Haberler

Ahıska Türklerine "Ensar Camii"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatı, Başbakan Davutoğlu'nun koordinasyonunda Ukrayna'dan Türkiye'ye getirilerek Erzincan'ın Üzümlü ilçesine yerleştirilen Ahıska Türkleri ibadetlerini kendileri için yapılan Ensar Camii'nde yerine getiriyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatı, Başbakan Davutoğlu'nun koordinasyonunda Ukrayna'dan Türkiye'ye getirilerek Erzincan'ın Üzümlü ilçesine yerleştirilen Ahıska Türkleri ibadetlerini kendileri için yapılan Ensar Camii'nde yerine getiriyor.

Rusların 71 yıl önce vatanlarından Orta Asya'ya sürdüğü ve zamanla farklı ülkelere göç etmek zorunda kalan Ahıska Türklerinden 121 aile, 2015'in son günlerinde getirildikleri Erzincan'ın Üzümlü ilçesindeki yeni yaşamlarına alışırken ibadetlerini ise yaptıkları göç nedeniyle "Ensar Camii" ismi verilen camide yapıyorlar.

Ahıska Türklerinin yerleştirildiği bölgeye TOKİ tarafından yaptırılan yaklaşık 300 kişilik camiye "Ensar Camii" ismi verildi. 1 Ocak 2016 Cuma günü kılınan cuma namazı ile birlikte ibadete açılan camide Ahıska Türkleri ve ilçe vatandaşları 5 vakit namazlarını kılıp ibadetlerini yerine getirebiliyorlar. Ahıska Türklerine camide bulunan iki din görevlisi tarafından dini konularda da bilgiler veriliyor.

Üzümlü İlçe Müftüsü Adem Karadeniz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Camimiz 2015 yılında TOKİ tarafından yaptırılarak müftülüğümüze teslim edildi. Ahıskalı kardeşlerimizin ilçemize geleceğini duyunca biz de Mekke'den Medine'ye hicret eden kardeşlerimizin o günkü günlerini hatırladık. Medineli kardeşlerimiz evlerini Mekkeli kardeşleriyle paylaşmışlardı. Kur'an'ın emrettiği kardeşliği orada gördük. Biz de onun için bu caminin ismini Ensar Camisi koyduk" diye konuştu.

Ensar isminden herkes memnun

Camiye verilen "Ensar" isminden herkesin memnun olduğunu belirten Karadeniz, "İlk Ensar ismini camiye verdiğimizde herkes 'hocam başka bir isim yok mu?' demişti. Tabi biz Mekke'den Medine'ye hicreti anlatınca, Mekke'den Medine'ye gelen kardeşlerimize Medineliler nasıl davrandı onu anlattıktan sonra bu bir slogan oldu. Şimdi herkes Ensar ismini kullanıyor ve memnun" dedi.

"Ensar ismini görünce şaşırdık"

Camide ibadet eden Ahıskalı Fahreddin Ahmedov ise Ensar Camisini gördüklerinde şaşırdıklarını söyledi. Devlete ve devlet yetkililerine teşekkürlerini ifade eden Ahmedov, "Bize özel olarak Ensar Camisi gördüğümüzde şaşırdık. Yani biz buraya göç yaptığımızda bu kadarını beklemiyorduk. Geldiğimizde buradaki vatandaşlarımız elini açtı, ekmeklerinin yarısını bize verdi ve bizle paylaştı. Bundan fazla bir şey istemeyiz ama camimiz Ensar Camisini gördüğümüzde hicret etmiş gibi oluyoruz" dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Erzincan Üzümlü Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title