Haberler

Ağrı Dağı EMITT Fuarında Tanıtıldı

Güncelleme:

Türkiye Dağcılık Federasyonu, 18. Doğu Akdeniz Turizm ve Seyahat Fuarında stant açarak, Ağrı Dağı tırmanışı hakkında ziyaretçileri bilgilendirdi.

Türkiye Dağcılık Federasyonu, İstanbul'daki "18. Doğu Akdeniz Turizm ve Seyahat Fuarı"nda (EMITT) stant açarak Ağrı Dağı tırmanışı hakkında ziyaretçileri bilgilendirdi.

Bu yıl ilk kez EMITT Fuarı'nda dağcılık çadırını kuran Ağrı Valiliği Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü standı doğa sporları ve dağcıların ilgi odağı oldu.

Türkiye Dağcılık Federasyonu, oteller, seyahat ve tur acentelerinin de bulunduğu stantta Ağrı Dağı ve tırmanışlar için bilgi verdi, tırmanış ve turlar için çok sayıda rezervasyon alındı.

Ağrı Valisi Mehmet Tekinarslan, Ağrı'nın tarihi, doğa ve turizm alanında birçok özelliğe sahip olduğunu belirterek, Ağrı Dağı'nın yükseklik açısından Türkiye'nin en yüksek dağı olduğunu ifade etti.

Dünya'nın her tarafından dağcıların Ağrı Dağı'na tırmanış gerçekleştirdiğini vurgulayan Tekinarslan, şunları kaydetti:

"Biz tırmanışların artması, Ağrı Dağı'na yönelik faaliyetlerin geliştirilmesi ve Süphan, Kösedağ, Tendürek, Bubi Dağları'nın da bu kapsamda değerlendirilmesi için çalışmalar yürütüyoruz. Bu yıl fuar alanında ilk kez Valiliğimiz, Dağcılık Federasyonumuz, seyahat ve tur acenteleri ve otellerimiz ortak bir katılım gösterdi. İnşallah doğa sporları, dağcılık ve diğer sportif ve sosyal faaliyetlerle Ağrı Dağı'nı ve diğer dağlarımızı en güzel şekilde değerlendiririz. "

Türkiye Dağcılık Federasyonu Eğitim Kurulu Yüksek İrtifa Kurulu Üyesi ve Dağcılık Federasyonu İstanbul İl Temsilcisi Bülent Aksu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ağrı Valiliği'nin fuarda açtığı Ağrı standına federasyon olarak katılmaktan onur duyduklarını söyledi.

Ağrı Dağı'nın, Avrupa'nın en yüksek, dünyanın ise gövde kütlesi en büyük dağlarından biri olduğunu ifade eden Aksu, "Yekpare yükselişi ve hem dini hem doğa hem de gövde kütlesi büyüklüğü nedeniyle çok ilgi gören bir dağdır. Ağrı Dağı'nın turizme açılmasının, doğa sporlarının turizme açılması için federasyonumuz çalışmalar yürütmektedir. Federasyonumuz 1998'den beri uluslararası faaliyetlerini Ağrı Dağı'nda gerçekleştirmekte. Böyle bir dağın turizme açılmasında biz de katkıda bulunmak istiyoruz" diye konuştu.

Doğubayazıt Arama Kurtarma (DAK) Başkanı Ahmet Ertuğrul ise EMITT Fuarı'nda Ağrı Dağı ile ilgili açılan standın çok ilgi gördüğünü söyledi.

Ziyaretçilere Ağrı Dağı tırmanışını, doğa sporlarını anlattıklarını ifade eden Ertuğrul, "İnsanlarımızın bizden istediği bir şey var. Nuh'un Gemisi'nin Ağrı Dağın'da olduğu inanışıyla yurt dışından gelen turistler, araştırmacılar Ağrı Dağı'nın bilimsel araştırmalara açık olmasını istiyor. Bu bilimsel çalışma izinlerinin özellikle Ağrı Valiliği'ne verilmesini istiyoruz. Bunlar tartışılması lazım olan şeyler. Buraya gelen insanlar halen Nuh'un Gemisi'ni soruyor. İnsanlar araştırma yapmak istiyorlar. Bunların doğruluk derecelerini öğrenmek istiyorlar. Burada görüştüğümüz insanlar Ağrı Dağı eteklerinde kayak yapmak istiyorlar" dedi.

Dağ rehberi Mehmet Çeven, Ağrı Dağı'nın 2000 yılından sonra kış ve yaz mevsiminde yürüyüş turları açıldığını anımsatarak, "Dağcıların çoğu yurt dışından gelip tırmanıyor. Tırmananların yüzde 90'ı yurt dışından gelen dağcılardan oluşuyor. Biz istiyoruz ki Türkiye'deki tüm insanlarımız gelsin. Ağrı Dağı'na tırmanış yapsın. Hiçbir şeyden çekinmesinler gelsinler. Ağrı'da tırmanış için tüm imkanlarımız var. Herkesi hem kış hem yaz Ağrı Dağı'na tırmanışa bekliyoruz" şeklinde konuştu.

Turizmci Cihan Karakurt, turizmci olarak konaklama sorunu olmadığını çok sayıda otelin bulunduğunu, konaklama ve turizm faaliyetleri konusunda her türlü alt yapıya, konaklamaya destek olmaya hazır olduklarını söyledi. - Ağrı

Kaynak: AA / Yerel

Türkiye Dağcılık Federasyonu Ağrı Valiliği Ağrı Dağı İstanbul Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title