Haberler

Ağızların Değişmeyen Lezzeti Üretime Başladı

Nazilli’nin Yıldıztepe Mahallesinde işlenen kurutulmuş gıdalar Türk mutfağına hitap etmeye devam ediyor.

Nazilli'nin Yıldıztepe Mahallesinde işlenen kurutulmuş gıdalar Türk mutfağına hitap etmeye devam ediyor. Tarlalarında ürettikleri patlıcanı taze olarak pazarlamakta sıkıntı çekince 43 yıl önce 'kurutma' yöntemine geçen Nazillili Gandak ailesinin, 'patlıcan kurusu', 'patlıcan musakkası', 'dolmalık kuru biberi', 'bamyası', 'fasulyesi' ve 'kurutulmuş domatesi' mahallelerinin geçim kapısı haline getirdi. Kuruttukları ürünleri önce Nazilli, Aydın, Denizli pazarlarında ve çevre ilçelerde satan Yıldıztepeliler, şimdi sürekli artan talebi karşılamakta güçlük çekiyor. Türkiye'nin 81 iline satılan kurtuluşmuş gıdalar ise 600 ailenin geçimini sağlıyor.

Nazilli'nin en büyük gelir kaynaklarından olan kurutulmuş patlıcan, Türkiye'de sadece Nazilli'nin Yıldıztepe Mahallesi ve Gaziantep'te kurutulabiliyor. Nazilli'nin merkez mahallelerinden olan Yıldıztepe Mahallesinde 43 yıl önce başlayan ve gelenek haline gelen patlıcan kurutması bugün kazanca dönüşerek ekmek kapısı oldu. Önceleri ürettikleri patlıcanın fazlasını tüketemedikleri için hayvan yemi yapan Yıldıztepe Mahallesi sakinleri keşfettikleri oymacılık ve kurutma yöntemiyle patlıcanı en iyi şekilde değerlendirerek dünyadaki en iyi kuruyan dolmalık patlıcanla markalaştı. Yıldıztepe Mahallesindeki Gandak ailesinin fırsata dönüştürdüğü patlıcan oymacılığı şimdilerde üçüncü neslin elinde 200-250 aile ile birlikte yüzlerce patlıcan üreticisi patlıcan oyup, sebze kurutarak para kazanıyor. Nazilli'de bulunan birkaç üretici ile birlikte Nazilli'de 500-600 kişiye kazanç sağlayan ve yaz boyunca her evde sürdürülen patlıcan oymacılığı ve kurutma işlemi özel iklimi ve hiçbir yerde bulunmayan hava sirkülasyonu nedeniyle sadece Yıldıztepe Mahallesindeki bir buçuk kilometre genişliğinde ve 5 kilometre uzunluğundaki koridorda yapılabiliyor. 28 yıl önce Abdullah Gandak tarafından işletmeye dönüşen ve şimdilerde 3. kuşak çocuklar Adnan ve Atilla İnç kardeşler tarafından yürütülen Gandakoğulları Kuru Gıda aile işletmesi ile patlıcan oyma ve yakaladıkları çok özel kurutma yöntemi sayesinde 250 aileye de ekmek kapısı oldu.

PATLICAN KURUTMACILIĞI 3 KUŞAKTIR DEVAM EDİYOR

1968 yılında patlıcan ve biber kurutarak yakın ilçe pazarlarında ardından da çevre illerde satmaya başladığını söyleyen 89 yaşındaki Abdullah Gandak, artan talep nedeniyle işini büyüterek Denizli, Afyon ve Konya'ya kadar götürüp sattığını belirtti. 1986 yılında oğullarıyla birlikte işletmeyi kurduktan sonra sağlık sorunları nedeniyle çalışmayı bıraktığını ifade eden Gandak; "Patlıcan kurutma işini oğlanlara, damatlara ve torunlara devrettim. Patlıcanlarımız önceden Denizli, Afyon hatta Konya'ya kadar giderdi. Şimdi ise torunlarım sayesinde tüm ülkeye ve yurt dışına gidiyor" dedi.

YAZ AYLARININ GELİR KAYNAĞI

2000-2001 yılında babaları Hasan Hüseyin İnç'in işletmenin başına geçtiğini belirten Gandakoğulları firması genel müdürü Atilla İnç; "1986 yılında dedem Abdullah Gandak tarafından işletmemiz kurulup hizmet vermeye başlamıştır. 2000'li yılların başında bu görevi babam devir alarak sürdürmekteydi. İlerleyen zamanlarda işin başına ben ve ağabeyim geçerek bu görevi devir aldık. Yaklaşık sezonumuzda bin tona yakın yaş sebzeyi kuru sebze haline dönüştürmekteyiz. Nazilli'nin Yıldıztepe Mahallesinde öyle bir hava koridoru var ki bu ürünleri başka yerde kurutmaya çalışsan bu kalitede kurumuyor. Nazilli'de yaklaşık 5 km'lik bir hava koridoru var. Onun için burada yaşıyor, burada oyuyor ve burada kurutuyoruz. Buralarda gerekli yerlerde tezgahlarımız var. Nazilli Yıldıztepe mahallesinde yaklaşık 500-600 hane bu işten yararlanırken, firma olarak da yaklaşık 250-300 haneye biz iş imkanı sağlamaktayız" dedi.

BİN 500 TON ÜRÜN KURUTMAYI HEDEFLİYORLAR

Üçüncü kuşak olarak 2007-2008'de işin başına geçtiklerinde günde 50 ton yaş sebzeyi kuruttuklarını söyleyen Atilla İnç; "Şuanda ağabeyim Adnan İnç ile birlikte ihracat yapmıyoruz ama Türkiye'nin 81 vilayetine ürünlerimizi gönderiyoruz. Kurutulmuş gıda olarak patlıcan kurusu, dolmalık biber, kabak, bamya, fasulye, domates ve patlıcan musakka kurusu gibi ürünlerimiz var. 23 Nisan'da başlayan sezonumuzda en iyi ürünleri seçiyoruz. Sadece Aydın bölgesi olarak değil, Antalya bölgesinin de patlıcanlarını kurutuyoruz. Eylül ayının sonun kadar devam eden patlıcan kurutma sezonumuzda geçtiğimiz yıl bin ton yaş sebzeyi kuruturken bu yıl hedefimiz ise bin 500 ton ürünü kurutmak" ifadelerine eyr verdi.

6 TL'DEN 100 TL'YE KADAR YEVMİYE

Yıldıztepe mahallesi sakinlerinden Huriye İnç de Nisan ayı sonunda başladıkları patlıcan oyma sezonunun Eylül ayına kadar sürdüğünü dile getirdi. Oymacılığın yanı sıra mahalle sakinlerinin paketlemede de çalıştığını dile getiren Huriye İnç; "6-7 ay süren bu ek gelir işimizde çalışma şekline göre gelir elde ediyoruz. Bazılarımız işten geldikten sonra ek gelir olsun diye gece saatlerine kadar çalışıyor, bazıları ise sadece oymacılıkla geçimini sağlıyor. Günlük 30 TL'den başlıyor çalışma şeklinde göre eğer yardım edeni de varsa 100 TL'ye kadar günlük kazanç sağlıyoruz" dedi.

Çalışma şekline göre kazancının değiştiğini söyleyen Hülya Doğru ise kimi zaman 5-6 TL kimi zaman ise 60 TL kazandığını ifade ederken, torunlarının ihtiyaçlarını gidermek ve harçlık vermek için çalıştığını söyleyen Şenay Akdağ da günde 10-15 TL kazandığını belirtti. - AYDIN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Yıldıztepe Nazilli Denizli Aydın Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title