Haberler

Ahilik Haftası

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, esnaf ve sanatkarın ülkenin barometresi olduğunu belirterek, "800 yıllık bir çalışma ve iş öğretisi olan Ahilik kültürünü yaşatarak ülke ekonomisine büyük katkı sağlayan esnaf ve sanatkarımız işsizliğin düşürülmesinde de en büyük etkendir" ifadesini kullandı.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, esnaf ve sanatkarın ülkenin barometresi olduğunu belirterek, "800 yıllık bir çalışma ve iş öğretisi olan Ahilik kültürünü yaşatarak ülke ekonomisine büyük katkı sağlayan esnaf ve sanatkarımız işsizliğin düşürülmesinde de en büyük etkendir" ifadesini kullandı.

Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada, 11-17 Mayıs tarihleri arasında yapılacak Ahilik Haftası kutlamalarına 82 birlik, 13 mesleki federasyon ve 3 bin 58 odanın katılacağını bildirdi.

Esnaf ve sanatkarın nüfusun 3'te 1'ini oluşturduğunu kaydeden Palandöken, Ahiliğin 12'inci yüzyılda Kırşehir'de temelleri atılan ve Anadolu'ya yayılarak bugüne gelen kültürel, sosyal ve ekonomik bir yapı olduğunu hatırlattı.

Ahiliğin, toplumsal barış ve uzlaşma içeren akıl, bilim, çalışma ve ahlak birlikteliği olduğunun altını çizen Palandöken, söz konusu unsurlar olmaksızın 2000'li yılları yaşamanın mümkün olmadığını belirtti.

Esnaf ve sanatkarın ülkenin barometresi olduğuna dikkati çeken Palandöken, "800 yıllık bir çalışma ve iş öğretisi olan Ahilik kültürünü yaşatarak ülke ekonomisine büyük katkı sağlayan esnaf ve sanatkarımız işsizliğin düşürülmesinde de en büyük etkendir" değerlendirmesinde bulundu. "

Ahilik kültürünün din, dil, ırk farkı gözetmeden herkesi eşit gördüğünü kaydeden Palandöken, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Milli bütünlüğün ekonomik temellerini kuran sosyal bir modeldir. Onun içindir ki Ahilik akılcılıktır, çağdaşlıktır, diyoruz ve Türk esnaf ve sanatkarı olarak böylesi köklü ve görkemli geçmişimizle gurur duyuyoruz. Ahilik ruhu, günümüzde iş yaşamının her alanında da kendini hissettirmektedir. İş ahlakı, sosyal dayanışma, kaliteli mal üretimi, tüketicinin korunması, üretici-tüketici ilişkilerinin düzenlenmesi gibi konular ahilik kültürünün bize bıraktığı miraslardır. Bugün bu değerler kanun, yönetmelik ve tüzüklerle toplumu düzenleyen normlar haline dönüşmüştür. Yani bundan 800 yıl önce Ahi teşkilatlarınca kendiliğinden işletilen kurallar, artık toplumu düzenleyen kamusal normlar olmuştur."

Kaynak: AA / Ekonomi

Bendevi Palandöken Ahilik Haftası Türkiye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title