Haberler

Ahlaksız İşe 'Ahlaksızlık' Dedim 'Şüpheli' Sıfatıyla İfade Verdim

TMSF Başkanı Ahmet Ertürk, 6 yıllık görevinden 29 Ocak’ta ayrılmaya hazırlanırken, ‘ahlaksızca yapılan işlemlere ahlaksızlık dediği için’ şüpheli sıfatıyla ifade vermesine isyan etti. “Kamu görevi yaparken düşman kazanmak acı bir şey” diyen Ertürk, yeni davalar beklediğini söyledi. Ertürk, bazı kişilerin ortak avukat tutmak için ittifak arayışında olduklarını açıkladı.

TASARRUF Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Ahmet Ertürk, 29 Ocak 2004’te atandığı görevinden 6 yıl sonra yine bir 29 Ocak’ta ayrılmaya hazırlanırken, kamu görevi yaparken düşman edinmenin ‘acı’ bir şey olduğunu dile getirdi. Ekonomi Gazetecileri Derneği’nin (EGD) düzenlediği toplantıya katılan Ertürk, ahlaksızca yapılan işlemlere ‘ahlaksızlık’ dediği için ‘şüpheli’ sıfatıyla ifade vermekten yakındı. Ertürk, cumhuriyet savcılarının bazı yanlış yorumlar üzerine harekete geçtiğini, bunun da kendisini üzdüğünü ifade etti. Ertürk, bir röportajda ‘yasadışı ve ahlakdışı uygulamalar yapıldı’ dediği için, bir eski banka sahibi tarafından ‘bana ahlaksız dedi’ diyerek şikayet edildiğini anlatırken, şöyle konuştu: “Bu yüzden ifade verdim, şüpheli sıfatıyla. Şüpheli kim; Ahmet Ertürk. Bunu kabul etmiyorum. İbret dolu bir olay. Ahlaksızlık yapan bir insana ahlaksız diyemezsin.”

Husumet içinde olmadım

“Herhangi bir hakim ortakla özel bir yakınlık ya da husumet içinde olmadım” diyen Ertürk, ancak banka hakim ortaklarının ‘bir kısmının’ geçmişten gelen ‘hastalıklı’ tavırlarını sürdürmek istediklerini söyledi. Bu türk davranışları ‘normal’ karşıladığını ancak ‘normal karşımanın boyun eğmek’ anlamına gelmediğini vurgulayan Ertürk, “Burada zikrettiğim her söz için Cumhuriyet Savcısı’na gideceğim, kendime yeni iş çıkarmak istemiyorum” diyerek de espri yaptı.

Ertürk’e karşı cephe

Ertürk, “Göreviniz boyunca düşmanlarınız oldu. Hiç korktunuz mu” sorusunu şöyle yanıtladı: “Kamu yönetimi görevi yaptığınız için düşman kazanmanız acı bir şey. Maalesef bir Türkiye gerçeği.

O düşmanlarla karşı karşıya tek başınıza kalabilirsiniz. Bu da bir Türkiye gerçeği. Onlar da zaten ellerini ovuşturarak bunu bekliyorlar. Şu anda TMSF’nin takibine uğramış bazı kötü niyetli hakim ortakların, bir araya gelerek ortak avukatlar aradıklarını ve bazı insanlarla da görüştüklerini biliyorum. Bir ittifak ile de karşı

karşıya kalacağız. Sanıyorum tek başlarına güçlerinin yetmediğini gördüler, bir araya gelerek güçlerini birleştirmeye çalışıyorlar. Bu konunun yakın takipçisi olmakta fayda var. Böyle bir ittifakla karşı karşıya kalırsak benim kişisel olarak işimi zorlaştırır ama bu durum mücadele azmimi daha da pekiştirir. Korkmak, insani bir duygu. Ama korku işinizi yapmaya engel olmamalıdır. Korkudan kaçınamazsınız.”

Toplam maliyet 30 milyar dolar

AHMET Ertürk, “Bugüne kadar 9 milyar 670 milyon dolarlık tahsilat gerçekleştirdik. Bunun 3.9 milyar doları Hazine’ye, 1 milyar 220 milyon dolar dış kreditörlere ödendi” dedi.

Ertürk’ün verdiği bilgilere göre batık özel bankalarıh toplam maliyeti 30 milyar dolar oldu. TMSF yüzde 62’lik tahsilat oranına kavuştu.

TMSF, 20 bin adet dava ve 61 bin icra takibiyle uğraşıyor.

6 yılda 18.6 milyar dolar tahsil edildi

AHMET Ertürk, 6 yılın bilançosunu şöyle özetledi:

25 bankanın iflas ve kapatılma işlemlerini yürüttük.

714 şirket devraldık. 125’i satıldı. 55’i tasfiye sürecine sokuldu. 251 ticaret sicilden silindi.

Halen Fon’da 283 şirket var. Şu anda şirketleri bulunan gruplar; Toprak, Garipoğlu, Zeytinoğlu, Uzan, Çağlar, Balkaner ve Aksoy. Ancak Uzan Grubu’ndan kayda değer bir şey kalmadı.

Fon, 8 bin 284 adet satış yaptı. Bunların 2 bin 881’i tablo ve antika, 160’ı kara taşıtı, 3’ü deniz taşıtı oldu, bir de hava taşıtı. Bunun dışında bir de haciz yoluyla satılanlar var. Onları da düşünürsek aslında sattığımız yat sayısı 10.

18.6 milyar dolarlık tahsilat yaptık. 3.6 milyar dolar daha bekliyoruz.

Bilgin’den 1.4 milyar dolar aldık, bizim için sorun bitti

AHMET Ertürk, el konulan, fona devredilen bankalarla ilgili son durumu şöyle özetledi:

İyi niyetli olanların çoğunda sorun çözüldü. Bunlar Demirbank, Kentbank, Sitebank, Yaşarbank ve Pamukbank. Bunların TMSF ile ilişkisi kesildi.

Diğer bazı bankalar protokolleri yerine getirdi. Interbank (Çukurova ile ilgili kısım yapıldı. Çukurova’dan 400 milyon dolarlık tahsilat yapıldı ama Çağlar ile ilişki kesilmedi), Bankkapital, EGS Bantk, TYT Bank (Lapis’le protokol yapıldı)

Tahsilatı gerçekleşen ama ilişkisi kesilmeyen ise Dinç Bilgin Grubu. 1.390 milyar dolar tahsilat yaptık, biz alacaklarımızı aldık. Bizim için sorun bitti. Ama sıra cetveline olan itirazlar nedeniyle ilişki sürüyor.

6183 sayılı yasa çerçevesinde yasal takibi sürenler Esbank, Bayırbank, Sümerbank, Interbank, Toprakbank, İktisat Bankası, Egebank ve iktisat Bankası. Bu arada Esbank’tan 100 milyon dolar, Bayındırbank’tan 103 milyon dolar, Toprak’tan 563 milyon dolar, Sümerbank’tan 173 milyon dolar, İktisat’tan 170 milyon dolar tahsilat yapıldı.

Yemedim yedirmedim

AHMET Ertürk, “TMSF’de ‘yemedim, yedirmedim’ diyebilir misiniz” sorusunu şöyle yanıtladı: “Bu ifade çok önemli. Evet, ahlaki değere bağlılık demek. Yemedim, yedirmedim. Yeme teşebbüsünde olanları en ağır şekilde cezalandırdım. TMSF, toplumun bir kesiti. Toplumda olan hastalıkların hiç bulaşmadığını iddia edemeyiz. O hastalıklardan mağdur olan insanlar olabilir. Dışarıdan bunları tahrik eden insanlar olabilir. Özellikle bizi en çok zorlayan şey, dışarıdaki insanların buna çok alışık olmaları.”

Mütevazı işle yetinmem

TMSF’de edindiği tecrübe ve kamuda geçirdiği 34 yılı ‘toplumsal bir misyon ve görev anlayışı içinde çalışarak’ değerlendirmek istediğini söyleyen Ahmet Ertürk, bundan sonra ne yapacağı konusunda şöyle konuştu: “TMSF benim için bir laboratuvardı. Toplumun tümüne ayna tutan sorunlarla uğraştık.  Bundan sonra da toplumsal bir misyon ve görev anlayışı içinde çalışmalarıma deam edeceğim. Mütevazı bir işle devam etmeyeceğimin bilinmesini istiyorum.”

‘Pahalı sattınız’ iltifatı

TMSF’nin gerçekleştirdiği bazı satışların (Sabah ve ATV) yüksek fiyattan gerçekleştirildiği yönündeki değerlendirmelere ilişkin soruyu da Ahmet Ertürk, “Ben pahalı satışları hep bir iltifat olarak gördüm. O iltifatlara mazhar olduğum için de mutluyum” diye yanıtladı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title