Haberler

Ahıskalı Kadınların Ramazanda "Mukabele" Mutluluğu

Ukrayna'dan Türkiye'ye getirilerek Erzincan'ın Üzümlü ilçesine yerleştirilen Ahıskalı aileler, "öz vatanlarında" geçirdikleri ilk ramazanda mukabele geleneğiyle tanışmanın mutluluğunu yaşadı.

YAKUP BAKAR - Ukrayna'dan Türkiye'ye getirilerek Erzincan'ın Üzümlü ilçesine yerleştirilen Ahıskalı aileler, "öz vatanlarında" geçirdikleri ilk ramazanda mukabele geleneğiyle tanışmanın mutluluğunu yaşadı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Ukrayna'dan Türkiye'ye getirilerek Erzincan'ın Üzümlü ilçesine yerleştirilen Ahıska Türkleri arasında yer alan kadınlar, "öz vatan" olarak adlandırdıkları Türkiye'de idrak ettikleri ilk ramazanda, mukabele geleneğiyle tanıştı.

Üzümlü Müftülüğü tarafından görevlendirilen üç kadın din görevlisi tarafından Ahıska Türkü ailelerin yaşadığı TOKİ Konutlarında, kadınlara yönelik her gün üç ayrı evde Kur'an-ı Kerim okutuluyor. Kur'an-ı Kerim'i takip ederek, hatim indiren Ahıskalı kadınlar, hem topluca hatim indirmenin hem de mukabelenin sonunda yapılan sohbetlerle dini bilgilerini geliştirmenin mutluluğunu yaşıyor.

Mukabeleyle Türkiye'de tanıştılar

Yapılan mukabelelere katılan Ahıska Türkü kadınlardan 62 yaşındaki Hatice Muratova, mukabele geleneğini daha önce bilmediklerini ve Türkiye'de öğrendikleri bu hatim adetinin çok hoşlarına gittiğini söyledi. Muratova, şöyle konuştu:

"Bizim niyetimiz Müslüman memleketine, Türkiyemize gidip hatimlerimizi, Kur'anlarımızı çocuklarımızla okumaktı. Ukrayna'da mukabele yoktu. Evlerimizde Kur'an okuyorduk ama böyle toplanıp hatimler yapmıyorduk. Geldik burada gördük. Allahımıza çok şükürler olsun Müslüman memleketine geldik, bizi de çocuklarımızı da okutuyorlar. Herkesten Allah razı olsun."

Ukrayna'daki yaşamlarına kıyasla ramazan ayını burada çok da güzel geçirdiklerini dile getiren Muratova, "Ramazan çok güzel geçiyor. Ezan sesini duymak, iftarı ezan sesiyle açmak, sahur vakti yine selayı, ezanı duyup namaz kılmak çok güzel." dedi.

Gülyüz Muratoğlu (59) da yıllardır vatan hasretiyle gurbetlerde yaşamak zorunda kaldıklarını ve bu nedenle dinlerini istedikleri gibi yaşayamadıklarını ifade eti. Muratoğlu, şunları kaydetti:

"Biz 73 yıl ne azaplar çektik gurbet ellerde. Ukrayna'da bir cami yaptırmak istemiştik bize izin vermediler, "Burası sizin vatanınız mı ki cami yapasınız, siz kimsiniz?' diyerek. Bu yüzden biz de çekindik. Böyle kendi kendimize toplanıp da hatim okumak yoktu ama iftarlarda Kur'an okuyorduk. Ben 14 yaşındayken Kur'an okumaya gizlice başladım. Açıkça okusaydım annemi, babamı götürüp hapse koyardılar. O yüzden dinimizi unutmayalım diye gizli okuduk. Yakınlarım bana Kur'an okumayı öğretti. Şimdi burada müftülük bize bayan hocaları yolladılar ve evde bir araya gelip hatim indiriyoruz, bize ibadetleri anlatıp, vaaz verip Müslümanlığı öğretiyorlar."

Kaynak: AA / Güncel

Erzincan Türkiye Ukrayna Üzümlü Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title