Haberler

Agitpa Sonbahar Toplantısı Üsküp'te Başladı

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Parlamenterler Asamblesi (AGİTPA) Sonbahar Toplantısı, Makedonya'nın başkenti Üsküp'te başladı.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Parlamenterler Asamblesi (AGİTPA) Sonbahar Toplantısı, Makedonya'nın başkenti Üsküp'te başladı.

Makedonya Meclisi'nin ev sahipliğinde başkentteki bir otelde düzenlenen toplantının açılışına, AGİTPA Başkanı Christine Muttonen, Makedonya Meclis Başkanı Trayko Velyanovski, AGİTPA Makedonya Heyet Başkanı Renata Deskoska ve AGİTPA Türk Grubu Başkanı Vedat Bilgin'in yanı sıra diğer davetliler katıldı.

Açılışta konuşan Velyanovski, toplantının Üsküp'ün ev sahipliğinde yapılmasından dolayı duyduğu memnuniyeti ifade ederek, "AGİTPA, oluşumundan bu yana geçen 25 yılda yaptığı çalışmalarla kuruluş ilkelerini yerine getirdiğini gösterdi." dedi.

AGİT ve bazı uluslararası kuruluşların ilkelerine saygı duyulmaması sonucu ortaya çıkan "ilkesizliği" Makedonya'nın da sırtında hissettiğini söyleyen Velyanovski, toplantı kapsamında hem Avrupa hem de bölge ülkeleri için sorun olmaya devam eden sığınmacı krizinin ele alınacağını belirtti.

AGİTPA Makedonya Heyet Başkanı ve Makedonya Meclis Başkan Yardımcısı Deskoska da AGİTPA'nın 25 yılda barış, güvenlik, insan hakları ve ekonomik gelişme konularında sıkıntılarla karşılaştığına işaret ederek, devletlerin korkuyla karşılaşmalarına neden olan güvenlik sorunları, terör tehditleri ve sığınmacı krizinin AGİT'in temel değerlerine zarar verebilecek fikirlerin ve radikal hareketlerin ortaya çıkmasına sebep olduğunu kaydetti.

Makedonya'nın siyasi bir krizin içerisinde olduğuna dikkati çeken Deskoska, "Sonbahar oturumunun düzenlenmesi gerçek yola dönmemiz açısından ayrı bir öneme sahip. Gerçek yol, özgür ve adil seçimler ile demokratik yönetim ilkelerini tutma yoludur." dedi.

AGİTPA Başkanı Muttonen ise parlamenterler olarak iki gün boyunca AGİT içinde güven inşa edilmesi için yapabileceklerini araştırmak ve görüşmek istediklerini belirterek, "İşbirliği olmadan ilerlememiz mümkün değildir. Bu nedenle işbirliği yapmak zorundayız ve dünyaya komşularımızın, ortaklarımızın hatta rakiplerimizin gözlerinden bakmamız gerekiyor. Bu şekilde güven ve uzun vadeli istikrar inşa edebiliriz." ifadesini kullandı.

Muttonen, ayrıca, bölgenin belirsiz ve istikrarsız bir geleceğe değil, barış ve refaha ihtiyacı olduğunu vurguladı.

- AK Partili vekilden FETÖ uyarısı

AGİTPA Türk Grubu Başkanı ve AK Parti Ankara Milletvekili Vedat Bilgin de Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun programındaki değişiklik nedeniyle toplantıya katılamadığını belirterek, AGİTPA heyetinin ağustos ayında Türkiye'ye gerçekleştirdiği ziyaretin, AGİTPA'nın Türkiye ile dayanışma içerisinde olduğunun göstergesi ve demokrasiye destek niteliğinde olduğunu söyledi.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'da Türkiye'de bir darbe girişiminde bulunduğunu kaydeden Bilgin, "Arkadaşlarımız ve ortaklarımızın darbe girişiminin mimarları hakkında dikkatli ve bilgilendirilmiş olmalarını istiyoruz. Hedefleri cumhurbaşkanını ve hükümeti devirmekti. Türkiye'nin demokrasisinin kurumlarını yıkmak istediler ancak Türk halkı eşi görülmemiş bir demokrasi muhafazası gösterdi." şeklinde konuştu.

Bilgin, Türkiye'nin darbe sorumlularının adaletin karşısına çıkarma hakkı ve görevi olduğunu vurgulayarak, FETÖ'nün sadece Türkiye için değil, aktif oldukları tüm ülkeler için tehlike oluşturduğuna dikkati çekti.

AGİTPA Sonbahar Toplantısı, farklı konularda yapılacak oturumlarla pazar gününe kadar devam edecek.

?

Kaynak: AA / Güncel

Makedonya Türkiye Üsküp Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title