Haberler

Ağrı'daki Terör Saldırısı

HDP Heyeti, "Barış ve müzakere süreci, seçimlere heba edilmeyecek kadar kıymetli bir süreçtir.

HDP Heyeti, "Barış ve müzakere süreci, seçimlere heba edilmeyecek kadar kıymetli bir süreçtir. Sürecin sağlıklı bir şekilde ilerleyebilmesi için bu tür provokasyonların önlenmesi, ateşkes ihlali başta olmak üzere sivillerin ölümüne neden olan tüm bu olayların bütün boyutlarıyla soruşturulması ve Ağrı Valisi başta olmak üzere sorumluların açığa çıkarılması gerekmektedir" değerlendirmesini yaptı.

HDP'den yapılan yazılı açıklamada, İmralı heyetinin Ağrı'nın Diyadin ilçesine bağlı Yukarıtütek köyü kırsalında iki kişinin yaşamını yitirmesine, sivillerin ve askerlerin yaralanmasına neden olan olayları yerinde incelemek üzere 13 Nisan'da bölgeye gittiği anımsatıldı.

Heyetin kapsamlı bilgi aldığı ifade edilen açıklamada, raporun kamuoyu, devlet yetkilileri ve yapılacak ilk İmralı ziyaretinde Abdullah Öcalan ile paylaşılacağı bildirildi.

Açıklamada hazırlanan rapora da yer verildi. Raporda, her yıl bölgenin çeşitli yerlerinde düzenlenen fidan dikme festivalinin bu yıl Ağrı'nın Diyadin ilçesine bağlı Yukarıtütek köyü yakınlarında planlandığı, kutlamada kullanılacak platformun inşa edildiği, gerekli hazırlıklar zamanında tamamlanamadığından dolayı etkinliğin 11 Nisan tarihine ertelendiği kaydedildi.

11 Nisan'da sabah saatlerinde yanlarında götürdükleri pankartla platformu hazırlamak için festival alanına hareket eden etkinlik organizasyonunda görevli iki kişinin bölgeye geldiklerinde "geceden mevzilendiği öğrenilen askerlerin ateşiyle karşılaştığı" öne sürülen raporda, şu değerlendirme yapıldı:

"Bu saldırı sırasında Diyadin Eski DBP İlçe Eşbaşkanı Cezmi Budak hayatını kaybetmiş, Meya-Der yöneticisi Cenap İlboğa da ağır yaralanmıştır. Sabah saatlerinde Ağrı'nın tüm ilçelerinden festivalin yapılacağı alana kitlesel gidişler başlamış ancak halk, Yukarı Tütek Köyü girişini ablukaya alan ve ellerinde Valilik kararı bulunduğunu ileri süren askeri güçler tarafından engellenmiştir. Bu arada askeri operasyonun başlatıldığı bilgisini alan aralarında DBP ve HDP yöneticilerinin de bulunduğu sivil halktan oluşan gruplar, tüm engellemelere rağmen farklı yollardan festival alanına ulaşmışlardır. Olay bölgesine giren sivil halktan gruplar, yaşamını yitiren Cezmi Budak ve yaralı Cenap İlboğa ile yaralı askerleri dağdan aşağılara doğru indirerek hastanelere bizzat ulaştırmış, bu şekilde ölüme terk edilen yaralıların kurtarılmasını sağlamışlardır. Bu konudaki fotoğraf ve video kayıtları yazılı ve görsel iletişim organlarında da yer bulmuştur."

"Askeri güçlerin 10 Nisan gecesi festival platformuna yakın bölgeye PKK'lıların bulunduğu gerekçesiyle operasyon başlattığı ve çatışmaya neden olduğu, ertesi gün de devam eden çatışmalarda bir PKK'lının öldüğü ve birçok askerin de yaralandığı" savunulan raporda, heyetin olaya ilişkin tespit ve değerlendirmelerine de yer verildi. "Bu planlı askeri operasyonla devlet güçleri tahkim edilmiş ateşkesi açıkça ihlal etmişlerdir" görüşü savunulan raporda, yaşanan olayın İzleme Kurulu'nun ne kadar hayati bir önem taşıdığını bir kez daha gösterdiği öne sürüldü.

Raporda, "Yeni güvenlik yasasını demokratik alanı sınırlandırmak ve halkın demokratik iradesinin yansımasını engellemek için uygulamaya sokan ve ateşkes ihlaliyle olayların bu noktaya gelmesine yol açan Hükümet, yaşanan tüm bu olumsuzlukların ve kayıpların sorumlusudur. Barış ve müzakere süreci, seçimlere heba edilmeyecek kadar kıymetli bir süreçtir. Sürecin sağlıklı bir şekilde ilerleyebilmesi için bu tür provokasyonların önlenmesi, ateşkes ihlali başta olmak üzere sivillerin ölümüne neden olan tüm bu olayların bütün boyutlarıyla soruşturulması ve Ağrı Valisi başta olmak üzere sorumluların açığa çıkarılması gerekmektedir" ifadesine yer verildi.

Kaynak: AA / Politika

Abdullah Öcalan Diyadin İmralı Ağrı Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Küçük Prens sözleri: En güzel Küçük Prens sözleri nelerdir? Küçük Prens kitabından alıntı sözler, Küçük Prens gün batımı sözleri! Beşiktaş Ankaragücü maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! BJK Ankaragücü maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Bein Sports CANLI izle! (HD) Bein Sports kesintisiz donmadan canlı yayın izleme linki! Diyarbakır Belediyesi bayrak olayı ne? Belediye meclisinden kaldırıldı mı? Beşiktaş Ankaragücü maçı CANLI izle! 19 Nisan BJK Ankaragücü Konferans Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? 21 Nisan 2024 Günlük Burç Yorumları: AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 21 Nisan Pazar burç yorumları nedir? Gaddar 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kızılcık Şerbeti 68. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Sarı kod uyarısı nedir? İşte MGM Sarı kod uyarısının anlamı Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 671. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Ateş Kuşları 52. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 9. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? 19-20 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? NO Pelicans Sacramento Kings NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 19 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title