Haberler

Ahıskalı Yönetmenin "Gerçek Aşk" Filminin Galası Kırgızistan'da Yapıldı

Ahıskalı yönetmen Mikail Süleymanov'un, senaryosunu yazdığı ve yönettiği "Gerçek Aşk" filminin galası Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te yapıldı.

Bişkek'teki Manas Sinema Salonu'nda yapılan galada konuşan Türkiye'nin Bişkek Büyükelçisi Metin Kılıç, bir "misyonu" bulunan bu filmin oluşmasında katkısı bulunan yapımcı Murafaddin Sakimov ve yönetmen Mikail Süleymanov'a ve set ekibine teşekkür etti. Kılıç, "Bunun gibi filmler, zor koşullarda yaşatılan Ahıska kültürü, örf ve adeti, yaşam tarzını bizlere hatırlatan en önemli enstrümanlardan biri" dedi.

"Günümüzde Ahıska davasının anlatılması için belgesellerin de çekildiğini" kaydeden Kılıç, sinema dilinin, Ahıskalıların 70 yıldır çektiği acılar, vatana dönüş çabaları, vatan özlemi ve yaşam mücadelesinin geniş kitlelere ulaşmasını sağlayacağına inandığını vurguladı.

Kılıç, konuşmasından sonra filmin yönetmenine ve başrolündeki bazı oyunculara, Ahıska Türklerinin kültürlerinin korunmasına yaptığı katkılar için teşekkür plaketi verdi.

Meclisteki Ata Yurt Partisi Milletvekili Mayramkan Kadırbekova da Kırgızistan ile Türkiye arasındaki dostluğun pekiştirilmesine yönelik hazırlanan "Gerçek Aşk" filminin Kırgızistan'da çekilmesinden ötürü duyduğu memnuniyetini dile getirdi. Kadırbekova, film çekimlerinde karşılaşılan sorunların üstesinden gelindiğini ve filmin Kırgızistan'da sevilen filmlerin arasında olacağını ifade etti.

Film yapımcısı ve merkezi İstanbul'da bulunan Dünya Ahıska Türkleri Birliği (DATÜB) Kurucu Üyesi ve işadamı Murafaddin Sakimov ise bir milletin kendi kimliğini koruyabilmesinin en önemli unsurunun dil olduğunu vurgulayarak, "Ahıskalıların kullandığı Türkçe'nin korunması ve yaşatılmasının yanı sıra 70 yıl önce kendilerini (Ahıskalıları) bağırlarına basan Kırgız halkının ve Kırgızistan'ın güzelliğini göstermek için böyle bir film çekilmesine karar verdiklerini" belirtti.

Sakimov, bu film projesine maddi destek sağlayan ve Bişkek'te faaliyet gösteren Ahıskalı işadamlarına teşekkür etti.

Filmin Yönetmeni Mikail Sülyemanov da film setinde çalışanları teşekkür ederek, "bugünün Ahıskalı Türkler ve kendileri için tarihi bir gün" olduğunu söyledi. Süleymanov, geçen yıl yaz aylarında filmin çekimlerine başladıklarını, "Gerçek Aşk"ın adını filmde anlatılan aşktan ötürü değil, (Ahıska) milletine olan aşktan dolayı verdiklerini kaydetti.

Senaristliğini ve yönetmenliğinin Süleymanov'un yaptığı "Gerçek Aşk" filminde başrolleri, Amina Askarova, Fahrat Kuçimov, Mikail Süleymanov, Feruza Usmanova, Malik Süleymanov, Selemat Cevdetkızı ve Rüstem Mürseloğlu paylaşıyor.

Mikail Süleymanov -

Sanatçı bir aileden gelen ve 1967 yılında Özbekistan'da doğan Süleymanov, Taşkent Devlet Üniversitesi Tiyatro ve Ressam Enstitüsü Oyunculuk bölümünden mezun oldu.

Özbekistan Ahıska Türkleri Derneği çatısı altında 1998 yılında kurduğu "MİKO SHOW" adlı özel komedi tiyatro grubuyla adından söz ettiren Süleymanov, 1999'da kendisinin de başrolde oynadığı "Tatlı Pınar" adlı ilk uzun metrajlı filmini Kazakistan'da çekti. Süleymanov, üç yıl aradan sonra 2002 yılında "Borç" adlı ikinci filmini Kazakistan ve Özbekistan'da hazırladı. Yönetmenin her iki filmi de Türkiye'deki devlet ve bazı özel televizyon kanallarında yayınlandı.

Kaynak: AA / Güncel

Kırgızistan Özbekistan Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title