Haberler

AGİT: Guantanamo, ABD'nin İtibarını Lekeliyor

Güncelleme:

AGİT İnsan Hakları Komitesi Guantanamo'da incelemelerde bulundu. Komite'ye göre Guantanamo ABD'nin insan hakları ve hukukun üstünlüğü alanındaki itibarını lekeleliyor.

AGİT İnsan Hakları Komitesi Guantanamo'da incelemelerde bulundu. Komite'ye göre Guantanamo ABD'nin insan hakları ve hukukun üstünlüğü alanındaki itibarını lekeleliyor. Heyette yer alan CHP Kayseri Milletvekili Şevki Kulkuloğlu, Guantanamo izlenimlerini Al Jazeera ile paylaştı.

MAHKUMLARLA GÖRÜŞME İZNİ VERİLMEDİ

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Parlamenterler Asamblesi (AGİT PA) Demokrasi İnsan Hakları ve İnsani Meseleler Komitesi 27 Ocak'ta Guantanamo'da incelemelerde bulundu. Komite Başkanı Portezli parlamenter İsabel Santos ile Komite Başkan Yardımcısı ve CHP Kayseri Milletvekili Şevki Kulkuloğlu AGİT PA adına yaptıkları incelemelerin ardından izlenimlerini rapor haline getirdi. Komiteye mahkûmlarla görüşme izni verilmedi.

AGİT Demokrasi ve İnsan Hakları Komitesi Başkan Yardımcısı ve CHP Kayseri Milletvekili Şevki Kulkuloğlu, Komite Başkanı Santos ile ortak değerlendirmelerini Al Jazeera ile paylaştı.

"ABD'NİN İTİBARINI LEKELİYOR"

Kulkuloğlu ve Portezli parlamenter İsabel Santos komite adına yaptıkları açıklamada, Guantanamo'nun kapatılması çağrısında bulunarak "Guantanamo'da yüzün üstünde kişinin yıllardır süregelen tutukluluğu ABD'nin insan hakları ve hukukun üstünlüğü alanındaki itibarını lekelemektedir. Guantanamo'daki tutukluların yeniden yerleştirilmesi hususunda yol alınmış olsa da bu konuda yapılması gereken çok şey vardır" dedi.

"TUTUKLULARIN BİR BÖLÜMÜ ASKERİ KOMİSYON TARAFINDAN SUÇLANIYOR"

Santos ve Kulkuloğlu'nun yaptığı açıklamaya göre Guantanamo'da 122 tutuklu bulunuyor. AGİT heyeti bu tutukluların sadece bir bölümünün askeri komisyon tarafından suçlandığını ve mahkûmlar hakkında değişken bir yasal çerçevenin uygulandığını belirtti. Santos ve Kulkoğlu "Askeri komisyon nezdinde hakkında suçlamalarda bulunulan kişiler değişken bir yasal çerçevede değerlendirilmekte ve bu kişiler, kendilerini ilgilendiren kimi belgeler gizli oldukları gerekçesiyle ciddi kısıtlamalara maruz kalmaktadır. Bu durum sürecin şeffaflığı ve tutukluların savunmalarını hazırlama imkânları hakkında endişeler oluşturmaktadır" dedi.

"TERÖRİZMLE MÜCADELEYE UYUMLU DEĞİL"

Santos ve Kulkuloğlu "Kişilerin geleneksel savaş kanunları uyarınca alıkonulması terörizme karşı yürütülen modern mücadele ile uyumlu değildir. ABD'nin bu yasal teoriyi uygunsuz şekilde yorumlaması tutukluların süresiz olarak alıkonulacağı anlamına gelmektedir" değerlendirmesini de yaptı.

Santos ve Kulkuloğlu Guantanamo ziyareti sonrasında ABD Helsinki Komisyonu ve AGİTPA ABD Delegasyonu üyesi Senatör Benjamin Cardin ile de görüşerek Guantanamo tesisinin kapatılması yönündeki çabaları desteklerini ifade etti.

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

şevki kulkuloğlu guantanamo kayseri Dünya Güncel Haberler

500

Yorumlar (3)

FilozofMobil-IOS:

Terorist amerika kiz kardesi avrupa kasar bacisi yahudi toplulugu.

1
0
yanıtYanıtla
Dilek çevikMobil-ANDROID:

insanlıkla alakası yok insanda insanı duyguları yok edip katiller mi yetiştiriyorlar

1
0
yanıtYanıtla
ISPARTALI:

dünyanın en büyük 3 teroristi amerika israil avrupa.

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title