Haberler

Ağrı'da Kürtçe Film Galası

Güncelleme:

Annemin şarkısı (Klama dayika min) adlı film galası Ağrı da yoğun ilgi gördü.

Galaya çeşitli Sivil Toplum Örgütü temsilcilerinin yanı sıra Ağrı Belediye Eş Başkanları; Sırrı Sakık ve Mukaddes Kubilay katıldı. Gala pastası kesildikten sonra açılış konuşmasını Ağrı Belediyesi Eş Başkanı Sırrı Sakık yaptı.

Bu dilin de diğer diller kadar ne kadar kutsal olduğunu bize gösterdiler.

Sakık Konuşmasında şunları ifade etti. ' Bugün burada ilk defa gerçekleştirilecek olan bir Kürtçe filmi hep birlikte izleyeceğiz. Bu Kürtçe film galası Nereden nereye geldiğimizin bir göstergesidir. Biraz önce hemen yanı başımızdaki Adelet sarayında dokunulmazlığım katlığı için yıllar önce yapmış olduğum bir konuşmadan dolayı ifade verdim. Bu ülkede çok şey değişmiyor. Ama bu Ülkede bu ülkenin sanatçıları ve evlatları bu dili özgürleştirmek için bu dilin bedelini ağır bir şekilde ödeyerek, bu dilin de diğer diller kadar ne kadar kutsal olduğunu bize gösterdiler. Çığlıklarımızı Dünyanın dört bir tarafına duyuran bu aktörlere bin kez teşekkür ediyoruz. Aslında bizi yoktan var edenlere bize bu olanakları sunanlara huzurunuzda tekrar teşekkür ediyoruz' Dedi.

Bu filmin konusu :

Saraybosna Film Festivali'nde en iyi film ve erkek oyuncu ödüllerini kazanıp Antalya'dan da en iyi ilk film dahil toplam dört Altın Portakal'la dönerek geçen hafta gösterime giren "Klama Dayika Min-Annemin Şarkısı", ödüllü iki kısa filmiyle (" Butimar"la "Berf " ) tanınan genç yönetmen Erol Mintaş'ın yazıp yönettiği ilk uzun metrajı.

İki dilde çekilmiş " Annemin Şarkısı ", ilkokul öğretmenliğiyle yazarlık, annesi Nigar Hanım'la (Zübeyde Ronahi) sevgilisi Zeynep (Nesrin Cavadzade) ve Kürtçeyle Türkçe arasında kalakalmış Ali(Feyyaz Duman) ve sürekli köyüne özlem duyan, yaşlı annesinin kahramanı olduğu, sınıfsal bir kimlik sorunuyla cebelleşilen, baştan sona duyguların öne çıktığı bir ana-oğul hikâyesi.

Doğu Beyazıt'taki Kürtçe yapılan bir Türkçe dersinde, tavus kuşuna özenen karga taklidi yapan öğretmenin (Antalya'da en iyi yardımcı erkek oyuncu ödülünü kazanmış Aziz Çapkurt) ansızın beliren 3-4 sivil tarafından karga-tulumba götürüldüğü, köylerin yakılıp yıkıldığı Güneydoğu'muzdaki kimi vatandaşların da kaybedildiği o karanlık 1990'lı yıllara gönderme niteliğindeki bir ilkokul basma sahnesiyle açılan film, yerinden yurdundan edilip zorunlu göçle İstanbul-Tarlabaşı'na gelmiş ana-oğulun bu kez kentsel dönüşüm nedeniyle büyük bir betonlaşmaya manuz kalmış Esenyurt'taki taş yığını, gökdelenimsi toplu konutlara taşınmasıyla sürüyor, hem zorunlu göç hem de kentsel dönüşüm mağduru ana-oğulun yaşamı.

İhbar üstüne çalıştığı okulda polisin arama yaptığı Ali'nin kulağı çekiliyor okul müdürünce (Cüneyt Yalaz), hep geç kaldığı ve greve katıldığı için. Karga-tavus kuşu masalını sınıfta çocuklara okutuyor yine de.

Hayatını Türk-Kürt dili-kültürü ve yazarlık üstüne kurmuş Ali köklerine bağlı, geleceğe dönük biri ama kendini duvarlar arasına sıkışmış hisseden, habire tespih çekip temizlik yapan, sigara tüttüren, köydeki gibi taşla ceviz kıran, ipe erişte dizen, duyduğu her selâda kimin öldüğünü ve yan dairedeki yeni komşularını da merak eden, oğluna gazetedeki burcunu okutan, hayalinde Seydoye'nin şarkılarını dinleyen, yaşlı ve yalnız annesi, hep köyüne hasret, geçmişte yaşıyor.

Ali zaman zaman motorunda, kasksız taşıdığı anasına akıllı telefon gibi hediyeler verse de, onu hoş tutmaya baksa da, ikide bir ortadan kaybolup otogara giden, habire çerçeveli fotoğraflarını, öteberisini filan toplayıp yola çıkmaya hazır, inatçı kadının aklı fikri hep köyüne dönmekte.

Yayımlanmış kitabının Fransızcaya çevrildiği Ali yeni hikâyeler yazmak isterken Zeynep'in hamile kaldığını öğrenince baba olmaya pek hazır olmadığından sevgilisinin de kalbini kırıyor, anasından sonra. Seydoye Sılo adlı bir dengbej'in vaktiyle çok dinlediği evdeki kasedini bulup onun belleğine yerleşmiş sesi-şarkıları aracılığıyla geçmişine dönmenin peşindeki anasını mutlu etmek için Seydoye'nin kasedini aramayı iş edinen Ali, dengbej kılığındaki, yılların eski deneyimli ozan-müzisyeni, bilge Agit'e de başvuruyor ama nafile. Ancak TV'de seyrettiği eski, siyah beyaz filmindeki Şarlo'ya gülen, hastalığı gitgide artan Nigar Hanım'ın sıkışmış apartmandaki mutsuz yaşamının noktalanmasıyla final yapan " Annemin Şarkısı ", yalın, duru, dingin anlatımı sayesinde genelde seyirciyle ruhu ve duygusal atmosferiyle belirgin bir gönül bağı kuruyor baştan sona.

Ancak aynı sahnelerin tekrarlanmasıyla yer yer etkileyiciliğini yitirip tekdüzeleşen filmin imdadına, öncelikle ödüllü Feyyaz Duman'ın başını çektiği, gayretli, içtenlikli oyuncu performansları yetişiyor. İlk kez kamera karşına çıkan Zübeyde Rohani, Nigar Hanım'ı umulmadık bir başarıyla ete kemiğe büründürürkenNesrin Cavadzade de Zeynep rolünde oldukça göz dolduruyor.

Başar Ünder'in en iyi Antalya'da ödüllendirilmiş müzikleri ve kameraman George Chiper-Lillemark'ın başarılı görüntülerinin de katkısıyla kökenlere bağlılığın ve insancılığın öneminin vurgulandığı, ince ince ayrıntılandırılarak belgeselimsi bir gerçekçiliği tutturmuş bu samimi, dokunaklı ana-oğul hikayesi çeşitlemesi, sonuçta kesinlikle seyredilmeyi hak ediyor.

Kaynak: Bültenler / Kültür Sanat

Mukaddes Kubilay Sırrı Sakık Antalya Ağrı Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 25 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Ziraat Türkiye Kupası ikinci maçlar ne zaman? ZTK rövanş maçları ne zaman oynanacak?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title