Haberler

Ağustos Ayı İhracat Rakamlarının Açıklanması

Ağrı Valisi Tekinarslan: "Doğubayazıt birçok ilçenin ve ilin önünde olan üst düzeyde ticaret yapan bir ilçe. Bunun parasal değerinden ziyade dış ticaret kültürünü, girişimci ruhunu, ticari dinamiklerini okuyup bunlara adapte olmanın Doğubayazıt açısından binlerce yıllık bir kültürün, binlerce yıllık.

Ağrı Valisi Mehmet Tekinarslan, "Doğubayazıt birçok ilçenin ve ilin önünde olan üst düzeyde ticaret yapan bir ilçe. Bunun parasal değerinden ziyade dış ticaret kültürünü, girişimci ruhunu, ticari dinamiklerini okuyup bunlara adapte olmanın Doğubayazıt açısından binlerce yıllık bir kültürün, binlerce yıllık bir medeniyetin bugünlere yansımasıdır" dedi.

Vali Tekinarslan, İshak Paşa Sarayı'nda ağustos ayı ihracaat rakamlarının açıklanması sırasında yaptığı konuşmada, Ağrı'nın sadece Türkiye'nin kendi içerisinde iç ekonomisini sürdüren bir kent değil, aynı zamanda başta İran olmak üzere Türkiye'nin doğuya, Asya'ya, Türkistan'a açılan kapısı olduğunu belirtti.

Bu kapıdan yıllık ortalama 130-140 bin tırın girişi ve çıkışı olduğuna değinen Tekinarslan, "Her tır da taşınan bu ülkenin emeği, bu ülkenin alın teridir. Taşıdığımız bu yük Türkiye'nin en batısından kalkıyor. Ağrı üzerinden Doğubayazıt üzerinden dünyanın en batısına kadar mal olarak, mülk olarak gidiyor. Bu emeğin yerine sağ salim ulaşması için bizlerde üzerimize düşen görevi layıkıyla yapıyoruz" dedi.

İran ile yaşanan ticari gelişmelerin yurt genelinde büyük ölçüde memnuniyet yarattığını kaydeden Tekinarslan, şunları kaydetti:

"Gürbulak üzerinden gerçekleşen kara ihracatımızda kapının işletme sorunları, kapının kapasite sorunları, tır şoförlerimizin yaşadığı sorunlar ve giriş çıkışlardaki uzayan zamanlar geldiğim günden bugüne en fazla çözümüne ihtiyaç duyduğumuz ve yoğunlaştığımız konulardan biri oldu. Bu çerçevede daha önceki Ekonomi Bakanımız Zafer Çağlayan, eski Gümrük ve Ticaret Bakanımız Hayati Yazıcı, Kalkınma Bakanımız Cevdet Yılmaz beylerin yüksek katkılarıyla bu kapının kapasite çalışmalarına başladık. Önümüzdeki günlerde inşallah tek hat olan tır giriş çıkışını 2 hat gidiş 2 hat gelişe çıkaracağız ve ayrı bir yolcu giriş çıkışı tesis edeceğiz. Kapı sahasına 5 kilometre mesafede Türkiye'nin en büyük tır parkını inşa ediyoruz. Birinci etabını Allah'a çok şükür önümüzdeki günlerde açacak aşamaya getirdik."

Tır parkına hakkında bilgi veren Tekinarslan, "Şoförlerin Gürbulak'a kadar geldiklerinde ne içecek bir tas su, ne oturup dinlenecek bir mekan ne de içecek bir çorbanın satıldığı bir lokanta bulamıyorlardı.  Bir ay içinde hayırlısıyla tır parkımızı şoför esnafının ve ihracatçıların hizmetine sunmuş olacağız" diye konuştu.

Doğubayazıt'ın  kendi iç gümrük işlemleriyle yıllık yaklaşık 300 milyon dolar dış ticaret hacmine sahip bir ilçe olduğunu kaydeden Tekinarslan, şunları belirtti:

"Doğubayazıt birçok ilçenin ve ilin önünde olan üst düzeyde ticaret yapan bir ilçe. Bunun parasal değerinden ziyade, dış ticaret kültürünü, girişimci ruhunu, ticari dinamiklerini okuyup bunlara adapte olmanın Doğubayazıt açısından binlerce yıllık bir kültürün, binlerce yıllık bir medeniyetin bugünlere yansıması olduğunu ifade etmek istiyorum. Önümüzdeki dönemde ülkemizin umutla sürdürdüğü çözüm sürecinin ticari hayata, yatırımlara yansımasıyla birlikte Doğubayazıtlı iş adamlarımız başta olmak üzere bölgenin bütün iktisadi aktörlerini çok daha fazla katma değer yaratan ve şuan ki dış ticaret hacmini çok daha üst rakamlara taşıyacağı bir platform olduğunu düşünüyorum. Şu an gerek ilçemizde Doğubayazıt'ımızda gerek ilimizde ve inanıyorum ki Doğu Anadolu bölgesinde, ülkemiz de hatta sınır komşularımızda hatta çok uzağımızdaki gönül birlikteliğini yüzlerce yıldır yaşadığımız insanlarda en fazla olan şey umuttur. Ülkemizin geleceğine dair umut, barışın kalıcı olarak hüküm süreceğine dair umut, şenliklerde, düğünlerde ve kutlamalarda havai fişeklerin patlayacağı, hiçbir silah sesinin duyulmayacağı günlerin çok yakın olduğuna dair umut.'

Tekinarslan "Biz bu umudu eken, bu umudu yeşerten, bu umudu büyütenlere içtenlikle müteşekkiriz. Bu liderliğin arkasında milletin istikrarını milletin azim ve kararlılığı sağlayacaktır diyen, kongre kararlarından itibaren kendi iradesine sahip çıkan, geleceğine sahip çıkan büyük milletimizin de kararlı duruşu, kararlı tutumu olduğunu görmek durumundayız" diye konuştu.

Ağustos ayı ihracat rakamlarının açıklanmasının ardından Vali Tekinarslan, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ve beraberindekiler İshak Paşa Sarayı ve Ahmed-i Hani Türbesini gezdikten sonra Gürbulak Sınır Kapısına geçerek incelemelerde bulundu. - Ağrı

Kaynak: AA / Yerel

Mehmet Tekinarslan Doğubeyazıt Türkiye Ağrı Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title