Haberler

Ağustos Böceği ile Mücadelede Yapılması Gerekenler

Ağustos böceği zararlısının kayısı bahçelerine zarar verdiğini belirten Malatya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Selvi, yapılması gerekenleri anlattı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Selvi, "İlimizin bazı ilçelerinde özelliklede Battalgazi ve Kale'de kayısı bahçelerinde zarar oluşturan Ağustos böceği, üreticilerimiz açısında sıkıntı ve potansiyel bir zararlı olarak durmaktadır. Bu zararlı ile ilgili olarak üreticilerimiz çok yoğun olarak İl Müdürlüğümüze müracaat etmektedirler. Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü teknik elamanlarınca, yerinde yaptıkları bahçe kontrollerinde, üreticilerimizin mücadele zamanını doğru bir şekilde tespit edemediği görülmüştür. Etkili bir mücadele için zararlının biyolojisinin takip edilmesi çok büyük önem arz etmektedir" dedi.

Zararlının biyolojisi ve mücadele şeklinin önemli olduğuna vurgu yapan Ali Selvi, "Erginin genel rengi siyah olup, toraks ve abdomende beyaz renkli unumsu bir yapı vardır. Doğadaki ilk erginler Haziran ayının ilk haftasından başlayarak Ağustos ayının son haftasına kadar görülmektedir. En yoğun ergin çıkışı Haziran ayının son haftası ile Temmuz ayının başında olmaktadır. Erkekleri ortalama 10.55 gün, dişileri ise 9,7 gün yaşamaktadır. Dişileri yumurtalarını koymak için ovipozitörleriyle bitkilerin özellikle bir ve iki yıllık sürgünlerinde açtıkları yaralar nedeniyle sürgün ve dallarda kurumalar oluşmakta, topraktaki nimflerin köklerde beslenmesi sonucu da bitkiler zayıf düşmektedir. Yumurta açılımı sonbaharda ilk yağmurlardan sonra başlayıp Aralık ayının üçüncü haftasına kadar devam etmektedir. Yumurtadan çıkan nimfler kendini toprağa atarak köklerde beslenir. Beş nimf dönemi geçirmektedir. Nimflerinin 5-50 cm toprak derinliğinde görüldükleri, 20-40 cm derinlikte yoğunlaştıkları, daha çok ağacın gövdesinden 40-180 cm uzaklıkta bulundukları belirlenmiştir" diye konuştu.

Ağustos böceği konusunda yapılması gerekenler hakkında da bilgiler veren İl Müdürü Ali Selvi, şunları kaydetti:

"Mekaniksel mücadele, Ağustos böceklerinin yumurta bırakarak oluşturduğu zararı önemli oranda azaltmaktadır. Bu amaçla öncelikle Ağustos böceklerinin yumurta bırakma döneminde bahçe içinde veya kenarındaki yabancı otlar biçilmemeli veya şeritler halinde bırakılmalıdır. Yumurta bırakma dönemi tamamlandıktan sonra yumurta bırakılmış otlar biçilmeli ve imha edilmelidir. Bu yöntem hem zararını azaltma hem de sonraki yılların yoğunluğunu düşürme yönünden önemlidir. Erginler yumurta koymak için kabukları soyulmuş kuru kavak dallarını daha çok tercih ettiği, bu nedenle zararlının yumurta bırakma sürecinde, kabukları soyulmuş kavak dallarının bahçenin birçok yerine toprağa sokulmasının ve yumurta açılımından önce bahçeden uzaklaştırılması önerilebilecek bir önlemdir. Ergin çıkışının yoğun olabileceği yıllarda, ergin çıkışına yakın veya ergin çıkışı periyodunda toprağın sürülmesi, toprak içerisinde bulunan ve çıkışa yakın olan nimf yoğunluğunun düşmesinde etkili olmaktadır. Bunun için Haziran sonu- Temmuz başı toprağın 5-10 cm derinlikte sürülmesi önerilmelidir. Biyolojik mücadele, kayısı bahçelerinde kümes hayvanlarının bulundurulması bu zararlının, popülasyonunun düşürülmesinde çok etkili olacaktır. Kimyasal mücadele de ise, bu zararlıya karşı kimyasal mücadele yoktur." - MALATYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Battalgazi Ali Selvi Malatya Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title