Haberler

Agsd Başkanı Karakuş Açıklaması

Ankara Giyim Sanayicileri Derneği (AGSD) Başkanı Canip Karakuş, döviz kurlarındaki istikrarsızlığın giyim sektöründe tedirginlik yarattığını belirterek, "Hazır giyim ve konfeksiyon ürünlerimiz, dövizin kaygan bir zeminde hareket etmesinden"...

Ankara Giyim Sanayicileri Derneği (AGSD) Başkanı Canip Karakuş, döviz kurlarındaki istikrarsızlığın giyim sektöründe tedirginlik yarattığını belirterek, "Hazır giyim ve konfeksiyon ürünlerimiz, dövizin kaygan bir zeminde hareket etmesinden olumsuz etkileniyor" değerlendirmesinde bulundu.

Karakuş, yazılı açıklamasında, Türkiye'nin 2012 yılındaki ihracatının 16,1 milyar dolarlık kısmının hazır giyim ve konfeksiyon ürünlerinden elde edildiğini belirterek, pazar kaybetmemek için maliyeti fiyata yansıtmadıklarını vurguladı.

Otomotiv ve kimyevi maddeler sektörlerinden sonra en büyük ihracat kalemini hazır giyim ve konfeksiyon ürünlerinin oluşturduğuna işaret eden Karakuş, şunları kaydetti:

"Hazır giyim ve konfeksiyon ürünlerimiz, dövizin kaygan bir zeminde hareket etmesinden olumsuz etkileniyor. Kurlardaki istikrarsızlık, üreticilerin yurtdışı pazarlardaki rekabet gücünü azaltıyor. Buna bir de Bangladeş gibi üretim maliyeti düşük ülkelerin rekabeti eklenince sıkıntı bir kat daha artıyor. Buna rağmen Türk üreticiler olarak, pazar kaybetmemek adına artan maliyeti fiyatlara yansıtmıyoruz. Ancak bu da karlılığımızı olabilecek en alt seviyeye çekiyor. Giyim sanayicileri ve konfeksiyoncular artık ciro yapacağız diye ihracat yapmıyor."

Agresif rekabet koşulları ile mevsim normallerinin çok altında seyreden hava koşulları birleşince perakendecilerin büyük sıkıntıya düştüğünü ifade eden Karakuş, kışlık ürünlerin önemli bir bölümünün raflarda ve depolarda kaldığını savundu.

Karakuş, 2013 yılı için sektörel olarak 17 milyar dolar civarı bir ihracat ve yüzde 5'lik bir büyüme beklentisinin söz konusu olduğuna dikkati çekerek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Ancak 2012'den gelen olumsuzlukların üretici ve perakendecilerin üzerine kabus gibi çökmemesi için dikkatli davranılması gerekiyor. Baharın ilk günleri ile birlikte biraz da olsun hareketlilik gözlenen iç piyasanın önümüzdeki günlerde daha da canlanması ve yüzleri güldürmesi en büyük beklentimiz."

Muhabir: Hüseyin Demir

Yayıncı: Zülal Eser - ANKARA

Kaynak: AA / Yerel

türkiye Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title