kümbetleri, Selçuklu Mezarlığı'nı, müzeyi gezdikten sonra Kültür Merkezi'mize geldiğinde oradaki dolguların, buradaki yansımalar ile bire bir olduğunu görecek. Burası bütünleştirici bir unsurda olacak. Bu bütünleştirici unsuru ülkenin değişik illerine ya da ülke dışına taşımak içinde hediyelik eşya şeklinde de sunarsak sanırım buradaki değerleri dünyaya net bir şekilde tanıtmış oluruz. Amacımızda budur. İlin kültür anlamında tamamlayıcı unsuru olarak yapılmıştır. Bu işin başlangıcında Ahlat Kaymakamlığı ve Ahlat Belediyesi'nin büyük emekleri var. Seneler öncesinde bu işi başlatmışlardı. Biz onlarla da işbirliği yaparak onlardan devraldığımız ve daha da geliştirdiğimiz bir iş. Ama onların da bir başlangıcı var. Bundan sonrada gerek üniversitemiz gerekse halkımız ve esnafımızın buna sahip çıkmaları durumunda bu Ahlat için, Bitlis için ve ülkemiz için çok büyük değerler olacaktır. Bu tür teşhir salonları belki çeşitlilik açısından sayısı artırılırsa sadece Ahlat'ta değil Bitlis içerisinde farklı mekanlarda ya da bulabildiğimiz ülke içerisinde farklı mekanlarda bunları sunmamız, belki tanıtım açısından da çok daha etkili olacaktır. Ankara, İstanbul ve İzmir'de yapılan tanıtım günlerine de bu ürünlerimizi götürdük. Çini; İznik, Afyon ve Kütahya'da da yapılıyor. Ama bizim bir orijinalliğimiz var. Orijinalliğimiz ise buradaki kültürel değerlerdir. Burada işlediğimiz figürler ne Kütahya'da ne İznik'te ne de Türkiye'nin başka bir yerinde var. Orijinal kısmı bundan ibarettir. Biz buna üniversite olarak öncülük edip, bunu yaygınlaştırmak istiyoruz. Bu salonumuzu halkımızda gelip görebilirler. Bu yörenin bütün değerlerini dünyaya tanıtmak amacındayız. İyi bir adım atarak başladık. İnşallah bunun devamını da getireceğiz" dedi.

Rektör Doğru, oluşturulan teşhir salonuna Eren Holding ve BETAV'ın katkılarının bulunduğunu, ayrıca Viyana'da açacakları sergiye de Eren Holding'in büyük katkısının olacağını belirterek, Eren ailesine ve işadamı Ahmet Eren'e katkılarından dolayı teşekkür ettiğini de sözlerine ekledi. - BİTLİS

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Eren Üniversitesi Mahmut Doğru Bitlis Ahlat Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title